Haberler

Edirne'de Fetih Coşkusu

Abone Ol

Edirne'nin fethinin 652.yılı dolayısıyla, Edirne Valiliği tarafından Atatürk anıtında bir tören düzenlendi.

Edirne'nin fethinin 652. yılı dolayısıyla, Edirne Valiliği tarafından Atatürk anıtında bir tören düzenlendi. Fetih kutlamaları çerçevesinde Selimiye Camii önünden Atatürk anıtına Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü eşliğinde fetih yürüyüşü yapıldı.

Atatürk anıtında yapılan törene, Edirne Valisi Hasan Duruer, Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi katıldı. Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Füsun Çakır yaptı. Çakır yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Siyasal ve ekonomik gelişime uygun jeopolitik konumu, Edirne'nin tarihsel gelişimini derinden etkilemiştir. Serhat şehri olan Edirne, Yunanistan ve Bulgaristan'a komşuluk etmiş, Osmanlıya 92 yıl başkentlik yapmıştır. 18'inci yüzyılda ise artan nüfusu ile Avrupa'nın en büyük 7 kentinden biri olmuştur. Edirne'de ki tarihi mirasın çok olmasının kuşkusuz en büyük nedeni, 92 yıla yakın bir süreyle Osmanlı'ya başkentlik yapmış olmasıdır. Osmanlı fethinden önce küçük bir şehir olan ve günümüzde "Kaleiçi" denilen küçük bölgeden ibaret olan Edirne, Balkanlara geçip orada tutunmak ve hakimiyet kurmak için stratejik önemi haiz olan bir Bizans şehriydi. 1361-1453 yılları arasında Osmanlıya başkentlik yapmış olan Edirne Osmanlıların Rumeli'ye yerleşmeleri ve Avrupa ortalarına kadar genişlemelerinde bir askeri üs ve dayanak noktası olarak da ayrı bir değer taşımaktadır. Edirne fethi, Osmanlıların Avrupa'da kesin olarak yerleştiklerini gösteren bir olaydır. Bu, Anadolu Müslüman Türk tarihi için olduğu kadar Balkanlar ve buna bağlı olarak Avrupa için de bir dönüm noktası olmuştur. Zira Osmanlılar sayesinde Avrupa, dinı hoşgörü, insana saygı ve hukuka riayet gibi kavramlarla karsılaştı ki, bunları daha önce pek bildiği ve uyguladığı söylenemez. 15. yüzyıl başlarında Bursa odaklı gelişmeleri izlemekle birlikte, sonraki gelişmelere basamak oluşturan önemli yapılar, yüzyıl boyunca Osmanlı sanatının en üst düzey eseri Edirne'de inşa edilmiş, bu özelliğini 16. yüzyılda da sürdürmüştür. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde iV. Murat zamanında yapılan bir sayıma göre, Edirne'de on dördü selattin cami başka bir deyişle sultanlar adına yaptırılan büyük cami, üç yüzü vezirler veya ayan tarafından yaptırılmış 314 cami bulunduğunu söyler. Edirne, erken dönem Osmanlı mimarisinin merkezlerinden biridir. Fethedildiği 1361 yılında Tunca kenarında ve kale içinde kurulmuş küçük bir şehirken, Osmanlı Türklerinin eline geçtikten sonra camiler, saraylar, köprüler, kervansaraylar, hanlar, hastaneler ve imaretler gibi anıtsal yapılarla sosyal dokusunu hızla oluşturarak iki yüzyıl içinde dünyanın sayılı şehirlerinden biri haline geldi.

Sahip olduğu değerler ile Edirne, bir marka kent olmaya aday olup tarih hariç kültür, deniz, ve inanç kültürü gibi pek çok alanda potansiyeli vardır. Bir kültür ve turizm kenti olma iddiası Edirne'nin en önemli hedefleri arasında olmalıdır. Avrupa ve dünyada kültür kenti olarak nitelendirilen kentlerde ne varsa Edirne'de hepsi fazlasıyla mevcuttur."

Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi Deniz Yaslı da 'Edirne destanı' adlı şiiri seslendirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü konseri ile Atatürk anıtında yapılan fetih kutlamaları son buldu. Mehteran bölüğü konseri çevredeki vatandaşlar tarafından ilgi görerek büyük alkış aldı. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title