Dünyayı Ölüm Ekonomisinden Hayat Ekonomisine Kadın Liderler Taşıyacak
Perkins, büyük bir kriz yaşayan dünyanın ölüm ekonomisinden yaşam ekonomisine geçiş yapması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin danışmanlık şirketi MCT Danışmanlık tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen İnsan Kaynakları Zirvesi'nde konuşma yapan "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" kitabının yazarı John Perkins, büyük bir kriz yaşayan dünyanın ölüm ekonomisinden yaşam ekonomisine geçiş yapması gerektiğini söyledi. "Occupy Wall Street/ Wall Streetİ İşgal et" hareketinin fikir babalarından Charles Eisenstein ise Gezi Parkı ve Wall Street hareketlerinin beyaz yakalıların isyanı olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin ve Kıta Avrupa'sının en büyük insan kaynakları organizasyonu olan İnsan Kaynakları Zirvesi, 19'uncu yılında "ProvokatİK: İnsan Kaynaklarında Ezber Bozan Bakış Açıları" teması altında dünyaca ünlü konukları ağırlıyor. Bugün başlayan zirvenin açılış konuşmasını MCT Group Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku ve MCT Danışmanlık Yönetici Ortak ve Genel Müdürü Didem Gürcüoğlu Tekay yaptı. 12-13 Şubat tarihlerine denk gelen zirve, "Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları" kitabının yazarı John Perkins, "Occupy Wall Street/ Wall Streetİ İşgal et" hareketinin fikir babalarından Charles Eisenstein ve Ekvador Cumhuriyeti Mutluluk Ekonomisi'nden Sorumlu Devlet Bakanı Freddy Ehlers Zurita gibi isimleri ağırlıyor.
"Dünyanın Ekvador'daki gibi Mutluluk Ekonomisi Bakanları'na ihtiyacı var"
Son 10 yıldır yazdıklarıyla tüm dünyada tartışma yaratan Amerikalı yazar, eski ekonomik tetikçi ve aktivist John Perkins, zirvede yaptığı konuşmada büyük bir kriz yaşayan dünyanın bir devrim dönemi içinde bulunduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
"Dünya içinde bulunduğu krizi fırsata çevirebilir. Bugün dünya nüfusunun yüzde 5'i, kaynakların yüzde 30'unu tüketiyor. ABD dünyayı soyuyor. Artık bu ölüm ekonomisinden hayat ekonomisine geçmeliyiz. Ölüm ekonomisinden hayat ekonomisine geçmek için kadın liderlere ihtiyacımız var. Peki bu duruma nasıl geldik? Ben eski bir ekonomik tetikçiyim. Kaynakları olan ve gelişmekte olan ülkeleri tespit ederdik. Bu ülkelere gönderilmek üzere Dünya Bankası'ndan kredi çekip paraları istediğimiz şirketlere gönderirdik. Bu ülkeler borç batağına girdi. Türkiye de aynı şeyi yaşadı, kriz ve devalüasyon oldu. Sonuç olarak şirketler dünyayı yönetiyor. Devlet başkanları büyük şirketlerin desteği olmadan seçilemez. Ancak Y ve Z kuşağı olan biten her şeyin farkında. Değişimi onlar yapacak. Bakın Ekvador Cumhuriyeti'nde Mutluluk Ekonomisi'nden Sorumlu Bakan var, dünyanın böyle şeylere ihtiyacı var."
"Gezi Parkı ve Wall Street beyaz yakalıların isyanı"
Kalıplara sığmayan sosyal filozof olarak nitelendirilen Charles Eisenstein, zirvenin bir diğer ilginç ismi. ABD'deki "Occupy Wall Street/ Wall Streetİ İşgal et" hareketinin fikir babaları arasında yer alan karşı kültür entelektüeli Eisenstein, zirvede yaptığı konuşmada krizden devrimle çıkılabileceğini söyledi ve şöyle devam etti:
"Gezi Parkı ve Wall Street hareketleri, dayatılan dünya düzenine karşı beyaz yakalıların isyanıdır. Biz daha fazla AVM ya da daha fazla çevre katliamı istemiyoruz gibi taleplerini bu hareketlerle dile getirdiler. Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülke olarak lanse edilen ABD'ye benzemeye çalışıyor ama artık bu dayatmalara karşı çıkmalıyız. Ölümcül bir para sistemi ve rekabet var. Artık kainatın sahibi olduğumuz fikrinden uzaklaşıp bu kainata nasıl katkı sunabileceğimizin yollarını aramalıyız. Devrimin yolu kalpten geçer, parayı odağımızdan uzaklaştırıp, devrime ve kaynaklarımızı çoğaltmaya odaklanmalıyız.