Dünyanın İlk Meclis Binasının Restorasyonu Tamamlandı
Antalya'nın Kaş İlçesi Patara Antik Kenti'nde 2 yıldır devam Likya Birliği Meclis Binası'nın restorasyonu tamamlandı.
Antalya'nın Kaş İlçesi Patara Antik Kenti'nde 2 yıldır devam Likya Birliği Meclis Binası'nın restorasyonu tamamlandı. Tüm masrafları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından karşılanan ve Türk arkeoloji tarihinin en büyük restorasyon çalışması olarak değerlendirilen tarihi yapı için yaklaşık 7.5 milyon lira harcandı.
Dünyanın ilk demokratik meclisi olarak kabul edilen Likya Birliği Meclisi, 1991 yılında yapılan kazılarda Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık tarafından bulundu. Tamamı toprak altındaki tarihi yapı, 2000- 2006 yıllarında yapılan kazı çalışmalarıyla Prof. Dr. Taner Korkut tarafından gün ışığına çıkarıldı. M.Ö. 1'inci yüzyılda inşa edilen ve yaklaşık 500 yıl meclis binası olarak hizmet veren taş yapı, binlerce kamyon toprak taşınmasıyla ortaya çıkarıldı. 2007 yılında bilim dünyasına tanıtılan 43 metre uzunluğunda, 30 metre enindeki bin 400 kişilik meclis binasının restorasyonu için Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu denetiminde proje hazırlandı.
TAMAMEN YENİLENDİ
2010 yılında AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında restorasyon çalışmaları başladı. Çalışmalar, düzenlenen bilimsel restorasyon çalıştayının kararları doğrultusunda yürütüldü. Restorasyon için gerekli ödenek TBMM tarafından sağlandı. 2 yıl süren çalışmalar kapsamında meclisin taş oturma sıraları, iç ve dış duvarları, kapıları baştan sona restore edilerek ayağa kaldırıldı.
ÖDENEK TBMM'DEN
Zorlu bir çalışmanın ardından antik eserin yenilendiğini kaydeden Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, antik çağda Likya Birliği'nin meclis binası olarak kullanılan yapımının sonraki dönemlerde tiyatro ve müzik gösterileri için kullanıldığını söyledi. Likya Birliği'ne bağlı kentlerin bütün temsilcilerinin burada toplandığına işaret eden Kapankaya, "Bölgenin idaresi buradan yapılmış. Daha sonraki çağlarda büyük yıkım görmüş. 2000'li yıllarda toprağın altında görünmez bir vaziyette idi. TBMM'nin desteğiyle restore edilerek bu eseri ülkemize ve dünyaya kazandırdık" dedi.
'ULUSLARARASI TANITIM YAPILMALI'
Meclis binasının Türkiye için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kaymakam Kapankaya, şunları söyledi:
"Fransız düşünür Montesquieu, 'Kanunların Ruhu' adlı kitabında 'Eğer antik çağlardan mükemmel bir cumhuriyet ve demokrasi örneği vermem gerekirse, Likya Birliği'ni gösteririm' diyor. Dolayısıyla dünyadaki bazı devletlerin anayasalarına da ilham vermiştir buradaki yönetim şekli. Ülkemiz için, yöremiz için, turizm için bu yapının önemi büyük. Bu eserin ulusal veya uluslararası düzeyde yapılacak bir programla dünyaya tanıtılması gerekiyor. Böyle bir etkinlik tanıtıma büyük katkı sağlayacaktır." - Antalya / Kaş