Dünya Meteoroloji Teşkilatı Atmosfer Bilimleri Komisyonu 16. Oturumu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akca: "Başta iklim değişikliği olmak üzere küresel çevre problemleriyle mücadelenin birinci şartının dünya halkları olarak hayat tarzı ve tüketim alışka...
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, "Başta iklim değişikliği olmak üzere küresel çevre problemleriyle mücadelenin birinci şartının dünya halkları olarak hayat tarzı ve tüketim alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirerek, daha mütevazı, daha az tüketen ve dolayısıyla çevresel kaynakları dengeli kullanan bir yaşama biçimini hayata geçirmek olduğuna inanıyorum" dedi.
Dünya Meteoroloji Teşkilatı Atmosfer Bilimleri Komisyonu (CAS) 16. Oturumu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde, Antalya'daki Rixos Downtown Otel'de başladı.
Oturumun açılışında konuşan Müsteşar Akca, Filipinler'de Haiyan Tayfunu'nda yaşamını yitirenler için başsağlığı diledi. Türk hükümetinin Filipinli afetzedelere 65 ton gıda ve yardım malzemesi gönderdiğini bildiren Akca, yardımların ileriki günlerde de süreceğini kaydetti.
Filipinler'de şahit olunan yıkıcı tayfunun 21. yüzyılda alışkanlıklar ve hayat tarzlarının atmosfer ve çevre şartları nedeniyle değişeceğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Akca, "Esasen başta iklim değişikliği olmak üzere küresel çevre problemleriyle mücadelenin birinci şartının dünya halkları olarak hayat tarzı ve tüketim alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirerek, daha mütevazı, daha az tüketen ve dolayısıyla çevresel kaynakları dengeli kullanan bir yaşama biçimini hayata geçirmek olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
Akca, 21. yüzyılda meteoroloji kaynaklı atmosfer olayları ve iklim değişikliğinin etkilerinin daha fazla hissedildiğini ve bu alanda alınacak önlemleri daha da gerekli kıldığını vurguladı.
Meteoroloji'den "geniş yelpazede" tahmin hizmeti
Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş ise son yarım asırda yaşanan hızlı gelişmelerin insanlara yeni imkanlar ve kolaylıklar sunarken, bir yandan da küresel ısınma, iklim değişikliği gibi problemlere neden olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin, Dünya Meteoroloji Teşkilatının 191 üyesinden birisi olduğunu hatırlatan Güneş, genel müdürlük olarak uluslararası çalışmalara aktif olarak katıldıklarını ve işbirliği yaptıklarını anlattı.
Zor topografik şartlarına rağmen ülke genelinde otomatik gözlem istasyonları, meteoroloji ve deniz radarları gibi gözlem sistemlerinden oluşan bütünleşik bir gözlem ağı kurduklarını dile getiren Güneş, şöyle konuştu:
"Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak saatlik tahminden mevsimlik tahminlere kadar geniş bir yelpazede tahmin hizmeti sunmaktayız. Kuvvetli meteoroloji hadiseleri sonucu oluşabilecek can ve mal kayıplarının azaltılması maksadıyla hazırlanan meteorolojik uyarılar, kurumumuza ait radyomuz, internet, cep telefonlarına kısa mesaj servisi, mobil telefon uygulamaları, yazılı ve görsel basın aracılığıyla vatandaş ve yetkililere anında ulaştırılmaktadır. İklim ve iklim değişikliğinin izlenmesi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları, meteoroloji kaynaklı doğal afetler, sınır ötesi atmosfer kirliliği taşınımı gibi çeşitli konularda araştırma faaliyetleri yürütmekte ve elde ettiğimiz sonuçları ilgili sektörlerle paylaşmaktayız."
"Türkiye, bölgesel eğitim merkezi"
Dünya Meteoroloji Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Jerry Lengoasa, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Türk insanlarına son teknolojiyle hizmet verdiğini, aynı zamanda bölgesel çalışmalara da önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bölgesel eğitim merkezi olma rolüne işaret eden Lengoasa, "Birçok bilim adamı, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün çalışmalarından faydalanmış ve burada eğitim almışlardır" dedi.
Dünya nüfusunun 7 milyara ulaştığını, nüfusun yarısının kentlerde yaşadığına dikkati çeken Lengoasa, bunun da çevresel kaygıları artırdığını belirtti. Lengoasa, çevreyi korumak ve sürdürülebilir gelecek için meteorolojik çalışmaların önemine işaret etti.
Oturumun açılışının ardından, aile fotoğrafı çekildi.
Dünya Meteoroloji Teşkilatının 8 teknik komisyonundan biri olan Atmosfer Bilimleri Komisyonu'nun bu yıl yapılan 16. oturumuna, 53 ülkeden 106 delege katıldı.
Oturum, 26 Kasım'da sona erecek. - Antalya