Dünyanın Gözü İstanbul'da
İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakereler devam ederken toplantıya ilişkin ilk açıklamalar gelmeye başladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı, 5 +1 (ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, İngiltere, Almanya ve Fransa ) ülkeleri ile İran'ın nükleer müzakereleri İstanbul'da devam ederken toplantıya ilişkin ilk açıklamalar gelmeye başladı.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan görüşmelere 5 + 1 ülkelerini temsilen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilcisi Catherine Ashton ile İran heyetini temsilen Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili başkanlık ediyor.
"GÖRÜŞMELER YAPICI BİR ATMOSFERDE GEÇİYOR"
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, İran'la "5 + 1" ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin öğleden önceki bölümünün yapıcı bir atmosferde geçtiğini, öğleden sonra ikili görüşmelerin yapılacağını bildirdi.
Mann, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan "5 + 1" ülkeleri arasında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan nükleer müzakereler konusunda basın mensuplarına bilgi aktardı.
Görüşmelere öğle yemeği arası verildiğini bildiren Mann, "müzakerelerin öğleden önceki bölümünün yapıcı bir atmosferde geçtiğini ve tarafların öğleden sonraki bölümde ikili görüşmeler yapacaklarını" bildirdi.
Müzakerelerin geçen yıla oranla daha olumlu olduğunu vurgulayan Mann, tarafların saat 16.30 veya 17.00'de tekrar toplu olarak bir araya gelmelerinin planlandığını ifade etti.
Geçen yıl ortaya konan güven artırıcı önlemlerin halen masada olduğunu da belirten Mann, öğleden önceki oturumdaki görüşmelerin yeni önerilere odaklanmadığını kaydetti.
Mann, Ashton'ın bugünkü görüşmelerin ardından basın toplantısı yapmasının öngörüldüğünü de söyledi.
"AKILLARININ BAŞLARINA GELDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
İran İslami Şura Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Perviz Sururi, Mehr ajansına yaptığı açıklamada, "Bizim analizimize göre, Batılılar muhtelif konulardaki pozisyonlarından gerileme belirtileri gösteriyorlar ki, bu bizim olumlu gördüğümüz noktalardan birisidir." dedi.
Batılıların, mevcut durumu sürdürmenin ekonomilerine zarar verdiğini ve bölgedeki gerginlikleri de artırdığı sonucuna vardıklarını öne süren Sururi, "Akıllarının başlarına gelmiş olduğunu diliyoruz." diye konuştu.
Sururi, "Eğer Batı bizim, yüzde 20 zenginleştirme için (nükleer tıp) ihtiyaçlarımızı temin ederse, İran 'nükleer yakıtı bir dereceye kadar saflaştırma kararını' yeniden gözden geçirmeye hazırdır." dedi.
BASIN MERKEZİ OLUŞTURULDU
Bu arada müzakerelere uluslararası basının ilgisi bir hayli yoğun oldu. İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen görüşmeye yerli ve yabancı basından birçok gazeteci katıldı. Müzakerelere 29 farklı ülkeden 220 yabancı gazeteci akredite olurken, Türk basın mensupları ile toplam akredite sayısı 560'ı buldu.
BBC'den James Reynold, 27 Ocak 2011 de İstanbul'da gerçekleşen müzakereleri takip ettikleri gibi bugünkü görüşmeleri ve delegelerin söylemlerini de takip edeceklerini belirtti. Reynold, "İran nükleer programıyla ilgili görüşme şu sıralar dünyanın en önemli haberlerinden biri." dedi.