Edirne'de Kakava Coşkusu
Şenlikleri' bu yıl da Sarayiçinde yakılan ateşle başladı.
Edirne'de her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan 'Kakava
Şenlikleri' bu yıl da Sarayiçinde yakılan ateşle başladı. Kutlamalar İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kakava ateşinin yakılmasıyla devam etti. Kakava ateşinin yakılmasının ardından Romanlar ateşin başında dans etti. Kakava şenlikleri için Edirne'ye gelen Japon turistler ise eğlenceye katılarak Romanlarla birlikte davul zurna eşliğinde göbek attı. Japon turistler Kakava şenlikleri için özel olarak Roman dansları dersi aldıklarını söylediler.
Kakava ateşini, Edirne Valisi Hasan Duruer, CHP Edirne milletvekilleri Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli, Tugay Komutanı Tuğgenaral Cengiz Demirci, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi birlikte yaktı. Ateşin yakılmasının ardından Roman vatandaşlar ateşin etrafında oynamaya başladılar.
Kakava şenliklerine katılan Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne için önemli bir gün olduğunu belirterek, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kakava şenliklerinin yapıldığını kaydetti. Vali Duruer, "Bugün Edirne'de önemli bir gün. Bilindiği gibi Kakava Şenlikleri yapılıyor. Her yıl Kakava Şenlikleri Roman vatandaşlarımızın Edirneli vatandaşlarımızın müşterek kutladıkları bayramdır. Sabah Tunca nehrinde suya giriyorlar, dilekler tutuluyor, eğleniliyor. Hep birlikte bayram havası içinde bu şenlikleri birlikte kutluyoruz"
şeklinde konuştu.
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kakava'nın bir bahar temizliği yapma, mutluluğun kapısını aralama anlamını taşıyan bir etkinlik olduğunu ifade etti. Başkan Sedefçi, "5 Mayıs gerçekte Romanların bayramı, Roman kardeşlerimizin bayramı. 5 Mayıs denince Roman kardeşlerimizin tüm insanların olduğu gibi baharı karşılama, yeni yıla arınarak, temizlenerek girme ve bahar temizliği yapma, mutlu olma anlamı taşıyan bir etkinlik. Orta Asya'dan gelen bir etkinlik. Yıllar öncesinde mezarlıkta kutlanan bir etkinlikti. Biz Roman kardeşlerimizle beraber bu işi alıp Sarayiçi'ne getirerek çağdaş şekilde kutluyoruz. Şu anda Edirne Selimiye Camii ve Kırkpınar'ı UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi. Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi söz konusu. Çok onur verici. Kakava Roman Bayramı derken, Romanların sıkıntılarına da değinmek lazım, Romanlar'a da destek verip katkı yaparak onların da insanca yaşamalarını sağlamak lazım. Bunun dışında biz Edirne Belediyesi olarak şu an Menzilahır Mahallesi'nde sayın Erdoğan Bayraktar Bakanımla beraber yeni konut yaparak Roman kardeşlerimizin oturduğu yerde ev sahibi yaparak işe yakında başlamayı planlıyoruz. 2014 yılı sonunda 700 - 800 Roman kardeşimiz çok çağdaş bir mahallede yaşama şansına kavuşurlar. Hepimize kutlu olsun. Nice mutlu yıllara. Kakava Şenlikleri, şu anda bizim dönemimizde 20 yıllık oldu gelenekselleşti. Ama daha önce bu çok daha eskilere dayanıyor. Eskiden Gogo Mezarlığı'nda kendi kendilerine kutlama yaparlardı. Çok çağ dışı ortamlarda mutlu olurlardı. Şu anda çok çağdaş onlara yakışır bir kutlama yapıyoruz. Beraber gelip beraber eğleniyoruz, baharı karşılıyoruz, mutlu oluyoruz" dedi.
Çeribaşı Fikri Ocak ise "Başkanımızın söylediklerine katılıyorum. Hakikaten mutluyuz. Kakava Şenlikleri tüm ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Dostluk ve kardeşlik getirmesini diliyorum. Herkesi önümüzdeki yıllarda Edirne'ye kutlamalara bekliyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Edirneli vatandaşlar ve turistler davul zurna eşliğinde ateş başında göbek attı. Kakava şenlikleri için Edirne'ye gelen Japon turistler ise Kakava şenlikleri için İstanbul'da özel olarak roman dansı dersi aldıklarını belirttiler. Japon turistler, "Kakava çok otantik ve güzel bir kutlama. Buraya gelmeden önce roman dansları dersi aldık, çok eğleniyoruz" dediler. - EDİRNE