Ecdad Yadigarı İshak Paşa Sarayı Harabe Olmaktan Kurtarıldı
Şenay Ünal - Türk mimarisinin seçkin örneklerinden olan ve Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiren Ağrı İshak Paşa Sarayı'nın 70 yılda geçirdiği değişim dikkatleri çekiyor.
Şenay Ünal - Türk mimarisinin seçkin örneklerinden olan ve Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiren Ağrı İshak Paşa Sarayı'nın 70 yılda geçirdiği değişim dikkatleri çekiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandığında yeniden can bulacak sarayın, 1940'larda çekilen görüntüleri sarayın yıllar içindeki değişimini de gözler önüne seriyor. O günkü görüntülerle bugünkü hali kıyaslandığında, yürütülen çalışmaların sarayı yok olmaktan kurtardığı ortaya çıkıyor.
Siyah beyaz görüntüler, sarp kayalar üzerine kurulmuş, kartal yuvasını andıran ve Topkapı Sarayı ile benzer yönler taşıyan, Lale Devri'nde yaklaşık 100 yılda inşa edilen İshak Paşa Sarayı'nın geçirdiği değişimi ve zamana direnişini gözler önüne seriyor.
-Restorasyona 10 milyon lira harcandı-
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İshak Paşa Sarayı'nın 2010 yılına kadar kısmi iyileştirmelerden geçtiğini ancak kapsamlı çalışmanın 2010'da başlatıldığını söyledi.
Karaman bundan 70 yıl önce neredeyse bir harabe görünümü taşıyan Ağrı İshak Paşa Sarayı'nın restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla mekanın çevre illerin de tarih ve turizm merkezi olmasının hedeflendiğini belirtti.
Restorasyon kapsamında binanın ana yapısına zarar veren drenaj sisteminin yapıldığını anlatan Karaman, ayrıca şu ana kadar tahıl ambarlarının yenilendiğini, sarayın içindeki caminin restorasyonun yapıldığını, mutfağın temizlenerek eski görünümüne kavuşturulduğunu bildirdi.
Restorasyonlar için toplam 10 milyon lira harcandığını kaydeden Karaman, sarayın açılışını baharda törenle yapacaklarını dile getirdi.
Tadilatların devam etmesine rağmen ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Karaman, "Ağrı İshak Paşa Sarayı hem tarihi önemi hem de mimari yapısının özellikleri nedeniyle önümüzdeki yıllarda çevre illerin de kültür sanat etkinliklerinin can merkezi olacak. Bu bizi çok heyecanlandırıyor" dedi.
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA