Dumlupınar Faciası Kısa Film Oluyor
Bugüne kadar bir çok belgesele konu olan Dumlupınar denizlatısı faciası, bu kez hazin bir aşk hikayesiyle beyaz perdeye aktarılacak.
Bugüne kadar bir çok belgesele konu olan Dumlupınar denizlatısı faciası, bu kez hazin bir aşk hikayesiyle beyaz perdeye aktarılacak. Çanakkaleli yapımcı Kuzey Kumsal, Dumlupınar denizaltısında şehit olan bir subayın aşk hikayesini anlatan "Sonsuza Kadar" isimli kısa film çalışmasını sürdürüyor.
Akdeniz'deki NATO tatbikatından dönerken, İsveç bandıralı Naboland şilebiyle çarpışarak yara alan ve kısa süre içinde batan Dumlupınar denizaltısı, bugüne kadar bir çok belgesele konu olmuştu. Denizaltıda şehit olan 81 denizcinin 'Vatan sağ olsun' sözleri hafızalara kazındı. Çanakkaleli yapımcı Kuzey Kumsal, bu kez Dumlupınar faciasında sulara gömülen bir denizcinin hazin aşkını konu alan bir film hazırlığına başladı.
Kuzey Kumsal, 20 dakikalık kısa metrajlı filmde, 61 yıl önce yaşanan aşk hikayesini bazı kurgularla daha dramatize hale getirdiklerini, hedeflerinin Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizciyi 61 yıl sonra yaşatmak olduğunu söyledi. Senaryosu da tamamlanan filmin çekimlerine kısa süre içinde başlanacağını söyleyen Kumsal, Dumlupınar denizaltısının batış yıldönümü olan 4 Nisan tarihinde battığı yerde bir tekne içinde lansmanının yapılacağı ve ardından da gösterim için uluslararası festivallere gönderileceğini belirtti.
Filmde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencisi Leman Melis Vural, Dumlupınar denizaltısında görevli subay İsmail Türe'nin Gelibolu'daki nişanlısı rolünde oynayacak. Filmin yönetmenliğini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi Furkan Daşbilek yapacak. Filmin çekimlerinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir denizaltı da kullanılacak.
Filmin hazırlanan fragmanında, şehit subay İsmail Türe'nin nişanlısının, sahilde elinde feneri kullanarak mors alfabesiyle denizaltıya "Seni seviyorum" mesajı göndermesine, aynı yöntemle denizaltıdan gelen "Sonsuza kadar" cevabına yer veriliyor. Sahnede göz yaşı döken Leman Melis Vural, bu sahne sayesinde, o dönemdeki aşkların ve ilişkilerin ne kadar önemli ve zahmetli olduğunu anladığını söyledi.
DUMLUPINAR DENİZALTISI
1953 yılında, 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece su üstünden seyrederken, saat 02: 10 sularında Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında Naboland adlı bir İsveç yük gemisiyle çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle Dumlupınar'ın güvertesinde bulunan 8 kişi denize düştü. 8 kişiden 2 si pervaneye takılarak, biri boğularak hayatını kaybetti.
Olay yerine ilk gümrük motoru geldi. Sağ kalan 5 kişi, gümrük motoru tarafından Çanakkale'ye götürülerek hastaneye yatırıldı. Denizaltı ise içindeki 81 denizciyle birlikte boğazda battı. Güneşin doğmasıyla birlikte civarda dolaşan balıkçı tekneleri tarafından denizaltının 'Battı' şamandırası görüldü. Gümrük motoru şamandıranın yanına geldi. Gümrük motorunun ikinci çarkçısı Selim Yoludüz, şamandıradaki ahizeyi kaldırarak ve "Alo" diyerek cevap bekledi. Denizaltıdan cevap veren Astsubay Selami Özben, elektriğin kesik olduğunu, geminin sancak tarafına 15 derece yatık olduğunu, kıç torpido dairesinde 22 kişi olduklarını bildirdi. Saat 11: 00 sıralarında 'Kurtaran' olay yerine geldi. 72 saat boyunca çalışmalar durmaksızın sürdü. Fakat boğazdaki şiddetli akıntı yüzünden çalışmalar sonuçsuz kaldı. Astsubay Selami Özben'in 'Biz ölüyoruz. Vatan sağ olsun' sözleri, Dumlupınar'dan duyulan son mesaj oldu. Dumlupınar denizaltısında ölen 81 denizci için her yıl 4 Nisan günü anma töreni düzenleniyor. - ÇANAKKALE