Dünya Bankası'ndan Batı Afrika Raporu
"Batı Afrika'daki krizler bölgenin büyümesinin önünde engel"
Dünya Bankası, Batı Afrika'da bu yıl yüzde 7,4 ekonomik büyüme beklense de bölgenin krizlerin pençesinde olduğunu ve büyümenin bundan etkilendiğini açıkladı.
Dünya Bankası'nın Küresel Çatışma, Güvenlik ve Kalkınma Merkezi bölümünün Batı Afrika ile ilgili yayımladığı raporda, 2013'te yüzde 6,7 büyüme kaydeden bölgenin birçok sorunla karşı karşıya kaldığı vurgulandı.
Batı Afrika'nın çatışmaların en fazla çıktığı bölge olduğu vurgulanan raporda, Fildişi Sahili, Mali, Sierra Leone, Liberya, Nijerya ve Gine Bissau'nun e fazla çatışmaya sahne olan ülkelerin başında geldiği kaydedildi.
Raporda Mali-Burkina Faso savaşı (1985) ve Moritanya-Senegal (1989) savaşı dışında çatışmaların ülke içinde yaşandığı belirtildi.
Çatışmaların yanı sıra Batı Afrika'nın ekonomik refahını etkileyecek başka iç ve dış etkenlere maruz kaldığının vurgulandığı raporda, bunlar arasında aşırıcılık, terör saldırıları, uyuşturucu kaçakçılığı, gençlerin işsizliği, ülke içindeki eşitsizlik, düzensiz iç göç ve denetimsiz şehirleşme sıralandı.
Yerel halkın siyasi ve ekonomik olarak daha fazla benimsenmesini talep etmesi nedeniyle Senegal, Gambiya ve Gine Bissau'da "gizli çatışmaların" olduğu, ayrıca Mali'de hükümete karşı çıkanlar, Nijer'de Tuareg isyancıları ve Nijerya'daki isyanın komşu Benin ve Togo'nun güvenliğini tehdit ettiği kaydedildi.
Raporda, bağımsızlık ilanı sonrasından kalma merkezi yönetim, iktidarın değişme yolunun sadece darbeler olarak görülmesinin de olumsuz etkenler olarak sıralanabileceği ifade edildi.
1960-2010'da bölgede 104 darbe ya da darbe girişiminin yapıldığı, Doğu Afrika'da bu sayısının 48, Orta Afrika'da 35 ve Güney Afrika'da 16 olduğu vurgulandı.
Bununla beraber raporda, Fildişi Sahili'nde Laurent Gbagbo, Liberya'da Charles Taylor ve Sierra Leone'de Foday Sankoh gibi liderlerin saf dışı bırakılması, sivil toplum faaliyetleri ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun çabaları memnuniyetle karşılandı. - Ankara