Dünyaca Ünlü Ressam Burhan Doğançay Anıldı
16 Ocak 2013 tarihinde kaybettiğimiz, Dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği, "Gözün Öyküsü Burhan Doğançay" adlı söyleşiyle anıldı.
16 Ocak 2013 tarihinde kaybettiğimiz, Dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği, "Gözün Öyküsü Burhan Doğançay" adlı söyleşiyle anıldı.
Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen söyleşide, şair, yazar Cem Yavuz ve sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu, rekor fiyata satılan "Mavi Senfoni" adlı eserin sahibi, Doğançay Müzesi'nin varolma sebebi Burhan Doğançay'ı kent gezgini yönüyle ele aldı.
Söyleşide, Doğançay'ın sanat anlayışına da göz atıldı.
Burhan Doğançay'ın New York'ta kaldığı günlerden bahseden Ömer Faruk Şerifoğlu, usta ismin yaşadığı zorluklara değinerek, "Çocuğum olsaydı; buna asla cesaret edemezdim" dediğini belirtti. Ayrıca Şerifoğlu, Doğançay'ın duvarlara bu kadar önem vermesinin nedenini de kendisinin röportajında "Duvarlara bakınca o ülkenin profilini görürsünüz"diyerek açıkladığını söyledi.
BURHAN DOĞANÇAY DÜŞÜNCE BOYAYAN
Usta ressamın New York metrosunda başlayan serüveninin, sokak duvarlarında devam ettiğini kaydeden Yavuz ise, bu sürecin 50 yıl boyunca bütün çalışmalarına yansıdığını dile getirdi. Doğançay'ın New York'un insanı yalnızlaştıran ve sanat kokan sokaklarına dayanamadığını belirten Cem Yavuz, usta ismin resimlerinde sıkıntı ve çıkış arayışının görüldüğünü de kaydetti. Doğançay'ın duvarı bir hafıza ve bellek olarak düşündüğünü belirten Cem Yavuz, bu anıları usta ismin aynen değil, üzerinde bir takım işlemler yaparak tuvale aktardığı için ona sadece bir ressam demek yerine; düşünce boyayan denmesinin daha doğru olacağını ifade etti.
Program, Burhan Doğançay'ın sergisinde kendi resimlerini anlattığı kısa filmin gösterimi ile son buldu. - İSTANBUL