Haberler

Edirne Trakya'da Sıcaklar Ayçiçeğini Vurdu

Abone Ol

Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşılayan Trakya'da mevsim normalleri üzerinde seyreden kavurucu sıcaklar ayçiçeklerini vurdu.

Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşılayan Trakya'da mevsim normalleri üzerinde seyreden kavurucu sıcaklar ayçiçeklerini vurdu. Trakya'da üründe yüzde 50'ye varan kayıp beklenirken Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, müthiş bir verim kaybı beklediklerini belirterek, "Aşırı sıcak ve durgun havalar yaşanınca ayçiçeği, neredeyse can çekişir hale geldi. Sıcak havada ayçiçeği erken olum evresine girdiği için daneyi tam olarak doldurmadı. Bu kayıp çok geniş bir alanı kapsıyor" dedi.

Türkiye'de ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini karşılayan Trakya'da 40 derecinin üzerinde seyreden aşırı sıcaklar, ayçiçeklerini de vurdu. Edirne'de önümüzdeki hafta hasat yapılacak tarlalarda ayçiçeğin kafaları ya küçük kaldı ya da büyük olan bitkilerin daneleri boş kaldı. Kışın kurak geçtiğini yağmurun ise istenilen zamanda yağmamasından yakınan ayçiçeği üreticileri hasatta yaşayacakları verim kaybı nedeniyle, devletten bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesini istedi.

"MÜTHİŞ DERECEDE BİR VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞIYORUZ"

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, sıcaktan etkilenen ayçiçeğinde 'müthiş' bir verim kaybı beklediklerini belirterek, "Ayçiçeği ile ilgili çok güzel doğal ortamların olduğu bir dönem geçiriyorduk. Gerçekten moralimiz çok üst düzeydeydi fakat, son 20 günde yaşamış olduğumuz doğal olaylarla bir anda ayçiçeği üreticisi olarak hasat zamanı hayal kırıklığı yaşadık. 20 gün önce bölgemize düşen dolu yağışından sonra hemen arkasından aşırı sıcaklar ayçiçeğini yakıp kavurdu. ve müthiş derecede bir verim düşüklüğüne neden oldu. Umutlarımızın en yüksek olduğu bir dönemde bunu yaşamanın üzüntüsü içersindeyiz. Aşırı sıcak ve durgun havalar yaşanınca ayçiçeği neredeyse can çekişir hale geldi. ve erken olum evresine girdi, daneyi tam olarak doldurmadı. Bu kayıp çok geniş bir alanı kapsıyor. Ayçiçeği Trakya ile özleşmiş bir ürün, bölgenin tamamında sıcak havalar oldu. Sadece Edirne değil Trakya'nın tamamında ayçiçeğinde verim kaybı yaşanıyor" dedi.

"AYÇİÇEĞİ SICAKTAN STRESE GİRDİ "

Ziraat Mühendisi Hasan Tarlacı, Trakya'da kurak geçen kış nedeniyle buğdayda yaşanan verim kaybının ardından, mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklardan etkilenen ayçiçeğinin de döllenme zamana strese girdiğini söyledi. Tarlacı, şöyle dedi:

"Bölgemizde yaklaşık 1 yıldan beri kış yağmurlarının noksan yağmasından kaynaklı bir kuraklık meydana geldi. Biz bu kuraklığı buğdayda hasat döneminde fark ettik. Buğdaylarımızda yüzde 40 verim noksanlığı oldu, aynı verim kaybını ayçiçeğinde de bekliyoruz. Biçilen ayçiçeği tarlalarında görülen maalesef bu. Yağ oranları düşük çıkıyor. Bunun tek sebebi kışın yağmurların az yağmasından dolayı, bitkinin ihtiyaç duyduğu su miktarını alamaması. Bitki gelişim düzeyinde yeterli su miktarını alamadığı zaman hızlı bir büyümeyle karşılaşıyor, hızlı büyüme nedeniyle strese giriyor, strese giren ayçiçeği bitkisi de kafaları düzgün olsa da taneler boş oluyor. veya süt olum dönemde aşırı giden sıcaklar yani 32 -33 olması gerekirken üzerinde sıcakta bitki çalışamaz hale geliyor. Çalışamayan bitkide o günleri boş geçirmiş oluyor. Sınıfta öğrencilerin boş derse girmesi gibi, boş ders ne kadar faydalı olur öğrenciye? Böyle giderse öğretmensiz bir sınıf gibi. Aynı şekilde hatta sıcağı seven bir bitki için 41-42-43 derece görülen bölgelerde Trakya'mız bu sıcaklara uzun süreler maruz kaldı, bu nedenle verim beklentimiz yarı yarıya düştü" şeklinde konuştu

"YAĞMUR ZAMANINDA YAĞMADI"

Edirne'nin merkeze bağlı Sırpsındığı Köyü'nde üretici Yunus Emre Öner, ektiği 250 dekar ayçiçeğinde yağmurun zamanında yağmaması nedeniyle yüzde 40 verim kaybı beklediğini anlattı. Öner, "2016-2017 yılı bizim için kurak geçti. Yağmurlar yağdı, 45 derece olan sıcak havayı 20 dereceye düşürdü. Aynı gün içinde yağmur durunca öğleden sonra hava sıcaklığı yeniden 45 dereceye yükseldi. Bu yüzden mahsulde bir haşlanma oldu, buhar oldu. Ayçiçeği yapraklarını yaktı. Aynı zamanda ayçiçeklerinde hastalıkta görüldü, bitkinin kafalarında küçülme yaşandı. 250 dekar ektiğimiz ayçiçeği büyük bölümü gelişemedi. Bu sene verim kaybımız var. Dönümünde 300 kilo aldığımız ayçiçeğinden bu yıl 200 kilo bile verim alabilirsek sevineceğiz. Dönümde en az 100 kilo verim kaybı bekliyoruz" dedi.

Büyük İsmailçe Köyü'nde ayçiçeği üreticisi Köy Muhtarı Mustafa Tarlacı da aşırı sıcaklardan dolayı ektiği ayçiçeğinde verim kaybı beklediğini söyledi. Sıcakların 45 dereceye kadar çıkmasının bitkiyi yaktığını söyleyen Tarlacı, "Bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı ayçiçeklerinde altı tav olmasına rağmen 40-45 dereceye varan keskin sıcaklar, üsten vurunca yeşilken çok iyiydi. İyi olan ayçiçekleri sıcakların çok aşırı şekilde devam etmesiyle bitkilerin kafalarında ufalma oldu. Tam dane yapacakları aşırı sıcaklardan verim düşüklüğüne neden olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı mağduruz. Yardım bekliyoruz" dedi.

TEKİRDAĞ VE KIRKLARELİ'DE AYNI

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, aşırı sıcaklar nedeniyle verim kaybı beklediklerini ifade ederek, "

"Trakya'da bu yıl sıcaklık 45 dereceyi kadar buldu. Trakya'da hiç böyle sıcaklar görmedik. 15 gün hiç düşmeden devam eden sıcaklardan dolayı ayçiçeği zarar gördü. Ayrıca dolu yağışından da ayçiçekleri etkilendi" dedi. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, "Maalesef çiftçimiz doğa olaylarıyla maruz kalıyoruz. Ayçiçeği sıcaklardan etkilendi. Bu kadar sıcak beklemiyorduk. Bunu tam anlamıyla bilmek mümkün değil. Erken ekenler bu sıcaklardan etkilendi. Tam olum zamanında etkilendi. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak bitkinin istemediği bir şey, yağışlar düzensiz yağması da bitkiyi çok etkiledi. Hasatta verim kaybı bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Tarlacı Trakya Bölgesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title