Haberler

Dünya Anadil Günü Etkinliğine Samandağlılardan Büyük İlgi

Güncelleme:
Abone Ol

Dünya anadil günü etkinliği, Samandağ Belediyesi, Tüm öğrenci velileri dayanışma derneği Samandağ Şubesi işbirliğiyle 24 şubat günü Samandağ Belediyesi Yeni Çarşı salonunda gerçekleştirildi.

Ana dilin öneminin anlatıldığı anlamlı etkinliğe , Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Ayhan Kara Vakfı Başkanı Ayhan Kara,stk temsilcileri 7'den 70'e 1000 civarında vatandaş katıldı.

Samandağlı çocuklara Arapça dilinin hikaye,şarkı ,tiyatro,tekerleme,bilmece gibi bütün edebi türlerinde yeteneklerini sergileme imkanı sunan etkinlik büyük ilgi gördü. Samandağlı çocuklara çeşitli hediyelerin dağıtıldığı etkinlik beğeni topladı.

Nihat Çay'ın sunumuyla gerçekleştirilen etkinlikte Mesreh(tiyatro),hkeyi(hikaye),Ğinni (Şarkı Türkü),Fettuqa(Tekerleme),Mettüli (Atasözü),Hazzura (bilmece),Reddi (Atışma), Müvvel (Uzun Hava),Mhahay(Mani),Musabaqet(yarışma) bölümlerinin yer alacağı etkinliğin ücretsiz olduğu ifade edildi.Etkinlik Samandağ Belediyesi , Güneypark Hastanesi , Çamlıbel,Deniz Elektromarket,Reşit Çay,Kuyumcu Fevzi Sakallı,Yılmaz Sağlam (Mercan Balıkçılık),Seyhan Yıldırım,Sunay Sağlam,Seyhan Avcı,Teras Retaurant,Metin Eryılmaz(Nidal Süt Ürünleri ) ,Büresoğlu Petrol,Mithat Kuk, Remzi Beyaz,İskender Yılmaz (Yılmaz İletişim),destekleriyle gerçekleştirildi.

ANADİLİMİZİ YAŞATMAK,GELİŞTİRMEK İÇİN HEDEF KOYDUK

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir konuşmasında "Anadil'in çok önemli olduğuna inanıyoruz.Anadilimizi yaşatmak ve geliştirmek için bir hedef koyduk. Her geçen gün bu konuda bir adım daha atarak daha iyi bir yere götürüyoruz. Hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz. Kurduğumuz vakfın adına bir arsa satın aldık.Arsa Sosyo kültürel tesis alanı niteliğindedir. Yani başka bir amaçla bu arsanın üzerinde imar yapılamaz. Belediyenin diğer parsellerine kıyaslandığı vakit aşağı yukarı aynı fiyatla bir vatandaşımıza satıldı. Vakfımızda vatandaşımızdan aynı fiyata dil okulu yapılsın diye satın aldı. Burada kimsenin kendi zimmetine, kendi uhdesine geçirdiği bir şey yoktur. Tamamen bu dili önemsediğimizle ilgili ,bu sürece destek olmak için böyle bir çalışmayı başlattık. Bugün dil okulumuzun kaba inşaatı bitme aşamasındadır. 1 yıl sonra dil okulumuzu hizmete açacağız. Anasınıfı çağındaki çocuklarımıza iki dilli eğitim vermeyi hedefliyoruz. Dil okulu , ülkemizde ender rastlanan bir çalışmadır."

ANADİLİMİZE SAHİP ÇIKMAK,UNUTTURMAMAK ZORUNDAYIZ

"Bu konuda cesur bir girişim, cesur bir söylem geliştirdik. Bu söyleme sahip çıkmak hepimizin görevidir. Anadilimizi unutturmamak, dilimize sahip çıkmak zorundayız. Geçmişimizi,mensubiyetimizi bilmek anadilimizi bilmekten geçiyor. Bu sebepten dolayı çocuklarımızla anadilimizle konuşmalıyız. Çocuklarımız eğer rüyalarını anadillerinde görebilirlerse inanın o zaman kendimizi başarılı hissedeceğiz. Biz Türkiye cumhuriyetinin sınırları içinde farklı dilleri konuşan ne kadar topluluk varsa hepsinin dilinin yaşaması gerektiğine inanıyoruz. O yüzden kendi dilimizin de bu çiçek bahçesinde bir renk olduğuna inanıyoruz. Bununla ilgili de hemen dibimizdeki coğrafyanın ezici çoğunluğu anadilimizi kullanıyor olmasına rağmen anadilimiz konuşamamanın ,yazamamanın,çocuğumuza hikaye anlatamamanın,çocuğumuza kendi anılarımızı kendi dilimizle anlatamamanın utancını yaşıyoruz.Bu memlekette maalesef bazı münafıklar bu bahsettiğimiz sürece destek olma yerine nerden köstek oluruz,nerden bu süreci tıkarız derdine düşmüşler. Vaktiyle bu memleketi kendileri de yönetti ama bu konularla ilgili bir çivi bile çakmadılar. Göreceksiniz bu okulda hayat bulacak,sizlerin çocukları da keyifle bu dili öğrenecekler. Hepinizi saygıyla selamlıyorum."

Tüm Öğrenci Velileri Derneği Samandağ Şubesi (Övder ) Başkanı Arkadaş Karataş:" Biz bu işin bir ucundan tutarak bu konuda çalışmalar sizlerinde destekleriyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Buradaki varlığınız umutlarımızı büyüttü. Anadili Günü'nün tarihi, 1952'de Pakistan'da Urdu dilinin Bangladeş halkının da resmi dili olduğunu deklare etmesine tepki olarak ortaya çıkan, Bengal Dil Hareketi eylemleri ve bu eylemlerin şiddetle bastırılmasına dayanıyor. 21 Şubat 1952, Bangladeş'in başkenti Dakka'da, Bengal Dil Hareketi üyesi çok sayıda öğrencinin Bengal alfabesiyle yazabilme ve Pakistan'ın Bengal dilini de resmi dil olarak tanıması talepleriyle yapılan bir protesto sırasında katledildikleri gündür. (O tarihte Pakistan ve Bangladeş birleşiktir.)Samandağ'da bu çoğrafyada anadili Arapça olan bir halkın çocuklarıyız.Tek başımıza bu işi başaramayız. Başka kurumlarda bu dili yaşatmaya çalışıyorlar. Bize en büyük katkıyı sunan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir'e teşekkür ediyoruz..Ayrıca sizin Huzurunuzda Güneypark hastanesi, Çamlıbel Nural su,Deniz elektromarket ve diğer destekçilerimize teşekkür ediyoruz."dedi

Çok kültürlü, çok dilli toplumsal dokunun bireysel, toplumsal, ulusal ve evrensel düzlemde bir değer ve zenginlik olduğunu ifade edildi.

Etkinlikte,Bu coğrafyada kadim, farklı etnik ve inanç topluluklarının olduğu gerçeğine vurgu yapılarak 21 Şubat Dünya Anadili Günü ile anadilinin kaybolmaması için, atalardan gelecek kuşaklara aktarma çabası olduğu belirtildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mithat Nehir Pakistan Çamlıbel Samandağ Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title