Eğribel'in Yarısı Aşıldı
Kış mevsiminde kar ve tipi nedeniyle ulaşımın durduğu 2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidi'ne inşa edilen Eğribel Tüneli'nin yarısı tamamlandı.
GÜLTEKİN YETGİN - Kış mevsiminde kar ve tipi nedeniyle ulaşımın durduğu 2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidi'ne inşa edilen Eğribel Tüneli'nin yarısı tamamlandı.
Giresun'un iç bölgelerdeki ilçeleri ve Sivas'la ulaşımının sağlandığı ana güzergahta yer alan ve toplam uzunluğu çift tüp olarak 11 bin 810 metre olan tüneldeki kazı çalışmalarında 6 bin 46 metreye ulaşıldı.
Türkiye'nin en uzun tünelleri arasında bulunan Eğribel Tüneli, 2 bin 200 rakımlı geçidi saf dışı bırakacak. Tünelin tamamlanmasıyla vatandaşların il merkezi ve iç bölgelere ulaşımda yaşadığı kar, buzlanma, tipi, yoğun sis gibi sıkıntıları sona ermiş olacak.
Giresun Valisi Hasan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'in İç Anadolu'ya, Giresun'un da iç bölgelerdeki ilçelerine ulaşımını kolaylaştıracak tünelin inşaatına 2015 yılında başlandığını anımsattı.
Tünel inşaatının 24 saat kesintisiz devam ettiğini belirten Karahan, kazılan mesafenin toplam uzunluğun yarısını geçtiğini söyledi.
Karahan, geriye 5 bin 764 metre kazılması gereken alan kaldığını ifade ederek, tünelin 2018 ortalarında hizmete açılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Özellikle 2 bin 200 rakımlı bir tepe olan Eğribel Geçidi'nin her an tipi, fırtına, kar yığınları, sis gibi olumsuz faktörlerle karşı karşıya kalabildiğine işaret eden Karahan, "Bu nedenle ulaşım emniyeti açısından her daim riskli bir bölge, özellikle kış aylarında riskli bir geçit. Eğribel Geçidi artık tünelin açılmasıyla saf dışı kalmış olacak ve vatandaşlarımız güvenli, daha kısa, daha rahat yolculuk yapabilecek." değerlendirmesinde bulundu.
Vali Karahan, Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerindeki vatandaşların zorlu hale gelen yolculuklarının tünelle rahatlayacağını dile getirerek, zamandan ve yakıttan da tasarruf sağlanacağını belirtti.
Rahat bir ulaşımın Giresun ekonomisini kalkındıracağına işaret eden Karahan, "Ordu-Giresun Havaalanı'yla büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Eğribel Tüneli'yle bu hareketliliğin daha da büyüyeceğini inanıyoruz." diye konuştu.
Hasan Karahan, iç bölgelere turların, yerli ve yabancı turistlerin ulaşımının kolaylaşacağını ifade ederek, "Güzel yaylalarımız var, oralara ulaşım sağlanacak. Sivas iline ulaşım rahat olacak. Hepsi bir araya bakıldığında ilimizin ticari ve turizm potansiyelini geliştirecek bir proje." dedi.
Pınarlar Tüneli ihale aşamasında
Giresun'u iç bölgelere bağlayan güzergah üzerinde birçok tünel ve yol çalışması olduğunu aktaran Karahan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Aslında bu bir tüneller projesi. Eğribel Tüneli'nin akabinde şu anda projesi tamamlanmış ihale aşamasında olan Pınarlar Tüneli var, bu tünelin uzunluğu ise 4 bin metre olacak. Yine Dereli yolunda bitmek üzere olan bin 200 metre uzunluğundaki Duroğlu Tüneli var. Bunlarla birlikte İç Anadolu ve Doğu Anadolu şehirlerine hem güvenli hem rahat hem de çabuk bir şeklide Karadeniz'den ulaşım sağlanmış olacak."