Dünya Kız Çocukları Günü" Konferansı
BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, kamu kurumları ve özel sektörün, kızların ve kadınların gelecekte güçlendirilmesini göz ardı edemeyeceğini belirterek, "Eğitim seviyesi artırılırsa yoksulluk da buna paralel olarak düşebilir.
BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, kamu kurumları ve özel sektörün, kızların ve kadınların gelecekte güçlendirilmesini göz ardı edemeyeceğini belirterek, "Eğitim seviyesi artırılırsa yoksulluk da buna paralel olarak düşebilir. Bunun için şu anda, 'Güçlü kızlar, güçlü yarınlar' diyoruz." dedi.
Aydın Doğan Vakfı, UNFPA, UNICEF ve UN Women işbirliğiyle düzenlenen "Dünya Kız Çocukları Günü" konferansı, İstanbul Hilton Otel'de başladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu danışmanlığında, "Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar" temasıyla düzenlenen konferansta, kız çocuklarının karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılması, güçlendirilmesi ve insan haklarından eksiksiz yararlanmaları konuları ele alınacak.
Gençlerin verdiği mesajlarla başlayan konferansın açılışında konuşan Malhotra, 2030 kalkınma hedeflerini hayata geçirmenin öncelikleri olduğunu söyledi.
Malhotra, uluslararası topluluk, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör olarak, bu gündemi hayata geçirmek ve kız çocuklarının güçlenmesini gerçekleştirmek için bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
Dünya Kız Çocukları Gününün çok anlamlı ve önemli olduğunu, bu vesileyle düzenlenen konferansta, kadınların, kızların güçlendirilmesi gibi temel hedeflerin ele alınmasını değerli bulduğunu söyleyen Malhotra, "Tüm kamu kurumları ve özel sektör, kızların ve kadınların gelecekte güçlendirilmesini göz ardı edemez. Eğitim seviyesi artırılırsa yoksulluk da buna paralel olarak düşebilir. Bunun için şu anda, 'Güçlü kızlar, güçlü yarınlar' diyoruz. Ne yazık ki kızların büyük bir bölümü geleceğe dair eşit hakları edinemiyor. Onların eğitimlerini eşit şekilde sağlayabilirsek gelecek bizim için de çok daha iyi olacaktır. Kadınların, kızların ilerleme sağlamaları ve yüksek noktalara gelebilmeleri, toplumsal kalkınmanın önemli bir parçasıdır." değerlendirmesinde bulundu.
"Hiçbir kız, hiçbir erkeğin gerisinde kalmayacak"
Malhotra, kızların ilerlemesinin, dünyanın ilerlemesi anlamına geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Toplumsal cinsiyete duyarlı verilere ihtiyacımız var. İster savaşta ister barışta bizim mutlak bilgiye ihtiyacımız var. Aksi takdirde iyi bir görünüm sağlayamayacağız. Toplumsal cinsiyet eğitimi almış kızların eşitlikten paylarını almaları gerekiyor. Refah, barış ve eşitlik içinde olmalarını istiyoruz. Burada gençlere seslenmek istiyorum; Bizler, sizler için çalışmaya hazırız. İnanıyorum ki sizler gelecekte dünyayı değiştireceksiniz. Çünkü bu güç sizde var. Hiçbir kız, hiçbir erkeğin gerisinde kalmayacak. Türkiye'nin BM Temsilciliği, yeni kalkınma iş stratejisi içinde 4 hedef belirledi. Bunlardan biri de kızların güçlendirilmesi hedefidir. Önemli oyunculara ihtiyaç var. Destek taahhüdümüzü bir kez daha ifade etmek istiyorum. Gelecekte barış ve refah içinde yaşamak istiyorsak eyleme geçmek zorundayız. Birliktelik içinde bunu başarabileceğiz."
"Kızlarımıza, çocuklarımıza sahip çıkalım"
Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner de vakıf olarak en öncelikli konularının kız çocuklarının eğitimi olduğunu vurguladı.
Gençlerin verdiği mesajları boğazı düğümlenerek dinlediğini ifade eden Boyner, "Her şeyi o kadar güzel özetlemişler ki sadece onları dinlemek ve gereğini yapmak, destek sunmak gerekiyor." dedi.
Boyner, dünyada okuma yazma bilmeyen 500 milyon kadın olduğunu aktararak, "200 milyon kadın reşit olmadan evlendirilmiş. Harekete geçmezsek önümüzdeki 10 yılda 100 milyon kız çocuğu daha küçük yaşta evlendirilecek. Temel insanlık hakkı olan eğitim hakkı ellerinden alınan bu çocuklar, şiddete maruz kalıyor. Bu duruma 'dur' diyebilmek için Birleşmiş Milletler, 'Güçlü kızlar, güçlü yarınlar' söylemiyle bütün dünyayı harekete geçirmeye çağırdı." diye konuştu.
Kızlara, çocuklara sahip çıkma çağrısında bulunan Boyner, şöyle devam etti:
"Biliyoruz ki eğitime devam eden çocuk, şiddete karşı kendini daha iyi korur. Kız çocuklarına doğdukları ilk günden itibaren eşit hakları verirsek mutlaka hayatta kendilerine bir yol çizerler ve başarılara imza atarlar. Kız çocuklarına yapılan yatırım, çarpan etkisi yapar. Onlar da anne olarak daha aydınlık nesiller yetiştirir. Sadece cinsiyeti yüzünden toplumunun yarısını eğitimsiz bırakan, hor gören ve şiddet görmelerine neden olan toplumlar, karanlık toplumlar olarak kalmaya mahkumdur. Küreselleşen dünyamızda bu toplumlar, sadece kendileri karanlık kalmıyor. Yani zamanda etraflarındaki ışıkları da söndürüyorlar. O yüzden küresel barışa giden en önemli yol, eğitimden geçiyor. Küresel barışın en önemli anahtarlarından, yapı taşlarından biri eğitim ve eğitimde cinsiyet eşitliğidir. Bunu hepimiz biliyoruz. Yapmamız gereken bu konuyu gündemden hiç düşürmemek."
Boyner, kız çocuklarının önündeki engelleri, sivil toplum, devlet, iş dünyası işbirliği ve basının desteğiyle hep gündemde tutmaya devam edeceklerine işaret ederek, "Aydın Doğan Vakfı olarak bizim en öncelikli konumuz kız çocuklarının eğitimidir. 'Baba beni okula gönder' seferberliğine devam edeceğiz. Bunun dışında kız çocuklarına üniversite yurdu vermek gibi, elimizin uzandığı her kız çocuğuna yardım etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise uluslararası pek çok yasaya rağmen cinsiyet eşitsizliğinin hala devam ettiğini belirterek, daimi bir momentumun hayata geçirilmesinin hedeflenmesi gerektiğini kaydetti.
Cinsiyet eşitsizliğinin çok farklı şekilde ortaya çıktığını, kızların hala küçük yaşta evlendirildiğini, insan kaçakçıların tuzaklarına düştüklerini ve çok düşük ücretlerle evlerde çalıştırıldıklarına dikkati çeken Duamelle, "Türkiye'de de son dönemlerde önemli adımlar atılmasına rağmen hala yapılması gereken çok şey var." dedi.
İngiliz gazeteci Lesley Abdela, 20 yıldan beri Türkiye'ye gelip gittiğini, son üç yılda ise bu ziyaretlerinin fazlalaştığını anlatarak, gençlerin eğitimdeki avantaj ve dezavantajlarını anlattı.
Abdela, 7 yaşındaki İngiliz bir kızdan "Okullar herkes için ücretsiz olmalıdır" mesajı getirdiğini aktararak, kız çocuklarının desteklenmesi gerektiğini, zira onların dünyayı değiştirme potansiyelinin çok fazla olduğunu kaydetti.
CNN International'da kadın hakları üzerine programlar yapan Becky Anderson, kızlara yönelik eşitsizliklere vurgu yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından "Dünya Kız Çocukları Günü" konferansı, oturumlar şeklinde devam etti.
Konferansa, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Doğan Holding'in üst düzey yöneticileri ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.