Haberler

Eğitim-Özel Sektör Iş Birliği Toplantısı"

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, "Ticaretin merkezinde insanlık, hassasiyetler ve eğitim vardır.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, "Ticaretin merkezinde insanlık, hassasiyetler ve eğitim vardır. Eğitim kavramı tarihimizde medreseler olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) sektör temsilcilerinin katılımlarıyla düzenlenen Eğitim-Özel Sektör İş Birliği Toplantısı'nda konuşan Demirci, insan hayatının kendi tecrübesiyle yaşanacak kadar uzun olmadığını belirtti.

"Aklı insan kendi tecrübesiyle beraber başka tecrübelerden de istifade edendir" diyen Demirci, "İnsanlık tarihinde tüccarların kıymetini bilmiyoruz ve kıymetini bilmediğimizden dolayı bu kıymetten istifade etmiyoruz. Kurduğu firmalar en az 40-50 yıl ayakta duran ve 500-600 yıl daha ayakta kalacakmış gibi duran büyük tüccarların yapılarına baktığımızda o yapılar piramide benzer. En kalıcı yapılar piramitlerdir." ifadesini kullandı.

Demirci, dünyaya nam salmış devletleri tüccarların kurduğunu aktararak, "Tüccar devlete en büyük örnek Roma İmparatorluğu'dur. Roma İmparatorluğu'nun kurulduğu yer kuzey İtalya'dır. Akdeniz havzası olduğu için ticaret çok müsait. Roma İmparatorluğu tüccar oligarşisidir. Mekke tüccar oligarşisinde olduğu gibi. Tüccarlar ticaretlerinin bekası ve gelişimi için zaman içinde bu organizasyonel kabiliyeti devlete dönüştürmüşler. Devlet de zaman içinde imparatorluk olmuş. Dünyanın en önemli ticaret merkezi olan Mısır ve Anadolu'yu iç ettikten sonra Roma imparatorluk oldu." diye konuştu.

Dünyada medeniyeti inşa eden mesleğin tüccarlık olduğunu anlatan Demirci, şunları söyledi:

"Burada kastedilen paraya odaklanan tüccar değil. Para ticaretin semeresidir, kendisi değildir. Ticaretin merkezinde insanlık, hassasiyetler ve eğitim vardır. Eğitim kavramı tarihimizde medreseler olarak karşımıza çıkmaktadır. Maalesef son 150-200 senedir bir fetret yaşıyoruz. 1600 ile 1800 yıllarda zamanın ruhunu anlayamamaktan dolayı vakit kaybettik. Fark ettiğimizde baya şeyler kaçırdık ve kendimizi toparlayamadık ama bugün toparlama imkanımız var. Bugün var olan insan farklı bir insan."

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da mesleki ve teknik eğitimde ülke genelinde 3 bin 264 okulda, 1 milyon 600 binin üzerinde öğrenci, 130 bin öğretmenle, ülke sanayisine katkı sunacak iş gücünü yetiştirme çabası içerisinde olduklarını bildirdi.

İş dünyası olmadan mesleki eğitimi yönlendirmenin mümkün olmadığını kaydeden Gülay, "İş dünyası isteyecek talep edecek, biz yerine getireceğiz. Meslek okullarımız, sektörle istişare halinde olacak. Sektör hangi alanda istihdam istiyorsa, biz derhal o alanları revize edeceğiz. İş dünyamızın istihdam edemeyeceği alanları devam ettirmek istemiyoruz." diye konuştu.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener de oda bünyesinde kurdukları Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) ile mesleki eğitime katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti.

Program, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Ercan Demirci Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title