Ege Üniversitesi'ndeki Cinayet Davasında Kapalı Duruşma
İzmir'deki Ege Üniversitesi'nde, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ölümüyle sonuçlanan, karşıt görüşlü öğrenciler arasındaki kavga davasının ikinci duruşmasına başlandı.
İzmir'deki Ege Üniversitesi'nde, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ölümüyle sonuçlanan, karşıt görüşlü öğrenciler arasındaki kavga davasının ikinci duruşmasına başlandı. Geçen duruşmada çıkan olayları göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, duruşmaya ölen Çakıroğlu'nun anne ve babasıyla birlikte, girmesine izin verilen 33 kişilik liste hazırladı. Duruşma basına ve izleyicilere kapatılırken, adliye binasının çevresinde, polis yoğun güvenlik önlemi aldı.
Ege Üniversitesi'nde, karşıt görüşlü iki grup öğrenci arasında geçen yıl şubat ayında çıkan kavgada, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun ölümüyle ilgili, biri tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
Duruşma öncesinde, yargılamanın basına ve izleyicilere kapatıldığı ortaya çıktı. Duruşma salonu ile bulunduğu kata, Çakıroğlu'nun anne ve babasıyla birlikte önceden hazırlanan listedeki 33 kişinin girmesine izin verildi. Mahkemenin bu kararı, geçen 26 Kasım'da yapılan ilk duruşmada, salonda çıkan tartışmalardan ve içeriden fotoğraf çekilmesinden dolayı aldığı öne sürüldü.
Önlemlerden dolayı saat 10.00'da başlanabilen duruşmada, tutuklu sanık Nurullah S.'nin yanı sıra, tarafların avukatları, Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun annesi Özlem Erdem ile babası Fuat Mahir Çakıroğlu hazır bulundu. MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz ile MHP İl Başkanı Necat Karataş da duruşma salonuna girdi. Yoklamayla başlayan duruşmada, tutuksuz sanıkların ifadelerinin alınmasına geçildi. Ayrıca, duruşmanın, SEGBİS ile kayıt altına alınacağı öğrenildi.
SALON DIŞINDA POLİS, ÖNLEM ALDI
Duruşma öncesinde ve devamında, adliye binasının çevresinde polisin TOMA'larla aldığı sıkı önlemler dikkat çekti. Polis ayrıca, hem adliye içinde, hem de 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu katta, önlemlerini arttırdı. Bu arada, ilk duruşmadaki katılım kadar olmasa da İzmir dışından, Ülkü Ocakları'ndan otobüslerle adliye gelenler oldu. Ülkücüler, 'Vatan sana canım feda', 'Alpaslan Türkeş'in askerleriyiz', 'Rektör istifa' sloganları attı. Duruşmayı izlemek isteyen bu kişiler, kendilerine izin verilmemesi üzerine, polisle kısa süreli sözlü tartışma yaşadı.
SALONDAN ÇIKARILDILAR
Duruşma sırasında ise, sanık avukatlarının itirazı üzerine, duruşma salonunda bulunan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz ile MHP İzmir İl Başkanı Nacat Karataş dışarı çıkarıldı. Salonunda kalan MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ile MHP eski milletvekilleri Murat Koç ve Şenol Bal ise duruşmayı takip ediyor.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Geçen yıl şubat ayında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde formasyon dersleri alan karşıt görüşlü iki grup öğrencinin bir süredir yaşadıkları gerginlikler sonrasındaki kavgada, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu bıçakla yaralanıp, hastanede hayatını kaybetti. Olaydan sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, değişik zamanlarda gözaltına aldığı 32 kişiden Sosyoloji Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Nurullah S., tutuklandı. 31 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zeki Polat, 5 ay sonra, 1'i tutuklu 31'i tutuksuz 32 sanık hakkında iddianame hazırladı. Davanın tek tutuklu sanığı Nurullah S.'nin, 'kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği ve yaralama' suçlarından ömür boyu ve 69 yıl hapis, diğer 31 sanığın ise 'suç delilerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek ve yaralama' suçlarından 5 ile 48 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi. Geçen 26 Kasım'daki ilk duruşmada, davanın tek tutuklu sanığı Nurullah S.'nin ifadesinin alınmasından sonra duruşma ertelendi.