Haberler

Ege Kıyıları 'A Kalite' Temizliğiyle Kıskandırdı

Abone Ol

Ege kıyıları, yaz boyunca tatilci ve turistlerin akınına uğradı.

Ege kıyıları, yaz boyunca tatilci ve turistlerin akınına uğradı. Sonbahara yaklaştığımız şu günlerde plajların hala dolu olması, kıyılarının 'A' kalite suya sahip olmasına bağlandı. Ege kıyılarında son yapılan kontrollerde 565 noktadan numune alındı. 561 plajın deniz suyunun 'A kalite' yani mükemmel derecede temiz olduğu, 4 plajın B kalite deniz suyu kalitesine sahip olduğu ortaya çıktı.

MUĞLA

Muğla kent merkeziyle Bodrum, Datça, Dalaman, Fethiye, Marmaris'in de aralarında bulunduğu ilçelerindeki 187 noktada deniz suyun kalitesinin belirlenmesi amacıyla kontroller yapıldı. Geçen 17 Temmuz'daki ölçüm sonuçlarına göre kontrol edilen noktaların tamamının 'A kalite' olduğu belirlendi. Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, "Belirlediğimiz takvime göre sezon boyunca yüzme alanlarından 15 günde bir su numuneleri alınarak laboratuvarlarımızda bakteriyolojik analizlerini yapılıyoruz. Şu anda sahillerimizdeki deniz suyu tertemiz. Analiz sonuçları, yüzenlerin maruz kaldıkları risk seviyesinin değerlendirilmesi, kirliliğin tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için son derece önemli bir gösterge. Sezon içinde yapılan izlemelerde zorunlu değerleri sağlamayan yüzme alanı, öncelikle kirlilik kaynağının tespiti ve kirliliğin önlenmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirilmekte ve gerekli tedbirlerin alınması için ilgili belediye uyarılmaktadır. Bunun ardından yüzme alanı halkın kullanımına kapatılıyor" dedi.

AYDIN

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ekipleri, kentin öne çıkan turistlik ilçeleri Kuşadası ve Didim'in de aralarında bulunduğu 166 noktada deniz suyunun kalitesini ölçtü. 162 noktanın 'A' kalite deniz suyu temizliğine sahip olduğu belirlendi. 'B' kalite deniz temizliğine sahip olduğu ortaya çıkan Kuşadası Kadınlar Denizi'nde 440, 2'nci Halk Plajı'nda 380, 3'üncü Halk Plajı'nda 440 ve Kadınlar Plajı Mevkii'nde bulunan otele ait plajda da 370 Fekal koliform oranın belirlendiği kaydedildi. Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, "Aydın, denizi ve tarihi değerleri ile turizm kenti. Düzenli olarak yaptığımız denetimlerde olumsuzluğa rastlamadık. Orta ile derecelendirilen denizlerimizde de denize girilmesinde sakınca yok" diye konuştu.

İZMİR

İzmir'de tatilcilerin akın ettiği Çeşme'nin de aralarında bulunduğu ilçelerde 94 noktadan ölçüm yapıldı. Ağustos ayı itibariyle kentteki plajların tamamında kolibasili oranının sıfıra yakın olduğu açıklandı. İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, "Ege kıyılarındaki 94 noktanın tamamı temiz. Plajların kullanım yoğunluğuna göre 3 ay ile 15 aralıklarla plajlarımızda rutin kontrollerimiz sürüyor. Kirlilik durumunda kirliliği yaratan kaynakları uyarıyoruz. Buna belediyelerin kanalizasyonu ve arıtma tesisi dahil. Bu seneki deniz suyu kontrollerimiz gayet güzel, insanlar gönül rahatlığı ile denize girebilir" dedi.

BALIKESİR

Balıkesir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 31 Temmuz'da 90 noktada yaptığı ölçümlerde, plajların tamamının 'A' kalite su değerine sahip olduğu belirlendi. Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, Balıkesir'deki tüm plajlarda deniz suyunun temiz olduğunu, kontrollerin ve analizlerin aksatılmadan yapıldığını, il genelinde girilemez durumda hiçbir plajın bulunmadığını vurguladı. Özçoban, az oranda kirlilik bulunan yerlerin dere ağızlarında bulunduğunu, bu durumun sürekli olmadığını, değişiklik arz ettiğini kaydetti. 10-15 gün arayla yapılan kontroller sonucu risk olasılığı taşıyan yerlerde denetimlerin daha sık ve dikkatli yapıldığını açıkladı.

ÇANAKKALE

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 22 Temmuz'da 28 noktada yaptığı ölçümlerde, plajların tamamının 'A' kalite su değerine sahip olduğu belirlendi. Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, tamamı 'A' kalite olan bölgedeki plajlarda vatandaşların gönül rahatlığıyla denize girmeleri için hiçbir engel olmadığını kaydetti.

----KUTU---

SU DEĞERLERİ ORANLARI

Kentlerin İl Sağlık Müdürlükleri tarafından özellikle yaz aylarında ve genellikle 15 günde bir yapılan kontrollerde sudaki koliform yani gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren bakteri oranı ölçümü yapılır. Toplam koliform, fekal koliform ya da fekal streptekok değerlerine göre suya A'dan başlayarak kalitesine göre B ve C değerleri verilir. Bu değerler il sağlık müdürlüklerinin sitelerinden duyurulur. Mükemmel kalitede değerine sahip A'da toplam koliform 0 ve 1000'nin, fekal koliform 0 ve 200'ün ve fekal streptekok 0 ve 100'ün altında olmalı. Orta yani B Kalitedeki suda toplam koliform bin 1 ile 10 bin Fekal koliform 201 ile 2 bin ve ya fekal streptekok 101 ile 1000 değerleri arasında bulunması gerekmekte. Kötü yeni C kalitesindeki suda toplam koliform 10 binden ya da fekal koliformun 2 bin'den ya da Fekal streptekok bin'den yüksektir. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Bodrum Muğla Datça Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title