Dünya Aferez Birliği'ne (Waa) Kayserili Profesör Seçildi
Dünya Aferez Birliği'nin Fransa'nın başkenti Paris'te yaptığı seçimlerde başkanlığa Kayserili Prof. Dr. Fevzi Altuntaş seçildi.
Dünya Aferez Birliği'nin Fransa'nın başkenti Paris'te yaptığı seçimlerde başkanlığa Kayserili Prof. Dr. Fevzi Altuntaş seçildi. Prof. Dr. Altuntaş, "Uluslararası bu saygın görevde ülkemi başarıyla temsil etmek en büyük arzum. Bu anlamda ülkemin ve hematoloji bilim camiasının desteğini arkamda hissediyorum" dedi.
Türk Aferez Derneği'nin yanı sıra Hematolojik Onkoloji Derneği ve Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği Başkanlığı görevlerini de yürütmüş olan Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, uluslararası bir başarıya daha imza attı. Prof. Dr. Altuntaş, 27- 29 Nisan 2016 tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen 16. Dünya Aferez Kongresi'nde yapılan seçimde bir ilke imza atarak Dünya Aferez Birliği Başkanı seçildi. Kendisini destekleyen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Altuntaş, "Bulunduğum görevin öneminin farkındayım. Uluslararası bu saygın görevde ülkemi başarıyla temsil etmek en büyük arzum. Bu anlamda Ülkemin ve Hematoloji bilim camiasının desteğini arkamda hissediyorum. Bunu Hematoloji camiasının ve Türkiye'nin başarısı olarak görüyorum" diye konuştu.
Dünya Aferez Birliği'nin (WAA) 1986 yılında Fransa'da kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Altuntaş, şunları söyledi:
"Dünya Aferez Birliği, 15 ülke ve uluslararası kuruluşların üye olduğu uluslararası bir çatı yapı. Merkezi Ottawa-Kanada'da bulunuyor. Ben de birliğin 17'nci Başkanı oldum. Şimdiye kadar Fransa, Amerika, Kanada, Almanya, İsveç, Japonya, İtalya ve Hollanda'dan bilim adamları başkanlık yapmış. Derneğin bünyesinde ayrıca Transfusion & Apheresis Science dergisi çıkıyor. WAA amacı, dünyada aferez ile ilgili dernek ve bilimsel kuruluşlar arasındaki işbirliği ve bilgi iletişimini sağlamak, ortak veri tabanı oluşturmak, bu alandaki çalışma ve araştırmaları geliştirmek, desteklemek, bu alanda eğitimler yapmak ve eğitime her aşamada katkıda bulunmak. Bunun yanında sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek. Aferez yöntemi ile hastanın kanında bulunan ancak hasta için zararlı olan her türlü hücre, plazma içeriği veya maddeyi seçici bir şekilde uzaklaştırmak mümkündür. Ayrıca vericiden alyuvar, akyuvar, kan pulcukları ve plazma gibi istenilen kan ürününün bir veya daha fazlasını istenilen miktarda ayrıştırıp toplamak da mümkündür. Günümüzde aferez yöntemi nörolojik hastalıklardan ailesel kolesterol yüksekliğinin tedavisine, kök hücre naklinden, tümör aşılarına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Destek tedavilerinin özellikle aferez teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yüzlerce kanser hastası için daha uzun ve daha kaliteli yaşama ümidi doğmuştur. Ayrıca, aferez yöntemi ile kök hücre toplanarak binlerce hastaya kök hücre nakli uygulama şansı olmuştur. Ülkemizde 2015 yılında 3600 civarı kök hücre nakli gerçekleştirilmiş olup bunların çoğunda aferez ile başarılı kök hücre toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. İşte bu çerçevede hayati öneme sahip bu konularda uluslararası farkındalık oluşturmak, çalışmalar yapmak ve eğitimler vermek amacıyla kurulan şemsiye bir organizasyonun başkanlığını yapmak gurur verici. Bu kapsamda destek veren herkese teşekkür ediyorum."
PROF. DR. FEVZİ ALTUNTAŞ KİMDİR?
1971 Kayseri doğumlu olan Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Hematolojik Onkoloji Derneği ile Kan ve Kemik İliği Nakli Derneği'nin Kurucu Başkanlığını yaptı. Altuntaş, World Apheresis Association (WAA) Başkanlığı görevinin yanı sıra, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Hematoloji Bilimdalı Öğretim Üyeliği, Türk Aferez Derneği Başkanlığı, Joint Accreditation Committee ISCT & EBMT (JACIE) Avrupa Müfettişliği, Amerika Aferez Derneği (ASFA) Uluslararası Komite Üyeliği, Transfusion & Apheresis Science Dergisi Editörülüğü görevlerini sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı'ndan takdirname alan ve yine bakanlık tarafından 'Yılın Hekimi Ödülü' sahibi olan Prof. Dr. Altuntaş, Türks Aferez Derneği tarafından da 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü.
- Kayseri