Haberler

Dünyada İlk: Katar'a Teslim Edildi

Abone Ol

Türk firması tarafından yapılan dünyanın en hızlı açık deniz karakol gemisi 'Ares 150 Hercules OPV' Katar'a teslim edildi.

Türk firması tarafından yapılan dünyanın en hızlı açık deniz karakol gemisi 'Ares 150 Hercules OPV' Katar'a teslim edildi. Teslim töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Katar ile yapılan anlaşmanın her iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği pekiştirdiğini ifade etti. Gemi sektöründeki ihracat rakamlarından da bahseden Arslan, 2017'nin ilk 11 ayında 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiğini söyledi, demiryolunda ise İstanbul ve Antalya arası hızlı trenin müjdesini verdi. Bakan Arslan, "Gerekli proje ve etüt çalışmaları başladı, 2018 yılında inşaatına başlamayı hedefliyoruz" dedi. Katar İçişleri Bakanlığı'nın Türk firması Ares Tersanesi'ne sipariş verdiği 17 gemiden 48 metrelik 2 gemiden ilki olan ve 37 deniz mili hızıyla dünyanın en hızlı karakol gemisi unvanına sahip 'Ares 150 Hercules OPV' karakol gemisi ile 34 metrelik Ares 110 Hercules, düzenlenen törenle Katar yetkililerine teslim edildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Katar İçişleri Bakan Vekili Tuğgeneral Al-Khulaifi, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Ares Tersanesi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu ile bürokratlar ve davetlilerin katıldığı tören öncesi, Bakan Arslan ve Katar yetkilileri, her iki gemide de incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından tören alanına geçen Bakan Arslan burada yaptığı konuşmada, teslim edilen gemilerin Türkiye ile Katar arasında dostluğu ve kardeşliği geliştirdiğine vurgu yaptı. Türkiye'nin gemi inşaat sektöründeki ihracatından da bahseden Arslan, 2017'nin ilk 11 ayında 1 milyar doların üstünde ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. Konuşmasında İstanbul ile Antalya arasında hızlı tren yapılacağını da müjdeleyen Arslan, gelecek yıl demiryolu çalışmalarının başlayacağını söyledi.

KATAR İLE DOSTLUK VE KARDEŞLİK MESAJI

Katar ile 17 gemilik bir anlaşma sağlayan Karadenizli Kalafatoğlu ailesini başarılarından dolayı kutlayan Bakan Ahmet Arslan, yapılan anlaşmanın iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği pekiştirdiğini söyledi. Gemilerin dünyanın en kabiliyetli ve gurur duyulacak bir teknolojiyle üretildiğine dikkat çeken Arslan, "Ana kumandada gemi sadece bir joystick ile idare ediliyor. Yüksek manevra kabiliyeti bulunmakta ve adeta tek parmağınızla gemiye istediğiniz hareketi yaptırabiliyorsunuz. Bir gemide olabilecek her türlü teknoloji ve ileri seviyedeki alet, edevat, ekipman, makine, elektronik cihaz kullanılmış. Yapmışken en iyisini yapmışsınız ve güzel örnek olmuşsunuz. Tebrik ediyorum" dedi. Bakan Arslan ayrıca bir yılda farklı serilerden üretilen gemi sayısı konusunda da firmayı tebrik ederek, bu gelişmenin Türkiye adına gurur verici bir tablo olduğunu kaydetti.

"ASKERİ GEMİDE DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULDUK"

Türkiye'nin daha önce askeri gemi konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu hatırlatan Arslan, "Dışarıdan askeri gemi sipariş eden, dışarıya bağımlı bir ülkeden, kendi askeri gemilerini yapabilen bir ülke haline geldik. Kendi savaş gemisini yapabilen, kendi helikopterini yapan ve bunu seri üretimini yapan bir ülke haline geldik. İnsansız hava aracı dahil, kaldı ki bunu da silahsız hale getirebilen bir ülke haline geldik. Bunlar hep gurur duyulacak şeyler. Hür Kuş uçağımızı yaptık, artık onun seri üretiminden bahsediyoruz ve onun silahlanmasından bahsediyoruz. Ülke olarak geldiğimiz nokta gerçekten gurur verici. Ancak biz istiyoruz ki bu gurur dostlarımızla, kardeş ülkelerimizle paylaşalım. Bir çok ülkeyle bu kabiliyetlerimizi paylaşıyoruz artık. Memnuniyetimiz bugün, Katar gibi kardeş ve dost ülkeyle en üst seviyede bu kabiliyetlerimizi paylaşıyor olmamız bizim memnuniyetimizin en büyük göstergesi. Nitekim 17 tekne az değil ve kısa sürede üretilmesi, teslimin de ön görülen süreden önce yapılıyor olması da bizi ziyadesiyle memnun ediyor" dedi.

YILLIK 2,5 MİLYAR DOLARLIK CİRO

Son 15 yılda gemi inşaat sektörüne yapılan yatırımlardan bahseden Bakan Arslan, 2,8 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiklerini ve bunun önemli bir rakam olduğunu söyledi. Dünyadaki ekonomik krizlere rağmen 2008 yılında bu yana tersane sayılarının da arttığına işaret eden Arslan, "Tersane sayısı 37 den 79'a çıkmış durumda. Özellikle 2008'den itibaren dünyanın bu sektördeki krizi düşünürseniz olumlu bir gelişme. Bu sektörde yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor, yan sektörleri de düşünürseniz 90 bin kişi istihdam ediliyor. Sektörün yıllık ulaştığı ciro, 2,5 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı gemi inşaat sektörü. Kaldı ki bakım ve onarım ihracat sayılmadığı için de oradaki rakam da çok büyük. Aslında görünene rakam, fiilen yaşanan rakamdan daha küçük. 2,5 milyar dolarlık bir cirodan bahsediyoruz ama normalde bunun çok üzerinde bir ciro elde ediliyor. 700 bin ton yıllık çelik işleme kapasitesi, bu 4,5 milyon detveyt ton gemi inşaat kapasitesi anlamına geliyor ve 2 milyon detveyt ton yıllık gemi havuzlama kapasitesine sahip bir ülke haline geldi. 21 milyon detveyt ton bakım ve onarım kapasitesiyle dünyanın önde gelen üreticiler arasına girmiş durumdayız. Yine 26 yüzer havuz 10 da kuru havuz sayısıyla bu konuda da bence önemli bir rakama geldik.Gemi geri dönüşüm tesisleri de Türkiye'de 23'ü buldu. Çevreci bir şekilde dünyanın bu konuda ön gördüğü standartlara haiz olarak ülkemiz çok örnek bir konumda" diye konuştu.

MEGA YAT ÜRETİMİNDE TÜRKİYE 3. SIRADA

Mega yat üretimi konusunda Türkiye'nin 3'üncü sırada olduğunu belirten Arslan, teslim edilen gemilerin bu standartta olduğunu söyledi. Arslan, "Hiç kimse niye en iyisini, çok güzelini yaptın demez. Birilerinin ya bu kadar lüks olmasına gerek var mı? Demesine kulak tıkayın, boş verin, başkalarından farklı olacaksınız ki örnek olasınız. Bu sadece Katar'la sınırlı kalmasın, başka ülkelerle de kapasitemizi ve bu imkanımız değerlendirelim" dedi.

"BU YIL İLK 11 AY İÇERİSİNDE 1 MİLYAR DOLARI GEÇTİK"

İhracat rakamlarından bahseden Bakan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece geçtiğimiz yıl 970 milyon dolarlık ihracat yapmış durumdayız bu sektörde ama bakım, onarım ihracat sayılmadığı için bu rakam böyle, halbuki bu rakam bunun 3 veya 4 katı üstünde. Bu yıl ilk 11 ay içerisinde 1 milyar doları geçmiş bulunmaktayız. 1 milyar 60 milyon doların üstüne çıktık. İnşallah son ay içerisinde yapmış olduğumuz rakamlarla bu rakam yükselecek. Türk sahipli ticaret gemi filosunun yaklaşık 4 kat artmış durumda. 8,8 milyon detveyt tondan 23 milyona geldik. Bu çok önemli bir rakam. Türk deniz ticaret filosu detveyt ton bazında dünya ticaret deniz filosundan 2 misli daha fazla büyümüş. Yüzde 110'undan fazla büyümüş. Dolayısıyla gerek yurt içi gemi botları, gerek sahil güvenlik gerekse de savunma sanayisinin geldiği nokta çok önemli ve gurur duyduğumuz bir nokta."

"BAKIM VE ONARIMLARINIZI DA YAPMAYA HAZIRIZ"

Katar ulaştırma bakanıyla son 1,5 ayda 3 kere, 1,5 yılda ise 6 kere bir araya geldiklerini aktaran Bakan Arslan, "Eğer bir ülkenin bakanıyla 1,5 yılda 6 kere bir araya geliyorsanız, iki ülkenin dostluğunun, kardeşliğinin göstergesi ve iki ülkenin kabiliyetlerini birleştirerek gerekirse üçüncü taraflarda da iş yapabilmesi adına önemli bir gösterge. Biz dolayısıyla Katar'lı dostlarımıza diyoruz ki, 'Evet askeri gemi konusunda çok iyi bir iş birliğimiz var ama gemi inşaat sanayinde de gerek gemi inşaat, gerek bakım onarım konusunda çok önemli bir kabiliyetimiz var. Bunu sizlerle her zaman paylaşmaya hazırız. Her zaman yaptırdığınız gemilerin, garanti süreçlerinde bakımını ve onarımını yapmaya hazırız. Bu konuda da güzel bir iş birliği yapabiliriz, başka yerlere ve bölgelere de taşıyabiliriz" diye konuştu.

ANTALYA'YA 15 YILDA 6 MİLYAR 247 MİLYON ULAŞIM YATIRIMI

Antalya'ya yapılan ve yapılacak ulaşım projelerinden de bahseden Bakan Arslan, son 15 yılda kente 6 milyar 247 milyon Türk Lirası tutarında ulaşım yatırımı yapıldığını kaydetti. Bakanlık olarak Antalya'da 46 projenin daha devam ettiğini belirten Arslan, "Bu 46 projenin parasal bedeli 8 milyar 200 milyon Türk Lirası. İMF'nin kapısında 300 milyon borç bulabilmek için kıvranan bir ülkeden,, sadece Antalya'da inşaatı devam eden 46 projemizin bedelini arz ettim. Bunun 2 milyar 300 milyonunu harcamış durumdayız. Bu ülke 80 yılda 50 kilometre tünel yapmış, sadece Antalya'da devam eden tünelin miktarı 50 kilometre. Bunun 20 kilometresi bir gidiş bir geliş olmak üzere, geriye kalan 30 kilometresi iki gidiş, iki geliş çift tüp olmak üzere 50 kilometre" ifadelerini kullandı.

ANTALYA-İSTANBUL ARASI HIZLI TREN 2018'DE BAŞLIYOR

Antalya'nın turizm kenti olduğuna dikkati çeken Bakan Arslan, hızlı tren konusunda da se müjdeli bir haber vererek, "Bu konuda İstanbul, Eskişehir, Afyonkarahisar üzerinden Burdur, Isparta güzergahından Antalya'ya erişecek yine demiryolu projelerinin etüt projeleri devam ediyor. Hedefimiz önümüzdeki yıl onun da bir an önce inşaatına başlamak ve Turizmin başkenti Antalya'yı, finansın ve dünyanın başkenti İstanbul'a hızlı trenle bağlamak. Bununla da yetinmiyoruz, Antalya'yı tarihi başkentlerden Konya, Aksaray, Kapadokya, Nevşehir ve Kayseri'ye bağlayacak hızlı tren projesini ilgili de etüt, fizibilite ve sondaj çalışmaları devam ediyor. Her iki projeyle birlikte ülkemizin birçok büyük kentini Antalya'ya bağlamış olacağız. Bu da bizim önemli hedeflerimizden birisi" dedi.

"HAVACILIKTA 11 AYDA 25 MİLYON YOLCU AĞIRLADIK"

Havacılıkta 2002 yılında 10, 2016'da ise 18 milyon yolcu ağırladığını kaydeden Arslan, 2017'nin ilk 11 ayında ise bu rakamın 25 milyon olduğunu söyledi. Gazipaşa'ya yapılan havalimanıyla birlikte artışın yaşandığını ifade eden Arslan, Antalya'nın batısına yapılacak olan 3. Havalimanının yerinin tespit edildiğini, etüt projeleri yaptıklarını ve ihaleye sunulacağını söyledi.

"TÜRKİYE HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİ"

Katar İçişleri Bakan Vekili Tuğgeneral Al-Khulaifi ise görevi boyunca sahil güvenlik hayali kurduğunu belirterek, Türkiye'nin bu hayalini gerçekleştirdiğini söyledi. Al-Khulaifi, "Görevim boyunca sahil güvenlik için filo kurma hayalim vardı. Bu hayalimi gerçekleştirmeden emekli olursam diye endişelerim vardı ama elhamdülillah 2017'de bu hayalim şu anda gerçeğe dönüştü. Doha'da şu anda bu gemiler kullanılıyor son 3-4 teknemizi de teslim alacağız. Türk hükümetine ve firmasına teşekkür ediyorum" dedi.

"SINIFINDA DÜNYANIN EN HIZLISI"

Projenin ilk 48 metrelik gemisini törenle teslim ettiklerini belirten Ares Tersanesi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu ise gemi hakkında bilgi verdi. Kalafatoğlu, "Bu projenin içinde iki adet 'Ares 150 Herkül OPV' diye adlandırdığımız 48 metrelik gemi var. Bunlardan ilkini bugün Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim ediyoruz. Bu gemi toplam 1600 deniz mili ikmal yapmadan seyredebiliyor. 37 deniz mili sürate erişebiliyor" dedi.

"ASKERİ DENİZCİLİK ALANINDA EN ÖNEMLİ İHRACAT"

Kerim Kalafatoğlu, projenin kompozit gövdeli karakol gemileri sınıfında Türkiye'nin en önemli ihracatı olduğuna dikkat çekerek, bu sınıf gemilerde dünyada yapılmış en büyük ihracat bağlantısı olduğunu vurguladı. Projenin büyümeye ve yeni talepleri getirmeye başladığını ifade eden Kalafatoğlu, "Kısmet olursa bu proje, sözleşme takviminden 18 ay evvel tamamlanmış olacak. Gövde formu itibariyle açık denizlerde kesintisiz hizmet verebilecek. Katar sahillerinde yüksek ve sert denizler yok ancak gemimiz okyanusta operasyon yapma imkanı da sağlayacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kerim Kalafatoğlu tarafından Bakan Ahmet Arslan, Vali Münir Karaloğlu, Katar İçişleri Bakan Vekili Al-Khulaifi'ye plaket verildi.

(Suat Metin - Harun Erdoğdu / İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Arslan Hercules Antalya Katar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title