Eğitim-Bir-Sen: Eğri Otursak Da, Doğru Konuşalım
Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır, atama bekleyen öğretmenlerin atamalarının yapılması talebiyle ilgili amaçlarının işsize iş bulmak olmadığını vurgulayarak, "Eğitim için gerekli olan öğretmen ihtiyacının gerektiği zamanda"...
Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır, atama bekleyen öğretmenlerin atamalarının yapılması talebiyle ilgili amaçlarının işsize iş bulmak olmadığını vurgulayarak, "Eğitim için gerekli olan öğretmen ihtiyacının gerektiği zamanda karşılanmasını istemektir. Eğri otursak ta, doğru konuşalım. Suç öğretmenlik mesleğini tercih edenlerde değil, hangi alanda ne kadar öğretmene ihtiyaç duyulduğu yönünde MEB ile üniversiteler arasında planlama yoluna gitmeden öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerine gelişi güzel kontenjan ayıranlarda" dedi.
Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır, atanma bekleyen bir grup öğretmen adayının şubelerini ziyaret ederek, kendilerinden hem destek istediklerini hem de sıkıntılarını onlarla paylaştıklarını açıkladı. Kır, öğretmen adaylarının MEB bürokratları, siyaset çevreleri, STK ve sendika gibi kurum temsilcilerini ziyaret ederek, içinde bulundukları dramı anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.
-"GİDEREK UMUTLARIMIZ UMUTSUZLUĞA, ÇARELER ÇARESİZLİĞE DÖNÜŞÜYOR"-
Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Kır yaptığı açıklamada, öğretmen olmak amacıyla eğitim fakültelerinden mezun olup, atanma bekleyen öğretmen adaylarının 2014 yılı şubat ayında MEB tarafından yeniden öğretmen alımı yapması için destek arayışlarının sürdüğünü belirterek, öğretmen adaylarının sıkıntılarını şöyle aktardılar:
"Biz öğretmen olma arzusuyla okuduk ve bu amaçla eğitim fakültelerinden mezun olduk. Ancak şimdi sınıflarımızda öğrencilerimizin başında olmamız gerekirken, zamanımızı, enerjimizi, bunca yıldır edindiğimiz bilgi birikimimizi öğretmen olarak atanabilmek ve mesleğimize kavuşabilmek için kapı, kapı dolaşarak harcıyoruz. Atanabilecek sınıf veya branş öğretmen sayılarının sınırlı olması sebebiyle her defasında atamanın eşiğinden geri dönüyoruz. Günlerimiz öğretmen atamaları ile ilgili gazete kupürlerinde, internet sayfalarında, televizyon ekranlarında yüreklerimize su serpecek, yetkililerin ağzından çıkacak bir umut sözcüğünü aramakla geçiyor. Giderek umutlarımız umutsuzluğa, çareler çaresizliğe dönüşüyor."
-"BU GERÇEKLER KARŞISINDA ŞUBAT AYINDA YENİ BİR ATAMA YAPILIR MI?"-
Giderek umutlarının umutsuzluğa, çarelerinin çaresizliğe dönüştüğünü vurgulayan öğretmen adayları, "Bu gerçekler karşısında şubat ayında yeni bir atama yapılır mı? Bu konuda bir duyumunuz var mı? Biz bu gün size atanamayan tüm öğretmenler adına 2014 Şubat ayında atanmamız için sesimize ses katamaz mısınız? İsteğimizin Başbakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza iletilmesinde aracı olamaz mısınız?" diye sordu.
Egitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Kır, çocuklarıyla birlikte stres yaşayan bir baba, bir eğitimci ve atanamayan öğretmenlerin yaşadığı çileden kendisini sorumlu tutan bir sendikacı olarak, anlatılanları damdan düşenin halini damdan düşen anlar" ciddiyetiyle dinlediğini belirterek, "Onlar duygulanmaktan ziyade çilelerine ortak olacak, hem de sorunlarına çözüm bulacak bir merciye taleplerinin iletilmesini ve sorunlarına çözüm bulunmasını istiyorlar" dedi.
-"300 BİN ÖĞRETMEN ATAMA BEKLERKEN, ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERE SIĞINMAK EĞİTİM ADINA İŞLENEN CİNAYETTİR-"
öğretmen açığının hat safhada olduğu, bazı bölgelerde derslerin boş geçtiği hatta ücretle bile sınıfa sokacak öğretmenin bulunmadığı bir ülkede 300 binden fazla öğretmen adayının hangi gerekçeyle olursa olsun atamalarının yapılmamasının eğitim-öğretim ve gelecek adına işlenen bir cinayet olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere atanmayı bekleyen öğretmen adayları çeşitli devlet üniversitelerinin öğretmen yetiştiren bölümlerinin açtığı kontenjanları tercih ederek öğretmen olmayı ve diploma almayı hak kazanmışlardır. Sınıflar öğretmensiz dururken, Maliye Bakanlığınca yeterli kadro verilmediğini gerekçe göstererek bu kadar bilgi birikimine sahip olan genç nesli eğitim öğretimin dışında tutmak ve ders boşluklarını ücretli veya vekil öğretmenlerle doldurmaya çalışmak gençliğimizin değerini bilmemek ve eğitim öğretimden anlamamak demektir Her yıl tahsis edilecek öğretmen kadro sayısı Maliye Bakanlığının lütfuna göre değil, eğitim öğretimin gerçekleri yıllık öğrenci artışı, OECD ve gelişmiş ülkelerin normları esas alınarak belirlenmelidir. Ayrıca okul ve derslikler bu normlara göre üretilmelidir."
-"SUÇ, ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİ İLK ON TERCİH İÇİNDE YER VERENLERE BURS VAAT EDEREK, TERCİH YAPMAYA YÖNLENDİRENLERDE"-
Atama bekleyen öğretmenlerin atamalarının yapılması talebiyle ilgili amaçlarının işsize iş bulmak olmadığını belirten Kır, "Eğitim için gerekli olan öğretmen ihtiyacının gerektiği zamanda karşılanmasını istemektir. Eğri otursak da, doğru konuşalım. Suç öğretmenlik mesleğini tercih edenlerde değil, hangi alanda ne kadar öğretmene ihtiyaç duyulduğu yönünde MEB ile üniversiteler arasında planlama yoluna gitmeden öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerine gelişi güzel kontenjan ayıranlar da, hatta öğretmenlik mesleğini ilk on tercih içinde yer verenlere burs vaat ederek, tercih yapmaya yönlendirenlerdedir" dedi.