"Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun"
Timsal Karabekir: "tarihini bilmeyenin, coğrafyasını başkası çizer."
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Dil ve Tarih Topluluğunun davetlisi olarak Karaman'a gelen İstiklal Savaşı'nın unutulmaz komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir "Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun" konulu bir konferans verdi.
KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Karamanoğlu Mehmetbey Salonu'nda 6 Mart Salı günü saat 15.00'te gerçekleştirilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, İİBF Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik, üniversitenin idari ve akademik personeli ile öğrenciler katıldı.
Konuşmasına bir Karamanlı olarak baba ocağında olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek başlayan Timsal Karabekir, Kurtuluş Savaşı yılları ve Kazım Karabekir'e ait fotoğraflardan oluşan slayt gösterisi eşliğinde babasının hayatından kesitler sundu. Katılımcılara "Sizleri geçmişe yolculuğa davet ediyorum." diyerek Karabekir Paşa'nın çocukluğundan askeri ve siyasi hayatına kadar yaşadıklarını yakın tarih çerçevesinde paylaştı. Timsal Karabekir babasının ve diğer kahramanlarımızın Sarıkamış ve Çanakkale'de yaşadıklarını anlatarak gençlere "Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkası çizer. Tarihimizi bilmek zorundayız." sözleriyle tavsiyelerde bulundu.
Sunumunda 'Sözde Ermeni Soykırımına' dikkati çeken Karabekir, "Hiç kimse ihanet lafını dile getirmiyor. Eğer bir grup Ermeni Ruslarla iş birliği yapıp, Osmanlıyı sırtından vurmasaydı Ermeniler zorunlu göçü yaşamayacaktı." dedi. Erzurum'da 189 tane toplu Türk mezarı bulunurken, bir tane toplu Ermeni mezarının olmamasını soykırım iddialarına karşı verilebilecek en güzel cevap olarak gösterdi. Timsal Karabekir, Avrupa ülkelerinin arşivleri incelemeleri halinde esas yok edilmeye çalışılanların öz yurtlarında yaşayan Türkler olduğunu göreceklerini ifade etti.
İstiklal Savaşı'nda Türk Milletinin verdiği sancılı imtihanı anlatan Karabekir "Allah Türk'ün kurtulmasını istemiş ve ilahi bir kadro göndermiştir. Vatanı kurtarıp, Cumhuriyeti kuran o ilahi kadro Mustafa Kemal, Kazım Karabekir, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve diğer kahraman komutanlardan oluşmaktadır. Onları minnet ve şükranla anıyorum." dedi.
"Türkiye Cumhuriyetine hizmet etmek her Türk evladının borcudur, görevidir, ibadetidir." diyerek sunumunu tamamlayan Timsal Karabekir, güfte ve bestesi babasına ait olan 'Türk Yılmaz' ve 'Hür Vatan' marşlarını 1919'da taş plağa alınmış haliyle dinletti.
Timsal Karabekir öncülüğünde Karamanoğlu Mehmetbey Salonu'nu dolduran katılımcıların hep bir ağızdan 'Türk Yılmaz' marşını söylemesi duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Etkinliğin sonunda katkılarından dolayı Timsal Karabekir'e KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen tarafından plaket takdim edildi.