Dünyanın Çeşitli Ülkelerinden Gelen Tavukları Hobi Olarak Yetiştiriyor
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesindeki bir grup arkadaş, dünyanın çeşitli ülkelerinden getirdikleri tavukları hobi amacıyla yetiştiriyor.
İlçenin Kırka mahallesinde yaşayan Mehmet Ali Çiloğlu, Arif Yıldırım ve Bedirhan Tepe, bir süre önce hobi olarak tavuk yetiştiriciliğine başladı. Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Almanya, Fransa, Güney Amerika ve Hindistan gibi ülkelerden getirilen tavuklar birbirinden farklı özellikler taşırken, tavukların bazılarından yılda yaklaşık 270 yumurta elde edilebiliyor.
HOBİ AMAÇLA KÜMES
Yaklaşık 10 bin TL'ye mal olan tavukların yetiştiriciliğine nasıl başladıklarını anlatan 3 arkadaştan Mehmet Ali Çiloğlu, "Biz üç arkadaş boş vakitlerimizi değerlendirmek amacıyla hobi amaçlı küçük bir tavuk kümesi kurduk. Bu kümeste 12 ırk mevcut ve bunları getirmekteki amacımız boş vakitlerimizi değerlendirmektir. Bu yörede farklı tavuk ırklarını diğer insanlarla buluşturabilmeyi hedefledik. Biz üç kafadar bir araya geldik, aşağı yukarı 10-12 bin liraya makineler dahil olmak üzere kuluçka makinesi ve civciv büyütme makinesi satın aldık. Sonuçta bir telefona 2 bin 500 - 3 bin TL verilirken biz üç arkadaş 3 bin lira para kattık ve bu işe giriştik. Hem boş vakitlerimizi değerlendiriyoruz, hem kendimiz bu tavukları sevdiğimizden dolayı hep cins ırk tavuk olduğundan dolayı her gün onları yemliyoruz. Yumurtalarını alıyoruz. İnşallah daha yatırdığımız yumurtalarımızdan 15 gün içinde çıkacak civcivlerine bakacağız. Onlarla vakit geçireceğiz" dedi.
GUİNNESS REKORLAR KİTABINA GİREN TAVUK DA VAR
Kümeslerinde yılda 270 yumurta üreten tavuklar olduğunu anlatan Çiloğlu, şunları söyledi;
"Normalde süs tavukları Brahmalar 160-180 arası yumurta yumurtlarken, Susex denilen tavuklar 220-270 arası yumurta vermektedirler. Yıllık ve aşağı yukarı günde bir tane yumurta alınmaktadır. Biz bunların üretimi için yumurtalarını şuanda yemek veya satmak için değil, makinemize koymak için üretiyoruz. İnşallah bunlarından civcivlerini alacağız. Yukarıda hem cücesi hem de devi vardır. Biz de cüce Astrologlar var ve bunlar Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş hayvanlardır. Bir yılda 365 yumurta vererek Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişlerdir. Burada ortalama 50 tane tavuk var ve her gün 20-25 tane yumurta almaktayız. 10 gün önce tavukları aldık ve yumurtalarını makineye koyduk. Bu hayvanlar bir köy tavuğu gibi değildir. Daha güzel görünümlü, paçalı, tepeli güzel hayvanlardır. Özellik olarak da bir köy tavuğuna yakın yumurtlayabilmektedirler" diye konuştu.
AŞILAR ÇOK PAHALI VE MALİYETİ YÜKSELTİYOR
Hobi amacıyla başladıkları işin zorluklarından bahseden Mehmet Ali Çiloğlu, normalde tavuklara 6 ayda bir karma aşı, civcivlere de 1 aylık oluncaya kadar 4 defa aşı yapılması gerektığını anlattı. Bu aşılarında endüstriyel olduğunu, bu sebeple genelde bin civcivlik veya bin tavukluk olarak satıldığını söyleyen Çiloğlu, "Bütün hobici arkadaşlar bunun sıkıntısını yaşıyor. Biz internet üzerinde de paylaşıyoruz bunu. Bununla ilgili mesela artık parça parça aşı satılmasını istiyoruz. Çünkü aşılar çok pahalı ve maliyeti çok yükseltiyor. Yarın vatandaşa 20-25 TL civciv dedin mi yüzünüze bakıyorlar. Ama ortalama bir civcivin yetişmesi aşağı yukarı bir aylık 12-13 TL gibi bir maliyeti oluyor ve bunu 20 TL'den aşağıya verdiğin zaman herhangi bir karı olmuyor. Hayvanlardan topladığımız yumurtaları, bir hafta bekledikten sonra makinemize koymaktayız. İleriye doğru bir iki tane daha makine almamız gerekiyor. Çünkü tavuklar bir hafta-10 günde yumurtaları bozulduğu için yumurtaları dışarı satmıyoruz. Bu yüzden de bir iki tane daha makine alacağız. İnşallah ve bu şekilde civcivlerimizi üreteceğiz" diye konuştu.
SELÇUK MANAZ