Haberler

Edirne'nin Cadılar Bayramı 'Bocuk Gecesi' Kutlandı

Abone Ol

Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Çamlıca Beldesi'nde, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan ve 'Edirne'nin Cadılar Bayramı' olarak bilinen 'Bocuk Gecesi'nde, çeşitli kıyafetler giyen çok sayıda kişi, gönüllerince eğlendi.

Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Çamlıca Beldesi'nde, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan ve 'Edirne'nin Cadılar Bayramı' olarak bilinen 'Bocuk Gecesi'nde, çeşitli kıyafetler giyen çok sayıda kişi, gönüllerince eğlendi.

Çamlıca Belediye Başkanlığı ve Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen Bocuk Gecesi, Çamlıca Belediyesi Kültür Evi bahçesinde yapıldı.

Bocuk Gecesi'nin unutulmaya yüz tutan bir Balkan geleneği olduğunu belirten

Çamlıca Belediye Başkanı CHP'li Halil Büyükyatıkçı, "Belde olarak bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Bocuk Gecesi'ni birlik, beraberlik ve kardeşliği sağlamak, ayrıca hoşça vakit geçirmek amacıyla düzenledik. Bu gece, çok soğuk gecelerden biriymiş. Atalarımız, bu soğuk gecede donmamak için bir araya gelip, ateş yakarak, mısır patlatarak, kabak pişirerek geceyi atlatıp sağ salim kalarak, bizleri bu günlere getirmişler" dedi.

Gecede, yüzlerini boyayan ve beyazlara bürünen gençler kabak tatlısı dağıttı. Daha sonra ise Aheste grubu tarafından konser verildi. Düzenlenen fener alayında da gençler bazı evlerin camlarına vurarak, bakanları korkuttu.

Gece, havai fişek gösterisi ile son buldu.

BOCUK GECESİ

Bocuk Gecesi, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek. Balkanlar'daki Hristiyanların 'bojic' adetleriyle ilişkisi yok. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası. Bocuk Gecesi, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. İnanışa göre, 'Bocuk' verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmazmış. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını 'Bocuk geliyor' diye korkuturlar. Gecede 'Bocuk' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi kışın en sert gecenin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır. - Edirne / Keşan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halil Büyükyatıkçı Çamlıca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title