Dünya Arabulucuları Sürdürülebilir Barış İçin Birarada
Sınırlardaki hızlı değişimler, teknolojik gelişmeler, iletişimin sınırsız ve sonsuz hızı barış süreçlerini, bütünsel yapılardan yerel çözümlere dönüştürüyor.
Bu geçiş döneminde Birleşmiş Milletler kendi bünyesinde de uygun yapı değişikliğine giderek yerel uyuşmazlık çözüm uzmanları ve arabulucuların yetişmesine katkıda bulunuyor. Bu kapsamda Dünya Arabulucuları "Sürdürülebilir Barış ve İş" temalı sempozyumda 27- 28 Şubat 2015'de İstanbul'da buluşuyor.
İstanbul, 9 Şubat, 2015: Dünya 20'inci yüzyılın son çeyreği itibari ile hızlı bir değişim içinde. Bir tarafta siyasi kutuplaşmalar merkez değiştirirken, diğer tarafta artan çatışmalar, teknolojinin önlenemez yükselişi, bilginin yayılım hızı ve ihtiyaçlar doğrultusunda değişen sınırlar, bize farklı bir Dünya'nın kapısını aralıyor. Bu geçiş döneminde Birleşmiş Milletler kendi bünyesinde de uygun yapı değişikliğine giderek yerel uyuşmazlık çözüm uzmanları ve arabulucuların yetişmesine katkıda bulunuyor. Bu kapsamda Dünya Arabulucuları World Mediaton Organization( Dünya Arabuluculuk Organizasyonu) tarafından düzenlenen bir sempozumla 27- 28 Şubat 2015'de İstanbul'da Girne Amerikan Üniversitesi'nde buluşuyor. Bu sene dördüncüsü düzenlenen sempozyumda "Sürdürülebilir Barış ve İş" konuşulacak.
Soğuk savaş yıllarında yaşanan devletler arası çekişmeler, uyuşmazlık ve çatışmalarda çözüm süreci itibar gören bir ülke lideri veya Birleşmiş Milletler temsilcilerinin resmi görüşmeleriyle yürütülürdü. Günümüzde artan yerel ve bölgesel çatışmalar çözüm süreçlerinde yere l liderler, sivil toplum kuruluşları ve hatta iş insanlarına daha büyük görevler yükledi. BM bu gelişmeler ışığında kendi bünyesinde yapı değişikliğine gitti. BM yerel çözüm uzmanları ve arabulucuların yetişmesine ve kendi bölgesinde faaliyet sürdüren şirketler, akademik kurum ve sivil toplum kuruluşlarının, yaptıkları işler kapsamında çözüm odaklı çalışmalara destek vermesini "Küresel İlkeler" adıyla yaygınlaştırmaya çalışıyor.
Birleşmiş Milletler "Küresel İlkeler Ortağı" WMO-Dünya Arabuluculuk Organizasyonu geçen sene aldığı kararla her sene dünyanın farklı ülkelerinde 4-5 sempozyum yapılmasına destek verdi. Bu kapsamda 27- 28 Şubat 2015 tarihinde İstanbul'da Girne Amerikan Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek olan bu sempozyum WMO- Dünya Arabuluculuk Organizasyonu'nun düzenlediği 4'üncü sempozyum olacak. 2015 yılı içinde Dünya Arabuluculuk Organizasyonu diğer ülkelerde planlanmış 10 etkinlik ile dünya üzerindeki arabulucuları buluşturmayı planlıyor.
İş İnsanları ve uluslararası arabulucular aynı platformda tartışıyor
Sürdürülebilir Barış ve İş Sempozyumu iş insanları ile uluslararası arabulucuları bir araya getirerek ortak yapılabilecek çalışmalara ilişkin fikir alış-verişi sağlamayı hedefliyor. İş insanlarını uluslararası arabulucu olmaları konusunda teşvik ederken, arabuluculara da, iş hayatında yeni ve farklı bir rol ile, "Küresel İlkeler" danışmanlığı veya sözcülüğü yapmaları için farkındalık sunuyor.
Sürdürülebilir Barış ve İş Sempozyumu; sorumluluk almış ve almaya hazır arabulucularla iş insanlarını bir araya getirerek, "Küresel İlkeler"in farkındalığını artırmayı ve yaratılan sinerji ile daha verimli ve etkin projelerin yolunu açmayı hedefliyor. Barış sürecinin içten dışa ve dıştan içe hareket ettiği varsayımı ile şirketlerdeki içsel barışın bölgesel barışa, sürdürülebilir refaha ve bu etkileşimin iş hayatında barışa ve sürüdürülebilir kalkınmaya etki edeceğini öngörüyor.
İş insanları topluma ekonomik katkı sağlarken aynı zamanda topluma karşı da sorumluluk yükleniyor. Bu bakışla iş insanlarının değişen dünya düzeninde, uluslararası uyuşmazlık çözümünde aktif rol oynaması beklentiler arasında. Arabulucuğun özünde de çatışma çıktığı zaman uygulanan bir süreç yerine sürdürülebilir bir ilişki yönetimi modeli bulunuyor. Her arabulucu uyuşmazlıklar yükselmeden her seviyeden ilişkinin yönetilmesine katkıda bulunursa, yerel ve küresel sürüdürülebilir barışa da, hizmet edilebileceği öngörülüyor.
İçerikte neler ön plana çıkıyor
Sempozyum'un içeriğinde ön plana çıkan konular arasında Birleşmiş Milletler "Küresel İlkeler" barış ile iş hayatının sürdürülebilirliğinde işbirlikleri görüşülecek. Bu oturumdan çıkan sonuçlar Haziran ayında Berlin'de yapılacak 5'inci WMO ( World Mediation Organization) Sempozyumu'na katılan uluslararası barışsever ve barış uzmanları ile de paylaşılarak, bilginin çoğalması sağlanacak. Sürdürülebilir Barış ve İş Sempozyumu'nda Konuşmacıların değineceği konuları şu şekilde özetleyebiliriz.
Alarko Holding ve Alvimedica Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, Yönetim Kurulu üyesi olduğu Alvimedica'nın neden BM Küresel İlkeler Ortağı olmayı seçtiğine, bu ortaklıkla ilgili edindiği deneyimlere ve bir işkadını olarak, sürdürülebilir barış ve işe nasıl destek verilebileceğine değinecek.
Türk-Amerikan İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Uğur Terzioğlu bir işadamı ve arabulucu olarak, kendi deneyimlerinden bahsedecek ve"iş insanlarının neden arabulucu olmaları gerektiğine, bu işin zorluk ve ödülleri"ne değinecek.
BM Küresel İlkeler Ortağı olan İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Türkiye Başkanı Arzu Özyol," Birleşmiş Milletler 'Küresel İlkeler'i nedir, sürdürülebilir barışa katkısı neler olabilir" başlıklarında bilgi ve deneyimlerini aktaracak.
Avrupa Kadın Girişimciler Büyükelçileri'nden biri olan Nicolate Munteanu"kadın girişimcilerin barışa katkısı ve rolü" üzerinde duracak.
Yeni Zelanda Ekonomik Gelişim Ajansı Danışmanlarından Neslihan Tombul, uzmanlık alanı olan "aile şirketlerinin bölgesel barışa katkıları" üzerindeki izlenimlerini yansıtacak.
WMO-Dünya Arabuluculuk Organizasyonu Bölge Direktörü Deniz Kite Güner, konuşmasında "Kültürel Farklılıkların Çatışmaya ve Barışa Etkileri" konusuna değinecek.
Sempozyumda ayrıca Hırvatistan, Sudan, Romanya, Pakistan, Lübnan ve Türkiye'den gelen katılımcılar, sunulardan sonra kendi aralarında iki grup çalışması tamamlayacaklar. Kolaylaştırıcılığını Selda Alemdar Dinçer, Serhan Özdemir ve Fadi el Hajjar yapacağı oturumlardaki başlıklar şöyle; "Küresel İlkeler"in farklı ülkelerde uygulama açısından zor olan maddeleri ve sebepleri", "Organizasyonların Küresel ilkeler ortağı olmaya nasıl teşvik edilebilir". Bu iki konuda yapılacak grup çalışmalarının sonuçları Haziran ayında yapılacak WMO- Uluslararası Arabuluculuk Organizasyonu 2015 Berlin Sempozyumu'nda paylaşılacak.