E-Ticaret Fırsatlarından Birey Olarak Haberdar Değiliz
TÜSİAD'ın yayınladığı e-ticaret raporunu yorumlayan E-ticaret Yatırımcısı Akın Kaya çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de yüksek oranlı internet kullanımına karşılık, e-ticaret hacminin gerçek potansiyelin çok gerisinde kaldığını belirten TÜSİAD raporunu değerlendiren E-ticaret Yatırımcısı ve TabloOnline Kurucusu Kaya e-ticaret fırsatları hakkında toplum tabanında yeterli oranda farkındalık oluşmadığını ve negatif algının pozitife dönüştüğü takdirde Türkiye'nin beklenen atılımları gerçekleştirebileceğini söyledi.
Raporda belirtilen gerekçelerden "e-ticaretin yeterince bilinmemesi" noktasına dikkat çeken Kaya şunları söyledi: "E-ticaret, yatırımcıların olduğu kadar toplumun çeşitli kesimlerinden insanların dahil olabileceği bir platform. Herkes yaptığı üretimi ya da icra ettiği bir sanatı e-ticaret'e taşıyabilir. Bunu nasıl yapacakları konusunda ise gerekli tanıtımların ve yol göstermelerin yapılması gerekiyor. Bir tekstil firması, e-ticarete belki daha hızlı entegre olabilir ancak organik sebze üreticilerinden grafik tasarlayanlara, ressamlardan ev hanımlarına kadar herkes bu platformda kendine bir yer edinebileceğinin farkında olsa Türkiye'deki e-ticaret potansiyeli gerçek anlamda açığa çıkmış olacak. Bu, e-ticaretin sunduğu imkanların ne ölçüde geniş olduğu bilmekten geçiyor"
Türkiye'deki dijital baskı ve yağlı boya resimlerdeki talebi görerek tabloonline.com.tr adını taşıyan bir e-ticaret platformuna yatırım yapan Kaya, ressamların evinde ya da atölyelerinde yaptıkları resimlerin satışının gerçekleştirilebildiği platform sayesinde ressamları e-ticaret sektörüne 'üretici' sıfatıyla kazandırdıklarını söyledi. TÜSİAD'ın raporuna atıfta bulunan Kaya şöyle konuştu: "TÜSİAD'ın raporunda, e-ticaretin gelişmesi için bireysel ve kurumsal anlamda dijital okuryazarlık vurgusu yapılıyor. Türkiye dijital okuryazarlıkta eşik değerini aşabilmiş değil. Ancak bu seviyeye gelmek de sanıldığı kadar zor değil. Çünkü hemen herkes hayatını teknoloji-internet-akıllı mobil üçgenine entegre etmiş durumda. Geriye sadece e-ticaret'i anlatmak kalıyor. E-ticaretin güvenilir olduğu, ergonomik olduğu ve en önemlisi bireye bakan yönüyle pek çok olanaklar sağladığı hissi toplumda yerleşmelidir. Örneğin bir ev hanımı, eğer evde bir şey üretiyorsa, bu bir ahşap boyama ürünü ya da ebru çizimleri olabilir, bu ürünleri e-ticaret platformuna kolayca taşıyabildiğinin farkına varmalı. Bizler Türkiye'deki en az 5000 ressamın e-ticaret üzerinden ek gelir elde edebileceğini savunarak yol çıktık ve hali hazırda ressamlarımızın ürünlerini tabloonline.com.tr'den alıcılarla buluşturuyoruz. Ve yakın gelecekte bu işin daha ileri boyutlara taşınacağını ön görüyoruz. Ev hanımlarının ya da diğer üreticilerin de bu noktayı araştırmalarını ve ilgili kontaklar bularak fırsatları değerlendirmelerini tavsiye ediyorum"
TÜSİAD Bilgi Toplumu, BİT ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Esin Güral Argat'ın, rapora ilişkin açıklamalarına da değinen Kaya, "Sayın Argat basın toplantısında e-ticaret'in yeni iş kollarına ve uzmanlık alanlarına dinamizm kattığı söyledi. Belki de buna en güzel örnek olarak ressamlarımızı verebiliriz. Türkiye'de çok yetenekli ancak sergi açmaya imkan bulamayan ressamlarımız var. Görünen o ki bu işi hobi olarak yapıyorlar. Ticarete girmeyi düşünmemişler. Fakat e-ticaret onlara bambaşka bir kapı açtı. Yine resim yapmaya devam edecekler ama bu kez resimleri kitlelere ulaşacak ve bu işten ek gelir edecekler. Bu anlamda ben şahsen e-ticaretin önümüzdeki yıllarda Türkiye açısından devrimsel nitelikte neticeleri beraberinde getireceğine inanıyorum" diye konuştu.