Dünya Barış Günü Barış Çanı Töreni
Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, "Barış, insanların ihtilaflarının ve yoksulluğun olmadığı, refahın sağladığı imkanları herkesin paylaştığı küresel bir toplum inşa etmektir.
Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra, "Barış, insanların ihtilaflarının ve yoksulluğun olmadığı, refahın sağladığı imkanları herkesin paylaştığı küresel bir toplum inşa etmektir. Barış, birlikte büyümek ve birbirimize evrensel bir aile gibi destek sağlamaktır." dedi.
Dünya Barış Günü münasebetiyle Ankara'daki Botanik Parkı'nda Dünya Barış Günü Barış Çanı töreni düzenlendi.
Malhotra, törende yaptığı konuşmada, günümüzde dünyanın dört bir yanında insanların terör saldırısı ya da salgınla karşı karşıya kalma korkusu yaşadığının altını çizerek "Çatışmalar, dünyanın dört bir yanında aileleri evlerini terk etmeye zorluyor; çocukları okulsuz bırakıyor ve insanların istismar edilmelerine yol açıyor." ifadelerini kullandı.
İhtilafların genellikle insanların sınırlı kaynaklar nedeniyle rekabete girmeleri sonucu ortaya çıktığını belirten Malhotra, bir yıl önce BM Genel Kurulu'nda kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin dünyaya daha iyi bir gelecek umudu verdiğini ifade etti.
Malhotra, "Barış için hepimiz her gün çaba harcamalıyız. Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de onlarca yıl önce meşhur ifadesiyle dünyanın hak ettiği eşitlikçi, adil ve kucaklayıcı bir gelecek için yurtta barış dünyada barış için çalışmamız gerektiğini söylemişti. Bu sözler ilk söylendiği dönem kadar geçerlidir." diye konuştu.
"Gerçek komutanlar, barışın en önemli savaş olduğunu bilirler"
Türk Japon Vakfı Başkanı Tayyar Sadıklar, etkinlikte yaptığı konuşmasında Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri Mahatma Gandi'den alıntı yaparak şunları söyledi:
"Bu dünyada gerçek barışa ulaşacaksak ve savaşa karşı gerçek bir savaş vereceksek, işe çocuklarla başlamamız gerekiyor. Doğal masumlukları içinde büyürlerse savaşmamız gerekmez. Tam tersine sevgiden seviye, barıştan barışa gideriz."
Gerçek komutanların büyüklüklerini ispat için savaş kazanmaya ihtiyacı olmadığını kaydeden Sadıklar, "Onlar yeri gelir, bir zamanlar düşmanı olan kişilerin bile önünde kendi istekleriyle selam durabilir ve barışın en önemli savaş olduğunu bilirler." dedi.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka da tüm iyi niyetli çabalara karşın, halen dünyanın pek çok bölgesinde silahlı çatışmalara ve şiddetten kaynaklanan zulüm ve sefalete tanık olunduğunu ifade etti.
Oka, "Bugün çaldığımız barış çanının bizi nükleer silahların ve savaşın olmadığı bir dünya hedefine biraz daha yakınlaştırmasını içtenlikle dilerim." diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Barış Çanı çalındı.
Barış Çanı
BM Genel Kurulu'nun 1981 yılında aldığı kararla her yıl 21 Eylül milletler arasında barışın desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla "Dünya Barış Günü" olarak kutlanıyor.
Japonya'da dönemin Uwajima Belediye Başkanı Chiyoji Nakagawa, 1952'de BM'ye üye 65 ülkeye çağrı yaparak topladığı madeni para ve madalyonları eriterek dünyanın ilk "Barış Çanı"nı yaptırmıştı. Çan, 1954'te New York'taki BM genel merkezine hediye edilmişti. Nakagawa, aynı yıl savaşlara ve nükleer silahlara son vermek, açlıkla karşı karşıya olan ülkelere yardım etmek ve dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla "Dünya Barış Çanı Derneği"ni kurmuştu.
Halihazırda aralarında Türkiye'nin bulunduğu 19 ülke, barış çanlarına ev sahipliği yapıyor.