Haberler

Eğitimle Aylık 89, Yıllık 1068 Lira Tasarruf Sağlandı

Abone Ol

– Profilo, kadınlara enerji tasarrufunun önemini ve evdeki tasarruf yöntemlerini aktardığı Türkiye Enerjisini Topluyor (TET) Projesi'nde yer alan kadınların tasarruf bilinci ve kaynakların verimli kullanımı ile aylık enerji faturalarında ortalama 89 lira bir düşüş sağlanabileceğini ortaya koydu.

Profilo, kadınlara enerji tasarrufunun önemini ve evdeki tasarruf yöntemlerini aktardığı Türkiye Enerjisini Topluyor (TET) Projesi'nde yer alan kadınların tasarruf bilinci ve kaynakların verimli kullanımı ile aylık enerji faturalarında ortalama 89 lira bir düşüş sağlanabileceğini ortaya koydu.

Profilo'nun 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle sonuçlarını açıkladığı araştırmada Türkiye'deki ev kadınlarının tasarruf alışkanlıklarının haritasını çıkardı. Araştırmada su ve enerji tasarrufu ile doğal kaynakların korunmasının önemine bir kez daha dikkat çeken Profilo, tasarruf bilinci ve kaynakların verimli kullanımı ile 12 aylık enerji faturalarında yaklaşık bin 68 liralık bir düşüş sağlanabileceğini ortaya koydu.

Profilo'nun 2010 yılında başlattığı, kadınlara enerji tasarrufunun önemini ve evdeki tasarruf yöntemlerini aktardığı Türkiye Enerjisini Topluyor (TET) Projesi'nin somut sonuçlarını da ortaya koyan araştırma, GFK iş birliği ile gerçekleştirildi. Bilgisayar destekli telefon görüşmeleri ile 18-25 yaş aralığında, Türkiye'nin her bölgesinden 721 kadın ve 245 TET eğitimlerini tamamlamış kadın ile yapılan araştırma, proje kapsamında eğitim alan kadınların enerji faturalarında önemli bir düşüş olduğunu ortaya koydu ve tasarrufun önemine dikkat çekti.

Kış aylarında ortalama 375 lira olan enerji faturası eğitimle 286 liraya düştü

Altı yıl süren TET Projesi ve Dünya Çevre Günü ilgili olarak Profilo Pazarlama Müdürü Burcu Seçkin "Türkiye Enerjisini Topluyor Projesi ile kadınlara evlerinde nasıl tasarruf yapabileceklerini anlatmak üzere eğitimler verdik. Dünya Çevre Günü'ne özel yayınladığımız bu değerli araştırmada da projenin olumlu sonuçları ile karşılaşmak bizi son derece mutlu etti. Araştırma sayesinde Türkiye'deki ev kadınlarının tasarruf alışkanlıkları haritasını çıkardık ve bu sayede TET eğitimlerinin de ne ölçüde faydalı olduğunu gördük. Bunun en somut örneği de araştırma sonuçlarına göre, Türkiye genelinin kış aylarında ortalama 375 lira elektrik, su ve doğal gaz faturası ödemesine karşın TET Projesi kapsamında eğitim alan kadınların aylık ortalama enerji faturasının ortalama 286 lira olması." dedi.

Araştırmada bölge kırılımlarına bakıldığında ise Marmara Bölgesi'nin ortalama 413 lira ile en yüksek, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun ise ortalama 306 lira  ile en düşük enerji faturası ödeyen bölgeler olduğu ortaya çıktı.

TET eğitimi alan kadınlar çamaşırlarını biriktirdikçe yıkıyor

Türkiye'de ev kadınlarının çamaşır yıkama sıklığına bakıldığında yüzde 88'inin haftada ortalama 3-4 kez çamaşır yıkadığı görülüyor. Buna karşılık TET eğitimi sonrası tasarruf bilinci kazanan kadınların çamaşırlarını biriktirerek yıkadığı ve yüzde 92'sinin haftada ortalama 3.1 kez çamaşır yıkayarak tasarruf yapmayı alışkanlıkları arasına kattığı görünüyor.

Buna ek olarak araştırmaya katılan ev kadınlarının yaklaşık yarısı, çamaşır makinelerini maksimum yarısına kadar doldururken, Profilo eğitimine katılan kadınların yüzde 76'sının çamaşır makinelerinin yükleme kapasitesini tam olarak doldurduğu görünüyor.

Uzmanlar, 8 kg'lık bir çamaşır makinesinin tek seferde 56 litre su harcadığını ve makinenin haftada 1 kere bile az çalıştırılmasının yılda 3 ton su tasarrufunu beraberinde getireceğine dikkat çekiyor.

Ev kadınları beyazlarını ortalama 60 derecede, renklilerini 40 derecede yıkıyor

Araştırmada dikkat çeken bir diğer veri de ev kadınlarının yarısının daha çok hijyen sağlayabilmek için yüksek ısıda çamaşır ve bulaşık yıkıyor olması. Türkiye genelinde ev kadınları beyazlarını ortalama 60 derecede, renklilerini ise 40 derecede yıkarken, özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde beyazları yıkama derecesinin ortalama 70 dereceye kadar çıktığı görülüyor.

Araştırmaya göre, ev kadınlarının yüzde 36'sı beyaz eşya alırken en çok enerji verimliliğini dikkate alırken, TET Projesi ile eğitim almış kadınların bu konuda daha bilinçli olduğu ve yüzde 82'sinin A sınıfı ve üzeri bir ürün kullandığı görülüyor.

Buzdolabı raflarına örtülen örtüler faturaları yükseltiyor

Ev kadınlarının sadece yüzde 22'si, evinde en çok elektrik tüketen cihazın buzdolabı olduğunu biliyor. Profilo eğitimini alan kadınlarda ise bu oran yüzde 34'e çıkıyor.

Araştırma sırasında ortaya çıkan enteresan verilerden biri de kadınların yüzde 22'sinin buzdolaplarının raflarına örtü sermesi. Bu alışkanlık, Doğu Anadolu bölgesinde daha yaygın görülürken, 18-24 yaş arası ev kadınlarında bu oran yüzde 43'e kadar çıkıyor. Bu da en çok elektrik tüketen beyaz eşya olan buzdolabına daha fazla enerji tükettiriyor, faturayı artırıyor.

Buzdolabının kolay ısı alışverişi yapabilmesi için duvar ile arasında en az 10 cm mesafe olması gerekiyor oysa yapılan araştırmada kadınların sadece yüzde 17'sinin bu kuralı uyguladığı görülüyor. Profilo TET eğitimini almış kadınların ise yüzde 90'ının buzdolaplarını, duvardan bir karış mesafe uzağa yerleştirerek doğru uygulamayı yaptığı görülüyor.

Elde yıkayıp makineye koyuyoruz

Ev kadınlarının yüzde 89'unun bulaşıkları önce elde yıkayıp sonra makineye koyması da araştırmanın önemli sonuçları arasında yer alıyor. Türkiye'deki ev kadınlarının yüzde 81'i bulaşık makinesinin elde yıkamaya göre daha az enerji tükettiğini, yüzde 91'inin de daha az su tükettiğini bilmediği görülüyor. Bu konuda bilinç düzeyinin en düşük olduğu yaş grubu ise 45 yaş üzeri. TET eğitimi almış kadınların ise bu konuda daha bilinçli davrandığı ve bulaşıkları elde yıkayıp makineye yerleştirme oranının yüzde 77'de kaldığı görülüyor.

Sifonda su tasarrufuna pet şişeli çözüm

Araştırma kapsamında ev kadınlarının yarısının sifona 1.5 litrelik su şişesi koyduğu ve su tasarrufunu bu şekilde sağladığı dikkat çekiyor. Bu ilginç çözümü 18-24 yaş arası ev kadınlarının yüzde 60'ı uygularken, TET eğitimi alan kadınlarda bu oran yüzde 63'e çıkıyor.

Kullanacağınız kadar su doldurun

Günlük ev işleri sırasında en sık kullanılan küçük ev aletlerinden biri olan elektrikli su ısıtıcılar ile ilgili sonuçlar da ilginç. Enerji tasarrufu için elektrikli su ısıtıcılarına ihtiyaç duyulan, kullanılacak kadar su doldurulması gerekirken, ev kadınlarının yarısından fazlası (yüzde 57) elektrikli su ısıtıcılarının en az üçte birini su ile dolduruyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Çevre Günü Karadeniz Profilo Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title