Haberler

Dünyada 8 Ülkenin Toprağı Yok'

Abone Ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada 206 milyon hektar alanın yabancı ülkelerce başka ülkelerden satın alındığını veya kiralandığını belirterek "Bugün 8 ülkenin dünyada kendi vatanında toprağı yok" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada 206 milyon hektar alanın yabancı ülkelerce başka ülkelerden satın alındığını veya kiralandığını belirterek "Bugün 8 ülkenin dünyada kendi vatanında toprağı yok" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) eksperleri buluşması Antalya'da yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Başkan Yrd. Ahmet Genç, TARSİM A.Ş. Genel Müdürü Bülent Bora, Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ile 81 ilden eksperler katıldı.

1.MİLYAR TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR

Gıda güvenliğini tehdit eden unsurlara işaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada 900 milyon insanın aç yattığını, 1.2 milyar insanın yetersiz beslendiğini söyledi. 500 milyonu obeziteden yakınan insan olmak üzere 1.5 milyar insanın dengesiz ve aşırı beslenmeden muzdarip olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, "Tarım alanları azalıyor. Dünya nüfusu artıyor. 2050 yılındaki nüfusu beslemek için gıda üretiminin yüzde 70 artması gerektiği öngörülüyor. Tarım arazileri küçülmekte. Erozyon, global iklim değişikliği, tüketici alışkanlıklarının değişmesi, fosil kaynakların azalması ve gıdanın bioenerji üretiminde kullanılması gıda güvenliğini tehdit etmekte. Diğer taraftan 1.3 milyar ton gıda her yıl çöpe gitmekte, bunun değeri de 1 trilyon dolar" diye konuştu.

TÜRKİYE AÇISINDAN SIKINTI YOK

Mirmahmutoğulları, dünyada 206 milyon hektar arazinin bir başka ülke tarafından satın alındığını veya kiralanmış durumda olduğunu kaydetti. Mirmahmutoğulları, "Ayrıca yabancı firmalar vasıtasıyla satın alınan veya kapatılan araziler öyle bir acımasız noktaya geldi ki bugün 8 ülkenin dünyada kendi vatanında toprağı yok. ya tamamı satın alınmış ya da kiralanmış durumda. Acımasızlığı görüyor musunuz?" dedi. Mirmahmutoğulları, bu konuda Türkiye açısından ise endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi.

GELİNEN NOKTA YETERLİ DEĞİL

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, bitkisel ürün sigorta oranının yüzde 10.5, hayvan hayat sigorta oranın da yüzde 6.7 olduğunu açıkladı. Dr. Kadak, "Geldiğimiz noktanın çok iyi bir nokta olduğunu söyleyebiliyorum ama yeterli değil hem Türkiye'ye hem de bize yakışmıyor" dedi.

TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora ise 2013 yılında 240 bin saha ziyareti yapıldığını, aktif eksper sayısının 476 olduğunu ve kişi başına 504 saha ziyareti düştüğünü kaydetti. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tarım Sigortaları Havuzu Bülent Bora Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title