Eczacılara Yılbaşı Sürprizi
SGK, Geçici Karekodlu İlaçları Yarından İtibaren Karşılamayacağını Açıkladı.
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) kutuların geçici karekodlu ilaçları 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle karşılamayacağını duyururken, stoklarındaki ilaçların yüzde 10'a yakın bölümü geçici karekodlu olan eczacılar durumu 'yılbaşı sürprizi' olarak değerlendirdi. Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Burhanettin Bulut, uygulamanın vatandaşlara yeni yıl itibariyle zorluk yaşatacağını savundu.
Sağlık Bakanlığı ile SGK'nın ortak çalışması olan, kutuların üzerinde barkodun dışında ve ikinci bir barkod olarak nitelenen karekod uygulaması sahte ilaç satışı ile dağıtımını engellemek ve reçetelerde yazılan ürünlerin kontrolünü yapmak amacıyla 26 Mayıs 2010'da uygulamaya başlandı. Firmaların uygulamaya geçilmeden önce ürettiği ilaçlar ve 1 Temmuz 2010 itibariyle eczanelerdeki karekodsuz ilaçların satışının SGK tarafından yasaklanmasıyla yetkililer tarafından geçici karekod çözümü bulundu. Depolarda toplanan ilaçlar geçici karekodlarla tekrar eczanelere verildi. Eczanelerin stoklarının yüzde 10'a yakını geçici karekodlu ilaçlardan oluşurken, SGK 1 Ocak 2011 itibariyle bu ilaçların bedellerini karşılamayacağını açıkladı.
Durumun eczacıları ve ilaca ulaşımı engellenen vatandaşları yarından itibaren zorda bırakacağını belirten ADEO Başkanı Burhanettin Bulut, "Uygulama bizlere yeni yıl sürprizi gibi oldu. SGK yetkilileri 137 sayılı genelge ile bu ilaçların 01 Ocak 2011 tarihi itibariyle karşılanmayacağını duyurdu.
İlaç Takip Sistemi Uygulaması başladığında elimizde bulunan stoklar ve ilaç firmalarının elinde üretilmiş ürünlere geçici olarak, G2D etiket ile karekodlu hale getirildi. G2D, 2010 yılı sonunda bitmesi gerekiyordu. Ancak bu ilaçlar çok fazla sayıda olduğu için, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından, 2010/63 sayılı genelge ile G2D karekodlu hale getirilen ilaçlar için sanal son kullanım tarihi olarak belirlenen 31 Aralık 2010 tarihi, 31 Aralık 2020 olarak değiştirildi. Buna rağmen, SGK yarından itibaren ilaçları karşılamayacağını açıkladı." diye konuştu.
Uygulama nedeniyle birçok ilacın eczanelerde bulunmasına rağmen yarından itibaren sosyal güvencesi ile ilaç almak isteyenlere verilemeyeceğini vurgulayan Bulut, isteyen hasta ve hasta yakınlarının geçici karekodlu ilaçları paralarını ödeyerek alabileceklerini söyledi. Kanser'den tansiyon hastalığına kadar çok sayıda ilaçta geçici karekodların bulunduğunu belirten Bulut şöyle konuştu:
"Zaten provizyon sisteminin düzenli çalışmaması büyük bir sorunken bir de bu anlamsız uygulamaya karşılaştık. Son 4 yıldır, her yeni yılda bir başka sıkıntıyla karşılaşıyoruz. Yılbaşı sürprizi gibi son gün genelge yayımlandı. Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemesine de aykırı olan ve meslektaşlarımız ile hastaları mağdur eden bu uygulamanın sorumlusunu SGK olarak görüyoruz. Yapılan yanlışlıktan bir an önce dönülmesini temenni ediyoruz. Aksi takdirde vatandaşlar ilaca ulaşamayacak ve büyük sorunlar yaşanacaktır."