Haberler

Duygu Asena Roman Ödülü, Menekşe Toprak'a Verildi

Abone Ol

Doğan Kitap'ın Duygu Asena'nın anısına düzenlediği, Duygu Asena 'Kadının Hala Adı Yok' Roman Ödülü, 'Ağıtın Sonu' romanıyla Menekşe Toprak'a verildi.

Doğan Kitap'ın Duygu Asena'nın anısına düzenlediği, Duygu Asena 'Kadının Hala Adı Yok' Roman Ödülü, 'Ağıtın Sonu' romanıyla Menekşe Toprak'a verildi. Toprak, "Duygu Asena kadının sorunlarını sadece kitap yazarak değil, çok sesli bir şekilde medyada dile getirerek pek çok insana ve kadına cesaret vermiştir. Bu ödülü bu yüzden çok önemli buluyorum" dedi.

Hürriyet Gazetesi'nde düzenlenen ödül törenine, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Hızlan, Doğan Kitap Yayın Direktörü Deniz Yüce Başarır ve Doğan Kitap yöneticileri katıldı. Toprak'a 10 bin liralık para ödülünü Doğan Hızlan verdi. Törende bir konuşma yapan Doğan Hızlan, "Her ödülün ayrı bir havası ayrı bir önemi var. Duygu Asena benim tanıdığım, birlikte çalıştığım biriydi. Kadın ve kadının toplumdaki yeri konusunda emek vererek adı olmayan kadını adlandırdı. Doğan Kitap'ın verdiği Duygu Asena Ödülü, Türkiye'de bu alanda çalışanların, hatta öncü olanların unutulmaması için yapılmış çok onurlu bir girişimdir. Seçici kurul, Menekşe Toprak'ın romanını 'küresel ekonomi içinde yerini alan Türkiyeli bir genç kadının, tüm çalışmalarını ve özlemlerini dürüst biçimde aktaran, karakterin duygusal boyutunu, anlatının toplumsal yanıyla dengeli biçimde kuran bir metin olması' bakımından ödüle değer buldu" dedi.

DUYGU ASENA PEK ÇOK KADINA CESARET VERMİŞTİR

Tören sırasında konuşan yazar Menekşe Toprak, Duygu Asena'nın kadının sorunlarını sadece kitap yazarak değil, çok sesli bir şekilde medyada dile getirdiğini belirterek, "Bu, pek çok insana ve kadına cesaret vermiştir. Bu ödülü bu yüzden çok önemli buluyorum. Edebi değerini bir kenara bırakıyorum, herkes edebiyatını kendi diliyle farklı bir şekilde üretecektir. Ancak her şeyden önce kadını anlatırken hele günümüzde çok sayıda kadının öldürüldüğü ülkemizde, kadının her yönüyle birey olarak tematize edilmesi, edebiyat eserlerinin yeniden üretilmesi ve bunun aynı zamanda okurunu bulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu ödüle 'Ağıtın Sonu' ile değer görüldüğüm için jüri üyelerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

BİZ KIZLAR DUYGU ASENA'NIN NE DEMEK İSTEDİĞİNİ BİLİYORDUK

Toprak, ödülün kendisi için anlamını da şöyle anlattı:

"Duygu Asena'nın 'Kadının Adı Yok' adlı romanı çıktığında lise öğrencisi genç bir kızdım. O dönemde Türkiye kapalı bir toplumdu. Kadın bedeni, cinselliği, kadın-erkek ilişkisi, kadının baba karşısındaki rolü, tüm bunlar konuşulmayan şeylerdi. O zaman kadın-erkek eşitliğinin talep edilmesine gülerlerdi. Biz kızlar olarak Duygu Asena'nın ne demek istediğini biliyorduk. O yüzden kendisi benim için çok önemlidir. Bugün kadın, kadın cinselliği biraz daha rahat konuşulabiliyorsa bunda Duygu Asena'nın büyük bir rolü var."

AĞITIN SONU

Yazar Toprak ödül aldığı 'Ağıtın Sonu' adlı kitabı da şöyle özetledi:

"Genç bir kadının travmatik bir yaşamı anlatıyor. Biz dedelerimizin, babaannelerimizin acılarını da ağıtlarını da devralırız. Farkında olmadan çoğu zaman onların acılarının devamını yaşarız. Romanımın kahramanı Fatma böyle bir aileden geliyor. Bir yandan masal yerine ağıt dinleyerek çocukluk geçirmiş olan bir kadın. Ama aslında sevinci yaşamak istiyor. Kendisi, hayatını anlatırken, ağıt şeklinde değil de masal şeklinde anlatıyor olmayı isteyen bir kadın."

SEÇİCİ KURUL

Doğan Hızlan'ın jüri başkanı, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın onursal jüri başkanı olduğu ödülün seçici kurulunda Filiz Aygündüz, Buket Aşçı, Turhan Günay, İhsan Yılmaz, Cem Erciyes ve İnci Asena yer aldı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Menekşe Toprak Doğan Hızlan Duygu Asena Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title