Haberler

Dünya Engelliler Günü

Abone Ol

4. Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi'nde, CP konusunda dünyadaki önemli gelişmeler, alanında uzman katılımcılar tarafından paylaşılacak, CP'de kök hücre ve ozo...

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) ev sahipliğinde düzenlenecek 4. Uluslararası Cerebral Palsy (CP) ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi'nde, CP konusunda dünyadaki önemli gelişmeler, alanında uzman katılımcılar tarafından paylaşılacak, CP'de kök hücre ve ozon tedavisi gibi yeni yöntemler tartışılacak.

TSÇV'den yapılan yazılı açıklamaya göre; Prof. Dr. Hıfzı Özcan tarafından kurulduğu 1989 yılından bu yana, bilimsel alanda uzman isimler ile işbirliğinde 17 bin çocuğa ve ailesine destek veren vakfın çalışmalarının önemli bir parçasını CP'li bireylere karşı toplumda farkındalık yaratma süreci oluşturuyor.

TSÇV, geçen yıl tüm dünyada ilk kez hayata geçirilen "Dünya Cerebral Palsy Günü 1 Dakikada Dünyamı Değiştir" kampanyasının Türkiye temsilcisi oldu. TSÇV, kampanya için tüm Türkiye'yi CP'lilerin ve diğer tüm engel gruplarının da hayatlarını değiştirecek inovatif ve uygulanabilir öneriler geliştirmeye çağırdı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden toplam 472 fikrin gönderildiği kampanyada 5 bin 803 kişi oylama yaptı ve Bursa'da yaşayan CP'li Alper Şirvan'ın "güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye" fikri birinci seçildi. Alper Şirvan'ın fikri, Virginia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından hayata geçirilerek kendisine hediye edildi.

CP veri tabanı için önemli adım

Dünyada 17 milyon CP'li birey olduğu bilinirken, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 8,5 milyon engelli birey yaşıyor. Ancak ülkedeki CP'li birey sayısı ile ilgili halen kesin veriler bulunmuyor. TSÇV, veri tabanı oluşturmak için, İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan aldığı mali destek, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ataşehir, Üsküdar ve Pendik belediyeleri ile kaymakamlıkları ortaklığında "CP'mle Hayattayım" projesini hayata geçirdi.

Proje ile CP tanısı konulmuş, 1-20 yaş grubundaki toplam 4 bin 677 kişiye ulaşıldı. Proje kapsamında, bin 992 ev ziyareti gerçekleştirilerek, 101 CP'li bireye evde rehabilitasyon hizmeti verildi. Pilot ilçe seçilen Ataşehir, Pendik ve Üsküdar'da uygulanan projenin sonunda elde edilen veriler, Türkiye'de büyük bir eksiklik olan CP'li birey veri tabanı ve CP'ye yönelik çalışmalar için kaynak oluşturacak.

Cerebral Palsy'li bireylerin, 3'te 1'i yürüyemiyor, 4'te 1'i konuşamıyor, 4'te 3'ü acı çekiyor, 4'te 1'inde epilepsi, 4'te 1'inin davranış bozukluğu, yarısının zihinsel bozukluğu, 10'da 1'inin görme bozukluğu bulunuyor, 4'te 1'i idrar kesesi kontrol problemi yaşıyor, 5'te 1'inin uyuma bozukluğu var, 5'te 1'inde salya kontrol problemi var. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Alper Şirvan Ataşehir Türkiye Üsküdar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title