Dünya ve Avrupa Ekonomisi İçin İki Olumsuz Açıklama Avrupa Merkez Bankası Başkanı, Euro Kullanan 17 Avrupa Ülkesinin Karşı Karşıya Olduğu Ekonomik Tehditlerin Ciddi Ölçüde Arttığını, Büyüme Beklentilerinin Azaldığını Söyledi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Küresel Ekonomik Toparlanmanın Durma
Avrupa Merkez Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro kullanan ülkelerin belirsizlik ve artan risk faktörleriyle karşılaştığını, bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 1, 8'i geçmeyeceği gibi daha düşük düzeyde kalabileceğini bildirdi.
Avrupa Merkez Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro kullanan ülkelerin belirsizlik ve artan risk faktörleriyle karşılaştığını, bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 1, 8'i geçmeyeceği gibi daha düşük düzeyde kalabileceğini bildirdi. Haziran ayında yapılan tahminlerde büyüme oranının yüzde 2. 3 olması öngörülürken 2012 yılına dair beklentileri de düşük tutuldu. Trichet, enflasyon konusunda daha az kaygılı olduklarını, bankanın faiz oranını yüzde 1. 5'ta tutacağını ekledi.
Aralarında Amerika, Japonya, Almanya ve diğer gelişmiş ekonomilerin bulunduğu 34 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de küresel ekonomik toparlanmanın durma noktasına geldiğini, yıl sonuna kadar duraklamanın süreceğini ifade edildi.
Paris'te açıklama yapan raporu hazırlayan, OECD baş ekonomisti Carlo Padoan, yılın ilk yarısında ABD ve euro kullanan Avrupa Birliği ülkelerinin de aralarında bulunduğu birçok ekonomide büyümenin beklenenden daha zayıf olduğunu söyledi.
Raporda bazı ülkelerde işsizliğin kronik bir sorun haline gelebileceğini, Amerika ve Avrupa'daki borç krizine bağlı olan borsalardaki çalkantıların tüketici güvenini sarstığı vurgulandı. İnşaat, iş yatırımları ve dayanıklı tüketim malları satışlarının düştüğü vurgulanırken gelecekte ekonomik durgunluğu engellemek için bazı önlemler alınmasını önerildi. Önlemler arasında büyümeyi teşvik etmek için yapısal reformlara gidilmesi, uzun vadeli olarak faiz oranlarının düşük tutulması ve enflasyonun kontrol altına alınması, ticaret açığını kapatacak adımlar atılması yer alıyor.