'Duvarla Terörün Önüne Geçilmez!'
Urfa'nın Suriye ile olan sınırına 140 kilometrelik duvar örülmesi iddiasına kent halkının yorumu "Duvarlı terörün önüne geçilmez" yönünde oldu.
Haziran ayında Urfa'nın yanı sıra Hatay, Gaziantep ve Kilis valililerinin bir araya gelerek 'güvenlik kuşağı' için ortak proje oluşturma kararı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hamlesi ile bir adım daha öteye taşındı.
Geçtiğimiz ay Hatay'da düzenlenen toplantıda iki ülke sınırı arasında IŞİD militanlarının sızmaları ve kaçak geçişlerin bir türlü önlenememesi üzerine, sınır hattında 3.5 metrelik duvar çekme kararı alınmıştı. Valilerin ortak karar aldığı projeye göre güvenlik kuşağı üç aşamalı olacaktı. Önce sınır çizgisi üzerine yüksekliği en az 3.5 metre olacak beton bloklar yerleştirilecek ve bu beton blokların başka yerlere taşınmasını kolaylaştırmak amacıyla parçalı biçimde dökülmesi benimsenecekti.
TSK, PROJEYİ GERİDE BIRAKACAK ÇALIŞMA HAZIRLADI
Haziran ayındaki bu karar gündemde geniş yer bulurken dün yine ulusal basında çıkan haberlere göre TSK: terör örgütü mensuplarının sınırdan geçişini tamamen engellemek için maliyeti 2 milyar lira olarak hesaplanan yeni bir sınır güvenliği projesi hazırladı.
Suriye Sınırı Fiziki Güvenlik Sistemi projesinin ana unsurlarını; sınıra beton duvar, gözetleme kulesi, asfalt devriye yolu, güçlendirilmiş kafes tel engeli, aydınlatma sistemleri, etkin hudut birlikleri, balon ve İHA'lar ile havadan mobil zırhlı araçlar ile de karadan gözetleme oluşturdu.
911 KM'Yİ KAPSIYOR
Bu proje ile Türkiye'nin 2 bin 949 kilometrelik tüm kara sınırlarının 7/24 ve 365 gün esası ile gözetlenmesi, güvenli hale getirilmesi, yasa dışı geçişlerin ve sınır aşan suçların önlenmesi amaçlanıyor. Entegre Sınır Güvenlik Sistemi devreye girene kadar Suriye'deki kargaşa ortamı dikkate alınarak, Suriye Hududu Sınır Fiziki Güvenlik Sistem Projesi (SFGS) geliştirildi. SFGS projesi, 911 kilometrelik Suriye sınırını kapsıyor.
'URFA'YA 140 KİLOMETRELİK DUVAR ÖRÜLECEK' İDDİASI
Projenin ayrıntılarına yer veren NTV, çalışma ile Gaziantep' 3 kilometrelik sabit duvar, Hatay'a 3 Şanlıurfa'ya ise 140 kilometre uzunluğunda taşınabilir beton duvarlarla set çekileceğine yer verdi.
Haberin konuşulduğu kent gündemi çoğunluk olarak olası bir taşınabilir beton duvar uygulamasına karşı çıktı. Gazete İpekyol'a görüşlerini aktaran 8 STK'dan 6'sı uygulamanın yanlış olduğunu dile getirirken, farklı meslek gruplarından yine görüş bildiren 36 vatandaştan 29'u söz konusu çalışmanın çözüm olmayacağından yana tutum sergiledi.
İşte o görüşler:
Yaşar YAVUZ - Aktivist
Biz yıllarca bu coğrafyada tel örgülerin kaldırılmasıyla ilgili mücadele ederken, şimdi de bu coğrafyada kardeşler arasına duvar mı örülecek!... Bu asla bir çözüm değildir. Çözüm, şu anda bu bölgede kaos çıkaran haçlı güçlerin derhal bu bölgeden çıkarılmasıdır.
Ortada DEİŞ ya da PKK diye bir şey yok. Ortada Siyonist ve İngilizler var.
Batılı güçler için bu coğrafyada kimin öldüğü hiç önemli değil. Kürt, Türk, Arap, Sünni, Şii hiç fark etmez.
Çözüm bu coğrafyaya sahip çıkacak ortak bir askeri gücün oluşturulmasıdır.
Bu konuda Sivil Toplum Örgütlerine, Alim, Aydın ve Kanaat önderlerine büyük bir görev düşmektedir.
Volkan DURAK - Mimar
Aramızda dolaşan İŞİD üyelerinin olduğunu düşünsek bu duvarı neye-kime karşı yapıyorlar. Adamlar elini kollunu sallayıp dolaşıyor zaten.
Mehmet ATLAS – Ziraat Mühendisi
Ben duvar yapılacağını duymadım. Dün Bülent Arınç da bakanlar kurulu toplantısı açıklamasına teknolojik tüm imkanlar kullanılarak sınır güvenliğinin sağlanacağı, bunun bir ' Berlin duvarı gibi bir şey olduğunu zannedenler yanılırlar' şeklinde açıklama yaptı.
Olası bir duvar sadece önlemin küçük bir parçasıdır. Önemli olan Devletin tüm terör eylemlerine karşı demir yumruğunu göstermesi, Türkiye üzerinde yapılan hesapları deşifre edip milleti uyandırması ve milli birlik ve kardeşliğin sözde değil özde pekiştirilmesi gerekir.
Mustafa ŞAHİN - Sendikacı
140 kilometrelik duvar yapılması çok mantıklı değil. IŞİD veya başka terör örgütleri sınırı bir şekilde geçerek eylemlerini yapabilir. Geçmenin nedeni siyasi istikrarsız.
Paşa BENZER - Gazeteci
DEAŞ terör örgütüne karşı Urfa-Suriye sınırına yapılması planlanan 140 kilometrelik duvarın masraftan ileriye gideceğini düşünmüyorum. Bu ülkenin parasını boş yere harcamayın! Suriye tarafından Türkiye topraklarına bomba atılmak istense bu duvar mı engel olacak? Daha radikal çözümlerin bulunması gerekiyor.
İsrail, yaptıkları karşısında dünyadan o kadar tepki topluyor ama adamlar yine yapmak istediklerini yapmaya devam ediyorlar. Türkiye'nin de İran veya Müslüman ülkeleriyle ittifak yapıp en profesyonel askerlerini kara hareketi şeklinde Suriye'ye göndererek IŞİD'lileri temizlemesi gerekiyor. Yoksa bu konu daha Türkiye'nin canını yakacak…
Ali Emir UZUN – Basın Danışmanı
Mayınlı araziler çok yakın bir süre önce temizlendi. Bundan ötürü IŞİD ve benzeri terör örgütlerine karşı yapılan bir güvenlik şeridi yıllar önce mayınlar döşendi, temizlenmesi de hayli zaman aldı. Sırf tarım arazisi olarak kullanılsın diye. Tabi mayınların kaldırılması, Suriye'deki iş savaştan önceydi. Her şey güllük gülistanlıktı derken savaş çıktı. Binlerce Suriyeliye kapı açan bu ülkenin insanları 'Sen ben ve bizleriz' mayınların zamanında temizlenmesi, mültecilerin geçişleri için avantaj oldu.
Şimdi ise Suriye'de iş savaş var. Ortadoğu'nun birçok ülkesinde kargaşa devam ediyor. Terör örgütleri Türkiye'yi de bu batağa çekmek istiyor. Bu nedenle alınan her türlü tedbir bizim yararımızadır.
Murat YAZAR – Siyasetçi İşadamı
Bence duvara gerek yok İŞİD ile olan ilişkilerini bıraksa ve İŞİD'e gönderilen silahlara son verilse bu sorun çözülür. Duvara gerek yok zaten İŞİD içimizde.
Mehmet ER – Gazeteci
ABD, 3 bin 145 kilometre sınırı bulunan Meksika'dan özellikle uyuşturucu kartelerini ve Kaçak göçmenleri engelleyemeyince özellikle yerleşim birimlerinin yakın olduğu bölgelere 2006-2009 yıllarında 1080 kilometrelik duvar örmüştü. Ancak duvar için harcanan 2.4 milyon dolar ABD'de büyük tartışmalara neden olmuş, sonuçta hem uyuşturucu kaçakçılarını hem de kaçak göçmenleri engellemede yetersiz kalmıştı.
Bence bu yapılacak olan duvarda Türkiye için aynı sonuç olacak. Bu yapılacak olan duvar maddi külfetin yanında bunu kurtarmaktan da öteye gitmeyecek kanısındayım.
Uğur BEYAZGÜL – Mimar
Bu duvarın mahiyetini, gerekçesini iyi öğrenmek lazım... Tabi ki hiç bir devlet iyi incelemeden böyle bir maliyetli işe girmez... Fakat terör sıfırlanmasa dahi hiç değilse sınırımız gelen geçen hanı durumuna düşmez... Gelen mültecilerin kontrol altına alınır... Şehirlerimizdeki mülteciler kontrol altına alınmış olur... Gençler terör örgütüne kolaylıkla katılmamış olur...
Abdurrahman Enes OK - İşçi
Öncelikle içimizdeki IŞİD'çileri temizlemek gerek. Sınır duvarının etkili olacağını sanmıyorum.
Ramazan PAYIK - Esnaf
Örneklersek Amerika'nın Teksas sınırını örnek gösterebilirim. Bu işin tek ama tek yolu var; barış süreci denen şeyin kaldırılması ve doğu ile entegre yöneticiler seçilmesi. PKK tehdidinin kaldırılana kadar OHAL benzeri uygulama yapılmalıdır.
İbrahim Halil ÖZÇINAR - Öğretmen
1961 yılında utanç duvarı olarak inşa edilen Berlin duvarı 1989 yılında yıkılmıştı. İnşası farklı amaçla olsa bile bu tür ilkel bir çözümün muasır medeniyetler dediğimiz ülkemiz için hele teknoloji ve uzay çağında olduğumuz bu devirde terör ve benzeri eylemlerin önüne geçilebileceğine inanılıyorsa buyursun yapılsın. Yani roket atarların, patriotların, sukut füzelerinin bile tarih olduğu günümüzde duvar ne kadar çare ve çözüm olur! Üzüm mü yiyeceğiz bağcıyı mı döveceğiz.
Faruk ÇETİNER – Mühendis
Azda olsa faydası olacaktır diye düşünüyorum.
Rabia ÇETİN – Gazeteci
Sınıra 140 kilometrelik duvarın örülmesi IŞİD'in yapacağı terör eylemlerinin önüne geçemez. IŞİD'in Türkiye'de hücre evlerinin olduğu yapılanmalarının olduğu herkesçe bilenen aşikar bir durum. Kaldı ki Urfa'daki çadır kentlerde barındıklarına dair de iddialar var. Ayrıca Urfa sınırındaki tüm yerler IŞİD'in elinde değil. Geçtiğimiz yıl Ti AbyadIŞİD'in elindeyken bırakın duvar örmeyi sınır kapısını dahi kapatmadılar. Öte yandan Hatay sınırını da unutmamak gerekiyor. Eğer hedef IŞİD'e karşı önlem almak ise öncelikle Hatay'dan başlasınlar. TilAbyad'ın alınışının ardından Türkiye sınırına giren IŞİD üyelerinin nerede olduklarını açıklasınlar. Urfa sınırına duvar örmek bir güvenlik tedbiri değildir.
Abdulkadir DAĞ - Reklamcı
Ben IŞİD terör örgütünün eylemlerine karşı önlem amaçlı yapılan bu duvarın fayda sağlayacağını zannetmiyorum. Çünkü; Bu ve buna benzer önlemlerle dünyayı tehdit eden barbar İŞİD Terör örgütünü önlemek için sadece onunla işbirliği içerisinde olanlarla ilişkilerin kesilmesi ile olacağını düşünüyorum.
Ahmet YAVUZ - Çiftçi
Hiç bir faydası olmaz. Adam mülteci kılığında geçiyor, burada da istediğini yapıyor. Başka bir önlem almak gerekir bence…
Abdullah TOPRAK – Basın Danışmanı
Benim fikrim 140 kilometrelik sabit duvar yapılsa bile boştur. Çünkü; içimizde düşmanlar varken, sen kalkıp duvar örsen ne olur!... İçimizdeki düşmanları yok etmeden duvar örmek boştur.
Şahin AVCI – Fotoğraf Sanatçısı
140 kilometrelik duvarı duyunca aklıma ilk önce İsrail geldi. Zira Türkiye birçok özelliği ile İsrail (Siyonizm) ile kardeş gibi. Zaten zalimlerin kimlikleri devletleri vs bir önemi yok. Zalim zalimdir.
Tel Abyad'da 2-3 yıldır 'komşumuz' olan IŞİD rahatsızlık uyandırmaz iken, her nedense YPG'nin burayı almasından sonra sınıra envaı çeşit silah ve araçlar yığıldı. Devlet IŞİD'den mi, yoksa YPG'nin varlığından mı rahatsız?
Dönemin Başbakan'ı Gaziantep konuşmasında adeta Kobani işgaline sevinerek "Kobani düştü düşecek" diye terennüm edip durdular, bu zihniyette olan insanların önlemleri IŞİD için mi, yoksa YPG için mi?
Bu gibi duvar, hendek vs önlemlerin hiç birisi etkili değildir. Çünkü gençlerimiz gruplar halinde özel sohbetlerde bir tür medrese eğitimi görüyorlar. Otel odalarında IŞİD emirleri ile röportaj yapabiliyor ise gazeteciler, devletin bu ve buna benzer kişilerden habersiz olması mümkün değil. İşine geldiği gibi bazen kullanıyorlar.
Eğer bu tür eylemlerin önüne geçmek istiyor ise samimiyet ile mücadele etmeli. Düşmanımın düşmanı dostumdur mantığı ile hareket edilir ise bu patlamalar bugün Kürtlere, yarın batı illerinden Türklere dokunur.
Birçok silah yardımının IŞİD vb silahlı gruplara gönderildiğinin konuşulduğu bir dönemde ve buna karşı olanların içeri atıldığı bir dönemde ne kadar samimi önlem alınacağının veya alındığının adeta göstergesi.
Ferdi BULUT - Matbaacı
Sıkı bir denetim yapılırsa neden olmasın. Sınırlarımız yol geçen hanına dönmüş, herkes elini kolunu sallaya sallaya girip çıkıyor. Bu şekilde devam ederse camiler ve AVMler gibi kalabalık olan yerlerde Suriye'deki gibi intihar saldırılarının daha da artacağı aşikardır. Bu olayların önüne geçilmesi için geç bile kalınmıştır.
Abuzer ÇELİK – Öğrenci
Sınır güvenliği duvarlarla sınırlı kalmamalı. Devletimizin sınır içini ve sınır kapılarını iyice güvenli bir hale getirmeli.Terör örgütlerinin önüne geçecek bir etmen olacağını sanmıyorum. Çünkü;devletimizin istihbaratı giriş çıkışları kontrol edebilecek güçte ve yabancı ülkelerden gelenlere daha fazla dikkat edip daha iyi bir şekilde güvenliği sağlayabilir.
Burak BOZ – İşçi
Berlin Duvarı gibi olur.Sadece orda ki sivil halkın göçü nü engeller.Yani utanç duvarı olurki bunu tüm medya da biliyor.Bu eylemlerin önüne hiç bir şekilde geçilemez.Çünkü kendi çıkarları için insan canını hiçe sayıyorlar.Kayıpları ne olabilir ki.İnsan canından daha önemli.Burada tek bir plan var eylemleri gerçekleştirip PKK'yi aktif savaşa sokmaktır ve erken seçim yapıp HDP'yi saf dışı bırakmak tık. Murat Karayılan'ın dediği gibi yapılan her eyleme misilleme olarak cevap verilecektir. Bu da Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ekmeğine yağ sürmektir.Artık savaş bitsin, kan akmasın analar ağlamasın.
Emin DURAK - İşadamı
Bu saatten sonra IŞİD ve benzeri örgütler artık içimizde ve bizimle beraber yaşıyorlar.Bunları ve Suriyelileri kampa almadıkları müddetçe bu yapılacak duvarın hiçbir faydası olmayacaktır.Evvelsi akşam çamlık çay bahçesinde oturmuştuk, oyun oynuyorduk.Gecenin saat 11'ydi. Garson geldi bana dediki 'Müzenin arkasındaki parkta herkesin gözü önünde Suriyeli bir bayan ve Surıyeli bir bay cinsel ilişkiye girmişler' ve o çamlıkta oturanlarda bir kısım duyarsız insanlarımız filim seyreder gibi bakıyorlardı.Ben orda emniyeti aradım ama maalesef çok bekledim ne gelen oldu nede giden.Suriyelileri işleri bitince orayı terk ettiler. Bizim emniyet hala gelmemişti.Eğer bu gibi bir olayı Türk yapmış olsaydı inan emniyet onu çoktan alıp götürmüştü. Bu AKP nin yanlış politikası yüzünden Şanlıurfa'mızın ve Şanlıurfa'nın sonunu hiç iyi görmüyorum ve bu olaylar bunlarla sınırlı kalmaz.Onun için inşallah AKP ve CHP ortak hükümeti kurarda bu yanlışlardan bir nebze olsun dönmüş oluruz.
Hadi KURT – Gazeteci
Ben 5 yaşındaydım. Akçakale'de babamın kuzularına çobanlık ediyordum. Mayın tarlasının yanında. O zaman dediler ki 'Mayınlar temizlenecek ve çiftçilere verilecek' ve ben şimdi 53 yaşındayım. Bu güne kadar ne temizlendi ne de çiftçiye bir metrelik yer verildi. Verilmedi. Şimdi biz buraya duvar da çeksek, dikenli tel ve elektrikte çeksek boş. Adam yer altından gelir.
Bir de içimizdeki IŞİD sempatizanları ortada. Akçakale'de kimin ne yaptığını herkes herkesten iyi biliyor. Yani duvar çekmekle hiçbir önlem alınmış olamaz.
Ahmet BÜLTE - Gazeteci:
Sınırlarımıza duvar çekileceğine içimizdeki insanların kötü ve nifak dolu düşüncelerinin önüne set çekelim.Düşmanı uzakta aramaya gerek yok düşman içimizde. Öncelikle içeride gerekli önlemler alınmalı.
Reşat POLAT - Öğrenci:
Kesinlikle önüne geçemeyecek. Çünkü zaten IŞİD'ihükümet'in kendisi destekliyor. Hükümet politikası bu yapılacak duvar halka IŞİD ile aramızda mesafe var mesajı verilecek. Ama Türkiye'de binden fazla hücre evi var zaten. Bu durumda biliniyor.
Mikail POLAT - Esnaf:
Bu duvarın tek nedeni sınır ötesiyle araya konulacak duvar.Aynı zamanda ilişkilere de duvar çekmeye işaret eder. Yüzde 50 önüne geçer tamamının önüne geçmesi mümkün değil bu şartlar altında.
Şeref TOPRAK - Öğretmen:
Bu duvarn eyi değiştirir ki. Zaten sınırlar yol gecen hanına dönmüş durumda. Ciddi kontroller yapılsa IŞİD falan gelebilir mi? Yani sınırda ciddi güvenlik önlemi alınırsa problem kalmaz. Bence bu duvar insanlara bakin biz çalışıyoruz haaa masajıdır. Bu ülke o kadar aciz mi kiduvar örsün.
Zozan BASMACI - Öğrenci:
O vahşiler kan içmek için bin 140 km dahi olsa geçer gelirler. IŞİD gerçeğinden kurtulmanın tek yolu savaştır. Artık ya öleceğiz ya öldüreceğiz.
Taylan OLGUNER - Öğretmen:
Duvarla terörün önüne geçilmez. Şanlıurfa bu olayların içine çekilmek isteniyor. bu yüzden Urfa'daki terör eylemleri artıyor.
Mustafa SÖNMEZ - Öğrenci:
Ben bu ülkeye dair umutlarımı yitirdim. Bu yüzden artık konuşmak istemiyorum.
Ahmet MERAL - Muhabir:
IŞİD'in dışarıdan gelip burada eylemini yapıp gitmiyor. IŞİD'in burada ciddi bir yapılanması var. Bunu bilmek için müneccim olmaya gerek yok yani. Asıl önlem içerden onu bitirmek.Burada yaşayan hücreleri ve destekçilerini bitirmek lazım. Destek verildiği zaman IŞİD'i isterseniz 15 metre yüksekliğinde duvar yapın kar etmez. Mesele duvar örmek değil mesele onları içimizde çıkarmak. Yoksa dediğim gibi IŞİD eylemini yapıp dışarıdan gelip tekrar dışarı çıkmıyor. Çıkıyor eylemini yapıyor ve hücresine çekiliyor. Yani bildiğiniz Türkiye'de bulunan yerine.
Süleyman ÇOBAN - Öğretmen:
Evet İsmet... Duvarla ilgili konuşmanı istiyorlar, benim bildiğim bir "Berlin duvarı" vardı o da yıkıldı... Bunlar düşünmüyorlar mı? Duvarlar hiçbir şeye (düşüncelere) engel olmaz eğer olacaklarını düşünüyorlarsa, Türkiye tarafında olan IŞİD'çilerin Suriye'ye geçişleri mi engellenecektir... Duvarlara hayır İsmet... Meseleyi gizli ajandaları (gizli duvarlar yıkarak) yakarak başlayabiliriz... İlle de bir duvar kurulacaksa "Demokrasi ve insan hakları duvarını" inşa etsinler. Bu olgunlukta değilseler hiç olmazsa barış duvarını inşa etsinler... İsmet savaşa hayır barışa evet. Duvara hayır İsmet, huzura evet... Bir not: Duvara rağmen Ortadoğu'ya şekil verecekler... Aklını başına al İsmet bu süreci duvarla değil insanı engelleyebilirsin.
İbrahim TEKPINAR:
Eğer sınırlarımıza duvar örülüyorsa bu , "Suriye'nin güneyinde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun buna engel olacağız." söylemini uygulamaya koymak demektir.Amaç Rojava'daki kazanımları boğdurmaktır eğer amaç güvenlikse sınır kapılarımızın daha güvenli hale getirilmesi gerek,elini kolunu sallayan girip çıkabiliyor.Amacın güvenlik olmadığı zaten belli ve İsrail ile Gazze arasındaki "utanç duvarından" farksızdır.
Rıdvan ORTAKAYA - Muhabir:
Duvarın az da olsa sınır hattında meydana gelecek olaylara katkısı olacağını düşünüyorum.Çünkü, küçük çaplı terör olaylarını engelleyeceğini düşünüyorum.Ama, geçici değil kalıcı çözümler bulunmalı.
Yahya DEMİRKOL - Avukat
Uluslararası hukuk sorun. Ayrıca sorunu çözecek olan politikalar. Duvarlar sorunu çözmez.
Güvenlik duvarı veya dinlendirilen koridor elbette bir yöntem, ancak kararlı bir şekilde mücadele içerde de olmalı. Sorun şu an artık içimizde.
Eyyüp KARAGÖL
STK Gönüllüsü
Gönüllerdeki duvar engelini kaldıramadığımız için, sınırlara duvar çekme ihtiyacı hissediliyor. Geçişler duvarlarla engellenemez. Ve hatta sınırların kaldırılmasını gündeme almak gerekirken bu gibi olaylar, ayrışmaya daha da fazla yol açacaktır.
Avrupa ülkelerinde geçişlerde sınırlar varken, bulunduğumuz coğrafyada sınırlarda tellerin, mayınların, duvarların örülmesi kadar abes bir durum olamaz. Yöneticilerimizin öngörüsüzlüğü, bölünme korkusu gibi düşüncelerinden dolayı, Türkiye Devleti 100 yıldır bir adım ileri atamamıştır. Kürdistan'ın 4 parçaya bölünmesinde parmağı olan Batılı ve Yerli Devletler, bu oyunu bozma potansiyeline sahipken, çözüm meselesini hep Batı'lılara bırakmıştır. Daha fazla bölünme korkusuyla değil, birleşme düşüncesiyle politika değişmelidir.
'BETON DUVAR İDDİASI'NA STK'LARIN YAKLAŞIMI
İbrahim COŞKUN
MEMURSEN – İl Temsilcisi
Türkiye'nin Suriye ile sınırı olan illerde İŞİD'i ve sınır ötesine geçişleri engellemek için beton duvarlar yapılacak. Şanlıurfa sınırında da 140 Kilometrelik sabit duvar örülerek geçişleri engellemek için çalışmalar yapılması planlanmaktadır. Bu çalışmaların ne kadar etkili olup olmayacağını bilmek için daha önceden de bu tür tedbirleri alan ülkelerin çalışmaları analiz edilerek ne kadar başarılı olup olmadığının ve eksikliklerinin neler olabileceği iyi hesaplanmalıdır.
Örneğin; ABD Meksika sınırına 1080 kilometre ördü ABD, 3145 kilometre sınırı bulunan Meksika'dan özellikle uyuşturucu kartelerini ve Kaçak göçmenleri engelleyemeyince özellikle yerleşim birimlerinin yakın olduğu bölgelere 2006-2009 yıllarında 1080 kilometrelik duvar örmüştü. Ancak duvar için harcanan 2.4 milyon dolar ABD'de büyük tartışmalara neden olmuş, sonuçta hem uyuşturucu kaçakçılarını hem de kaçak göçmenleri engellemede yetersiz kalmıştı. ABD yönetimi şimdi kalan 1126 kilometrelik sınıra da duvar örmek istiyor.
Tüm bunlara rağmen düşünülecekse; Filistin'e İsrail tarafından örülen duvarın, Berlin duvarının, Meksika sınırının dünya mazlumlarının hafızasında hiç de hoş karşılanmayacak bir yeri olduğu muhakkaktır. Ayrıca fayda/risk/maliyet analizi yapıldığı zaman yüksek oranda amaca hizmet etmeyeceğini düşünüyoruz.
Atilla YAZAR
İHD Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı
100 yıl öncede bu sınırları tel örgü çekildi ve mayın döşendi. Bununda bir önlem olmadı çok açık bir şekilde görüldü. Bunun tek amacı bölge halkı ile orada halkın diyalogunu koparmak. Bunun biz Berlin Duvarı gibi utanç duvarı olacağını düşünüyoruz. Bu duvarda gün gelecek yıkılacaktır. IŞİD'in önüne geçmek son derece basittir. Öncelikle içerideki hücreleri temizlemeli. Örneğin Adıyaman'daki İslam Çayevinden haberi vardı. İçeride IŞİD'e karşı önlem alınmadan duvar çekmenin bir anlamı yok.
Fatih KANLIPIÇAK
MAZLUMDER Şanlıurfa Şubesi Başkanı
Duvar İŞİD militanlarının geçişini engellemek amacıyla yapılıyorsa vay halimize!... Ya yetkililerin bölge hakkında bir bilgisi yok ya da yetkililer farklı bir amacın peşindeler. İŞİD militanlarının şimdiye kadar sınır kapılarından pasaportla geçiş yaptıklarını sağır sultan bile duydu. Yetkililerin bundan habersiz olması düşünülemez. Ayrıca İŞİD'in Türkiye içinde de yapılanması olduğu bir gerçektir. Durum böyleyken bütün sınırları duvarla örseniz bile değişen bir şey olmayacaktır. Amaç İŞİD ise önce sınırların içinde mücadele etmeniz lazım. Suruç'taki patlama da Diyarbakır'daki patlama da bizzat buradaki unsurlar tarafından yapılmış görünüyor. Bu duvarın İŞİD'den ziyade Türkiye'den PYD tarafına gidecekleri engelleme amacıyla yapılacağı kanaatindeyim. Nitekim Ceylanpınar'daki olaydan sonra eylemi yapanların Resulayn'a geçtiği iddiası alt yapı hazırlığı olarak medyaya servis edilmişti.
Sadık SADE
TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı
Tabi ki faydası olur ama önemli olan IŞİD benzeri örgütlerin içerideki bağlantılarının tespit edilerek etkisiz hale getirilmesidir.
Kamil TÜRKMEN
Şanlıurfa Rehberler Odası Başkanı
Bu tarz yaklaşımlar terörü bitirmez.Aynen İsrail'in yaptığını yapıyorsanız bunları eleştirmeye hakkımız yok. İnsanların kalplerine gönüllerine girerek sınırların kaldırılmasını istiyoruz. Nasılki takımlarımız birbirleriyle maç yaptılar bakanlarımız bir araya geldi nüfus cüzdanıyla gümrük kapısını geçiyorsak o günleri istiyoruz.Arzu ediyoruz sağduyulu ve aklı selim olma, uyanık olma zamanıdır.
Osman GEREM
Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu Başkanı
Duvar örmek ile sorunlar çözülmez. Bilindiği gibi İsrail'de aynı metodu uyguladı ama duvarlar çözüm olmadı. Medeni dünyada duvarları örmekle bazı şeyler engellenemez. Duvar örülürse bu sefer insanlar başka yerlerden ve başka şekilde gelirler. Belki bu bölgenin güvenliği ve huzuru için yapılıyor ama buda çözüm değildir. Bu çözümü başka türlü bulmamamız lazım. Yani teknolojinin son noktasına geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Bundan dolayı ilkel bir şekilde duvar örmenin çözüm olmayacağını düşünüyorum.
Mehmet YAVUZ – Şehit Aileleri Dernek Başkanı
Birazda olsa bence faydalı olur. Yüksek duvar olsa, üstü dikenli tel, güvenlik kamerasıyla takip etme olursa bence faydalı olur diye düşünüyorum.
İsmail TOK – Öze Dönüş Derneği Temsilcisi
Aslında örülecek duvarın kim için örüldüğü çok önemlidir. Geriye dönük baktığımızda Türkiye'deki çözüm süreci ile birlikte çatışmasızlık dönemi boyunca hiç bir intihar veya terör eylemi gerçekleşmemişti. Fakat Türkiye ile Suriyeli sınırın birçoğu DAİŞ'in elindeydi ve Türkiye bundan hiçte rahatsız değildi. Ne zamanki dengeler değişti; Kobani savaşıyla beraber sınırın çoğu Kürtlerin eline geçince hemen teröre karşı duvar projesini yapmaya başladılar.
Burada devletimizin de kendi milletine karşı ne kadar dürüst ve samimidir. Devlet terörü minimize etmekle sorumludur. Tarihte olduğu gibi partner örgütler yaratarak ve onların eliyle terör estirilerek insan güven ve huzurunu bozan bu devlet değil midir. Duvar örerek terör veya terör eylemlerine önleyeceğine kendi içindeki farklı etnik ve mezhebe bağlı vatandaşlarına samimi olsun. Yoksa terör kimdir diye yine alınması gerekir diye düşünüyorum.
(Kaynak: Gazeteipekyol)