Haberler

Ecıt 2019 Konferansı Sona Erdi

Abone Ol

Altınbaş, Batman, Marmara ve Westminster Üniversitelerinin iş birliğinde düzenlenen Engaging With Comtemporary Issues In Turkey 'Global Crisis-Global Voices' (ECIT 2019) konferansı, Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen iki oturumla tamamlandı.

Altınbaş, Batman, Marmara ve Westminster Üniversitelerinin iş birliğinde düzenlenen Engaging With Comtemporary Issues In Turkey 'Global Crisis-Global Voices' (ECIT 2019) konferansı, Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen iki oturumla tamamlandı. Oturumlarda, Orta Doğu sorunu, vergi poltikaları, PISA sonuçları ve Türkiye'de kadın hakları masaya yatırıldı.

Batman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ünal Çağlar ve Westminster Üniversitesi'nden Farhang Morady'nin açılış konuşmalarıyla başlayan birinci oturum, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Erdoğdu'nun ' Türkiye'deki Mali Politikalar ve Vergilendirme Sistemi', Batman Üniversitesi'nden Yardımcı Doç. Dr. Onur Oğuz'un ' Türkiye'nin Temel İnsani Gelişmişlik Göstergeleri' başlıklı konuşmalarıyla Altınbaş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr Berrin Ceylan Ataman'ın moderatörlüğünde tamamlandı.

ORTA DOĞU SORUNU, SURİYE VE TÜRKİYE

Oturumun başında söz alan Prof. Dr. Ünal Çağlar, Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konumu sayesinde mükemmel bir şansa sahip olduğunu ayrıca içinde barındırdığı çeşitli etnik ve linguistik farklılıklar sayesinde kültürler arasında bağ kurabileceğini söyledi. Prof. Dr. Çağlar, Suriye'yle sınır komşusu olmaktan kaynaklanan siyasi sorunların Türk ekonomisinde derin yaralar oluşturduğuna dikkat çekti. Çağlar'ın ardından söz alan Westminster Üniversitesi'nden Prof. Dr. Farhang Morady ise akademik çalışmalarını farklı ülkelerde yürütürken yaşadığı deneyimleri paylaştı. Ortadoğu'nun jeopolitik olarak çok kırılgan bir yapıya sahip olduğunu bunun da ekonomiyi doğrudan etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Morady, çok fazla sorunun olduğunu ama bunları çözecek çok fazla çözüm yolunun da bulunduğunu belirterek meselenin akademik değil pratikle ilgili olduğunu sözlerine ekledi.

VERGİ POLİTİKALARI TARTIŞILDI

Oturumun ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Mustafa Erdoğdu, ' Türkiye'deki Mali Politikalar ve Vergilendirme Sistemi' başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Erdoğdu, bir ülkedeki finansal kriz riskinin büyük ölçüde alınan yabancı kredilerin vade yapısına bağlı olduğunu söylediği konuşmasında Türkiye'nin, ülkeye yabancı sermaye akışını artırmak için adımlar attığı ve doğrudan yabancı yatırımın arttırılmasına yönelik bir politika izlediğini vurguladı. Hükümetin bir yandan kamu harcamalarını kontrol altına almaya çalışırken diğer yandan vergi gelirlerini istikrarlı bir şekilde artırmaya çalıştığından bahseden Prof. Dr. Erdoğdu, Türkiye vergilendirme sisteminde temel sorunlara değindi. 'Vergilendirme sistemimizin en göze çarpan zayıflığı, yüksek oranda kaydı tutulmayan ekonomik aktivitelerin varlığı kayıtlı vergi mükellefleri arasında yüksek vergi dolandırıcılık yüzdesi olmasıdır' diyen Erdoğdu, vergilendirme sistemindeki diğer ciddi sıkıntılar olan vergi affının sık uygulanması ve adli süreçlerin dışında bir "gevşek" vergi mutabakatı kurumunun varlığı faktörlerine değinerek konuşmasını noktaladı.

PISA SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLDİ

Oturumun ikinci konuşmacısı olan Doç. Dr. Onur Oğuz ise Türkiye'nin demokratik laik tek Müslüman ülke olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasının ilk bölümünde Türkiye'nin eğitim sisteminden bahsederek 4+4+4 ve sınav sistemini açıkladı. Türkiye'nin eğitim alanında gelişmişliğini PISA sonuçlarına dayandırarak açıklayan Doç. Dr. Oğuz, matematik, fen bilimleri ve dil bilgisi gibi temel derslerde Türkiye'nin başarı durumunu Avrupa ülkeleriyle karşılaştırarak konferans katılımcılarına çeşitli grafikler sundu. Doç. Dr. Onur Oğuz, Türkiye ve Avrupa arasındaki eğitim anlayışının farkını ortaya koyarak sanayi ülkelerinde kodlama ve bilgisayar eğitimi almanın büyük öneme sahip olduğunu Türkiye'de bunun eksikliğinin büyük bir soruna sebebiyet vereceğini ifade etti. Türkiye'deki doğum ölüm oranları, ortalama yaşam süresi, sağlık harcamalarına da ayrı bir paragraf açan Doç. Dr. Oğuz, ülkedeki işsizlik oranlarını yine Avrupa ve OECD ülkeleriyle karşılaştırarak nasıl bir gelişim seyri gösterdiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Onur Oğuz ayrıca kişi başına düşen günlük geliri referans alarak Türkiye'deki yoksulluk oranlarının her yıl giderek azaldığı sonucunu paylaştı.

TÜRKİYE'DE KADIN HAKLARI

ECIT'in son gün programının ikinci oturumu Türkiye'de Kadın Hakları ve Toplumsal Değişim başlığıyla Prof. Dr. Ünal Çağlar'ın moderatörlüğünde Altınbaş Üniversitesi'nden Doç.Dr. Berna Ekal ve Beykent Üniversitesi'nden Marcel Meciar'ın konuşmalarıyla devam etti. Konuşmasında Türkiye'de kadın hakları ve feminizm hareketinin aşamalarından bahseden Doç.Dr.Ekal, Cumhuriyet'in ilanından sonra Medeni Kanun'un ilan edilmesiyle kadınların statüsündeki değişim, çok eşliliğin kalkması ve 1934 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmelerine değindi. Türkiye'de kadın hareketi için akademisyenlerin bir başlangıç noktası belirleyemediğine dikkat çeken Doç. Dr. Ekal, Türkiye'de feminizmin tüm dünyada etkili olan İkinci Dalga Feminizmin tohumlarından filizlendiğini ve 1970'li yıllardaki solcu hareketlerden etkilendiğini ifade etti.

ECIT ikinci oturumunun son konuşmacısı olan Marcel Meciar ise Türkiye'nin toplumsal değişimlerini açıkladığı konuşmasında, Türkiye'nin tarihten bu yana tecrübe ettiği gelişmelerin ülkenin kaderini ve bireyleri nasıl etkilediği üzerinde durdu. İki gün süren ECIT Konferansı, Prof.Dr Farhang Morady'nin moderatörlüğünde Westminster Üniversitesi'nden çeşitli katılımcıların fikirlerini paylaştıkları bir tartışma forumuyla sona erdi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Westminster Türkiye Batman Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title