Ege'de Fırtına Marmara'da Balık
Av yasağının sona ermesinin ardından denize açılan tekneler Kuzey Ege'de fırtına nedeniyle bekledikleri avlanmayı yapamazken Marmara'da avlananlar balıkla döndü.
Av yasağının sona ermesinin ardından denize açılan tekneler Kuzey Ege'de fırtına nedeniyle bekledikleri avlanmayı yapamazken Marmara'da avlananlar balıkla döndü.
AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, 1 Eylül'de balık av sezonunun başlamasıyla Güney Marmara'nın en önemli balıkçılık merkezlerinden Bandırma Körfezi'ne açılan tekneler, havanın sert esmesine rağmen kasalarını balıkla doldurdu.
Denize açılan balıkçı tekneleri sabahın ilk ışıklarıyla balık hallerine dönmeye başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Bandırma Hali'nde de bu nedenle hareketlilik yaşandı.
İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlere balık sevkıyatının yapıldığı Balıkesir Büyükşehir Su Ürünleri Bandırma Balık Hali'ne bu sabah 570 kasa hamsi, 65 kasa istavrit, 50 kasa sardalya, 300 çift palamut, 20 kasa tekir getirildi.
Hamsinin kasası 80-100, istavritin kasası 50-140 (iriliğine göre), sardalyanın kasası 60, palamutun çifti 22 ve tekirin kasası 130 liradan alıcı buldu.
Balık kabzımallarından Emin Gürel, ilk teknenin hale yanaştığını belirterek, hava koşulları nedeniyle hamsinin kasasının 100 liradan alıcı bulduğunu belirtti.
Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Nihat Işık da sezon açılışını değerlendirirken, "Hava muhalefeti nedeniyle azda olsa hamsilerimiz gelmeye başladı. Kasası 100 liradan sattık. Şimdi teknelerle sardalya, istavrit ve az miktarda palamut geldi. Herkese kazasız belasız av sezonu dinliyorum." dedi.
Ayrıca, halde av sezonunun açılışı nedeniyle kurban kesildi, dualar edildi. Törene Kaymakam Tuncay Sonel ve müftü Süleyman Küçük katıldı.
Çanakkale'de fırtına engeli
Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal ise av sezonunun bitişinin ardından denize açılan balıkçıların fırtına nedeniyle bekledikleri kadar avlanamadığını söyledi.
Uysal, bol ve bereketli bir sezon beklediklerini ancak denizdeki avcılığın hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Gece yarısı saat 24.00 itibariyle denize açılan arkadaşlarımız bölgedeki fırtına nedeniyle beklenildiği kadar bir av yakalayamadı. Tabii denizde rahat avcılık için birçok etken var. Bunlardan birisi de rüzgar. Önümüzdeki bir iki gün daha rüzgarlı ve fırtınalı geçecek. Bu akşam olmadı ama 'bereketli bir sezon bizi bekliyor' diyebiliriz. İnşallah fırtınanın normale dönmesinin ardından balıkçı arkadaşlarımız güzel avlarla limanlara dönecek, halkımız bol, taze ve ucuz balık tüketecek diye düşünüyoruz."
Balığın insanlar için doğal bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Uysal, "İnşallah balık beklediğimiz gibi bu sezon da bol olur. Çünkü insan sağlığı için en doğal kaynak, katkı maddesi yok, dışarıdan eklenen koruyucu maddesi yok. Taze taze sofralarımıza geliyor. Sezondaki umudumuz insanlarımızın evlerine bol balık götürmesine de vesile olur inşallah." değerlendirmesinde bulundu.
Uysal, hala denizde olan teknelerin öğle saatleri itibariyle limanlara dönüp yakaladıkları balıkları kabzımallara teslim edeceklerini kaydetti.
Hamsi bol
Yalova Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak da Yalova'daki balıkçıların çoğunun Karadeniz'de avlanmak için 25 Ağustos'ta yola çıktığını belirterek, "Onlardan aldığımız habere göre hava rüzgarlı olduğu için avlanmaya çıkmadılar. Marmara'da avlanan az sayıdaki balıkçılarımız da dönmeye başladı. Hamsi diğer balık türlerine göre daha bol. İleriki günlerde balık popülasyonuyla ilgili daha net bir fikre varacağız." ifadelerini kullandı.