Haberler

Türkiye'nin en büyük adasında toplu uğur böceği ölümleri tedirgin etti: 20 yıldır ilk kez böyle bir şeyle karşılaştım

Güncelleme:
Abone Ol

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yaşanan toplu uğur böceği ölümleri yetkilileri tedirgin etti. Uzman isimler ölümlerin nedenini araştırırken 20 yıldır Çanakkale'de yaşayan bir vatandaş, "İlk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Umarım uzmanlar bununla ilgili bir açıklama yapar ve kötü bir şey yoktur" dedi.

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde toplu uğur böceği ölümleri, görenleri tedirgin etti. Uzmanlar yaşanan ölümlerle ilgili, zararlı haşerelerin engellenmesi için pestisitin (ilaçlama işlemi) fazla kullanılması ya da artan uğur böceği popülasyonunun artmasından kaynaklı olduklarını belirtiyor.

Çanakkale'nin Kuzey Ege'deki turizm merkezlerinden biri olan ve dünyanın ilk ve tek sakin adası (Cittaslow) olan Gökçeada'da geçtiğimiz günlerde görülen toplu uğur böceği ölümleri, görenleri tedirgin etti.

Türkiye'nin en büyük adasında tedirgin eden görüntü: İlk kez böyle bir şeyle karşılaştım

"İLK DEFA BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞTIM"

Yaklaşık 20 yıldır Çanakkale'de yaşayan ve Gökçeada'nın Dereköy Marmaros mevkiinde geçtiğimiz hafta tatile giden Burak Çiftci, gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. O anları cep telefonu kamerasıyla kaydeden Çiftci, "Çanakkale ve çevresinde kamplar yapıyorum. Bugün ilginç bir olayla karşılaştık ve o yüzden sizlere ulaşmak istedik. Bundan yaklaşık bir hafta 10 gün önce, Gökçeada koylarında motosikletle gezinirken böyle bir görüntüyle karşılaştım. Yüzlerce, binlerce ölü uğur böceği gördük. Aralarında canlılar da vardı ama dalgaların kenara attığını gördük. Daha önce Gökçeada, Bozcaada ve diğer adalarda da çok bulundum ama ilk defa böyle bir şey görüyorum. İlgimi çekti ve paylaşmak istedim. Umarım uzmanlar bununla ilgili bir açıklama yapar ve kötü bir şey yoktur" dedi.

"ÜRKÜTÜCÜ BİR GÖRÜNTÜ"

Yüzlerce ölü uğur böceğinin kendisini ürküttüğünü de sözlerine ekleyen Çiftci, "Uğur böceği yapısı gereği kırmızı bir hayvan, denizin üstünde ve mavi bir dokuda çok ürkütücü görünüyordu. Ölü olmaları da çok kötü, aralarında canlılar da vardı. Kötü hissettirdi açıkçası. Kimse de fark etmemiş herhalde. Biz birkaç görüntü çekebildik. Umarım kötü bir şey yoktur" diye konuştu.

Entomoloji alanında böceklerle ilgili çalışmalar yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Kasap, uğur böceklerinin ölümüyle ilgili iki farklı konuyu ele aldı.

İlk olarak tarım alanlarında kullanılan pestisitin çok fazla kullanımdan kaynaklı bir ölüm olabileceğini belirten Kasap, ikinci faktör olarak da uğur böceklerinin popülasyonunun artmasından kaynaklı yiyecek bulamamaları ve bu nedenle ölebilecekleri yönünde.

Türkiye'nin en büyük adasında tedirgin eden görüntü: İlk kez böyle bir şeyle karşılaştım

"UĞUR BÖCEKLERİ BEREKET SEMBOLÜDÜR"

Uğur böceklerinin bereket sembolü olduğunu ve zararsız bir böcek türü olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Kasap, "Öncelikle şunu söyleyeyim uğur böcekleri bizler için yani tarım camiası için çok önemli canlılar. Doğada zararlı olan diğer böcekler üzerinden besleniyorlar. Onların popülasyonlarını azaltıyorlar ve insanlara en ufak bir şekilde alerjik ya da zarar verecek bir canlı grubu değil. O yüzden bizler için çok önemlidirler ve tarım açısında da biliyorsunuz ki bereket sembolüdür" dedi.

"PESTİSİT UĞUR BÖCEKLERİNE ZARAR VEREBİLİR"

Tarım alanında kullanılan pestisitin uğur böceklerinin ölümüne neden olabileceğini ifade eden Kasap, "Ölümlerine gelince gidip oradaki durumu görmedim ama bizim en fazla üzerinde durduğumuz konu şu; kullanılan çok fazla miktardaki pestisit, yani tarım ilaçları. Bu sivrisinek ya da karasinek mücadelesinde kullanılan ilaçlar olabilir. Akabinde tarım alanlarında kullanılan ilaçlar doğal düşmanlarıdır. Uğur böcekleri de bunlardan bir tanesi. Onlara zarar vererek öldürmüş olabilir. Bunlar bizim insan eliyle yapmış olduğumuz sıkıntılar. Bu böceklere ve canlılara karşı" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Gökçeada Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (15)

Selçuklu:

Tarım bakanlığına vergilerimizden boşuna maaş veriyoruz. Çevreyi yani bitkileri, hayvanları ve ekolojiyik dengeyi koruyan bilimsel bir çalışmasını ve açıklamasını görmedik.

Yanıtla229
emre:

Daha 2 gün önce Boludaydım , Nadide bir doğa barındıran Boluda _Elemen ilçesinde ortasından bir dere geçiyor , bu derede bundan 10 sene önce Leyleklerve diğer balıkçıl göçmen kuşlar konaklayıp Balık yakalarlardı. . Şimdi tam bir çevre felaketi yaşanıyor bu dereye kimyasal ve lağım sularını bırakıyorlar , Bildiğiniz simsiyah bir su ormanların içinden akıyor. . Oradanda karadenize dökülüyor. . . Yokmu bu işle ilgilenecek bir yetkili. . ?

Yanıtla122
Neva:

Bolu nun Elemen diye bir ilçesi mi vardı.Hic duymadım.

13
MERTCAN:

BUNLARIN SORUMLUSU BİZİZ BURAYA ASIL AİT OLAN HAYVANLAR ÖLDÜĞÜMÜZDE ALLAH BUNLARIN ACISINI ÇIKARIR ??????

Yanıtla418
ENİS:

Bir çiftçi, üretici, organik tarımcı olarak söylemeliyim ki maalesef kısır döngünün tam içine düşmüş durumdayız. Çare mi? İnanın evinizdeki saksının toprağı ve üzerindeki bitkisi bile sabıkalı. Tarımda''Ballık-kara ballık'' denilen hastalık, bitki veya ağaçların yeni sürgün filizlerinde ki yaprakların öz suyunu emip, meyve tutumuna engel olan zararlı böcekleri yiyerek yok eden tek canlı ''uğur böcekleri. Sıkıntı diğer hastalıklar için atılan zehirler. İşte kısır döngü de bu.

Yanıtla013
Acı Gerçekler:

Acı gerçekler bunlar sorun 5 G ve Aşırı radyason yükseltilmesi. yani koronadan olan ölümlerin asıl nedeni de bu .

Yanıtla48
Altan:

Aynen öyle biraderim ne kullanıyorsan bize de ver. Kafası iyi belli.

07
Değişik:

Ya ne tuhaf insanlarsınız, bilgisayar virüsü ile normal bir insanı etkileyen virüsü bağdaştırmak_? korona ile 5Gyi bağdaştırmak lütfen biraz okuyun, madem yazılımsal bişeyle insan anatomisini etkileyen şeyler aynı bir antivirüs programını flash belleğe atıp kendinize takıp bekleyin böylece aşıyada gerek kalmaz. Bu kafada düşünüp yorum yapan insanlar varken biz geleceğe dair ancak bekler ve tv de tarih programları izler geçmişle alakalı tartışırız

00
bozo:

aynen katılıyorum acı gerçekler. . . . .

00
Destan:

Uğur böcekleri bitkilere, ağaçlara musallat olan bitlerle beslenir, artik doğal yollarla ilaclama yapin, hem insanlari hasra ettiniz, hemde hayvanlari

Yanıtla06
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title