Haberler

Dünyada Üçüncü Ölüm Sebebi Olan İnme Kent Konseyi'nde Konuşuldu

Güncelleme:
Abone Ol

-Bursa Kent Konseyi tarafından Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi destekleriyle düzenlenen 'Her Yönüyle İnme' konulu panelde, uzmanlar hastalığın tanımı, belirtileri ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

Bursa Kent Konseyi tarafından Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi destekleriyle düzenlenen 'Her yönüyle İnme (Beyin Felci)' konulu panelde, uzmanlar dünyanın üçüncü ölüm sebebi olan ve sakatlığa yol açan sebepler arasında birinci sırada olan hastalığın tanımı, belirtileri ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

Bursa Kent Konseyi, toplumun tüm kesimlerine faydalı ve bilgilendirici çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu'nda yapılan 'Her yönüyle İnme (Beyin Felci)' konulu programa da Bursa Kent Konseyi gönüllüleri ilgi gösterdi.
Programın açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Bursa'da ve Türkiye'de kültürden sanata, eğitimden sağlığa ve sosyal projelerle hayatın her alanına yön vermeye devam ettiklerini söyledi. Düzenlenen kültürel ve sanatsal programlarla şehrimizin, Türkiye ve dünyada kültür ve sanat merkezlerinden biri olması için çabaladıklarını anlatan Çepni, "Gelişen ve Dünya'da önemli bir konuma gelen Türkiye'ye kültürel anlamda da katkı sunmaya çalışıyoruz. 5 meclis, 30 çalışma grubu, 450 kurumsal katılımcı ve binlerce gönüllüyle tüm enerjimizi ve mesaimizi daha güçlü bir Bursa için harcıyoruz. 'Her yönüyle İnme (Beyin Felci)' konulu programın düzenlemesinde emeği geçen herkese ve programın hayata geçmesinde emekleri olan başta 22. dönem vekilimiz Faruk Anbarcıoğlu'na teşekkür ediyorum" dedi.

Programın ilk konuşmacısı Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Uzman Doktor Ayşegül Güneş, inme hastalığının tanımı ve belirtileri hakkında bilgi verdi. Beynin bir kısmına oksijen bakımından zengin kan akışının engellenmesiyle oluşan hastalık olduğunu söyleyen Güneş, oksijenlenemeyen beyin hücrelerinin birkaç dakika sonra ölmeye başladığını hatırlattı. Beyin felcinin oluşum şeklini gösteren Güneş, "6 ile 8 dakika içerisinde beyin bölgesinde kalıcı hasarlar oluşur. İnme dünyada üçüncü ana ölüm sebebidir. Sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ise birinci sırada yer almaktadır. Belirtileri arasında şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç kaybı, 1 veya 2 gözde görme bozukluğu veya görme kaybı, konuşma güçlüğü, kelimelerin yuvarlanması, söylemleri anlamada güçlük, yüzde uyuşma veya ağzın bir tarafa kayması, kol veya bacaklardan biri yada daha fazlasında güç azalmasıdır" dedi.
Tanı koyma ve muayene süreçleri hakkında bilgi veren Güneş, risk faktörlerinin de yaş, cinsiyet, ırk, aile öyküsü, hipertansiyon, kalp ve şeker hastalığı, kolesterol, obezite ve sigara kullanımı olduğunu açıkladı. Erkeklerin kadınlara göre, esmer ve siyah ırkın da beyaz ırka göre inmeyle karşılaşma riskinin daha fazla olduğunu anlatan Güneş, "İnmeden korunmak için günde 3 litre su içmek gerekir. Özellikle 45 yaşından sonra inme riskini azaltır. Düzenli egzersiz de dolaşımı hızlandırarak inme riskini azaltıyor. Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun" diye konuştu.

İnmede farkındalık videosunun gösterildiği programın diğer konuşmacısı olan Uzman Doktor Cemile Haki ise inmede erken dönemde tedavi konulu sunum yaptı. İnmenin yüzde 70 oranında önlenebilir bir hastalık olduğundan bahseden Haki, Türkiye'de her sene 125 bin kişinin inme ile karşılaştığını, inmeden kaybedilen kadın sayısının meme kanserinden kaybedilen kadın sayısından fazla olduğunu söyledi. 2016'da 40 bin kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini anlatan Haki, "Bu rakamın en az 5 katı da felçli olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. İnme de her geçen bir dakikada 2 milyon beyin hücresi ölmektedir. İnmeye karşı hayat kurtaran üç cümle vardır. Birincisi ağızda kayma var mı? İkincisi kollar öne doğru kaldırıldığında istemsiz düşüyor mu? Üçüncüsü konuşmada zorluk çekiliyor mu? İnmede kalp krizi gibi erken tedavi önem taşımaktadır. Bursa'da bu hastalığın tedavisi Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi ve Uludağ Üniversitesi'nde yapılmaktadır" dedi.

Haki, Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki Nöroloji Bölümü hakkında bilgi verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Merinos Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title