Ehliyet Sınavı Elektronik Ortamda Yapılabilecek
Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı'na göre, daha önce bulunmayan römork sınıfı sertifika geleceğini, eğitim sürelerinin önemli ölçüde değişeceğini, ehliyet sınavının elektronik ortamda...
Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı'na göre, daha önce bulunmayan römork sınıfı sertifika geleceğini, eğitim sürelerinin önemli ölçüde değişeceğini, ehliyet sınavının elektronik ortamda yapılabileceğini belirtti Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı'na göre, daha önce bulunmayan römork sınıfı sertifika geleceğini, eğitim sürelerinin önemli ölçüde değişeceğini, ehliyet sınavının elektronik ortamda yapılabileceğini belirtti.
Ceylan, yaptığı açıklamada, kamuoyuyla paylaşılan Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı'nda önemli değişiklikler olduğuna dikkat çekti. Taslağa göre, daha önce bulunmayan römork sınıfı sertifika geleceğini, eğitim sürelerinin düşürüleceğini bildiren Ceylan, "Eğitim yerinde değişiklik yapılmış. Direksiyon eğitimlerinin pistin yanı sıra simülatörle yapılma imkanı verilmiş. Eskiden direksiyon eğitiminin yarısı piste yarısı akan trafikte yapılırken eğitimin tamamının akan trafikte yapılması esası getirilmiş. Direksiyon eğitiminde ek ders almak isteyenler için yüzde 30 sınırı kaldırılmış" dedi.
-SERTİFİKA İÇİN EĞİTİM DÜZEYİ İLKOKULA DÜŞÜYOR"-
Taslakta, sertifika için eğitim düzeyinin ilkokula düşürüldüğünü kaydeden Ceylan, eskiden ücret alınmazken artık derslere devam edemeyenlere yapılacak telafi eğitimi için kursiyerin ücret ödemesi şartı getirildiğini vurguladı. Elektronik ortamda sınav yapılabilme imkanı da getirildiğine dikkat çeken Ceylan, şunları ifade etti:
"Sınavlarda 4 dönem giriş hakkına ilaveten 1 mazeret sınavı hakkı verilmiş. 4 sınavda başarısız olana kursa kayıt yerine direksiyon eğitimi bölümüne katılma şartı getirilmiş. Dersler hafta içi en çok 20 iken 30 saate, günde en çok 4 saatten 6 saate çıkarılmış. Bir araçla günde en çok 7 kişi eğitimi alabiliyordu bu sayı 8'e çıkarılmış. B sınıfı sertifikada 15 kişiye 1 araç şartı 20 kişiye çıkarılmış. C, D, E sınıfında ise 9'dan 15'e çıkarılmış. Çalışma saatleri 8.00 ile 22.30 arasında iken 7.00-23.00 yapılmış. Günlük planların yapılmasına ilişkin hüküm kaldırılmış. Kursta diğer personel isteğe bağlı olarak görevlendirilme getirilmiş. (Eskiden zorunluydu.) Kurs öğreticiliğinde ilk önce bölümle ilgili üniversite mezunluğu sonra sertifika sahibi olma şartı şartı getirilmiş. Teorik sınav her ders için ayrı değil tek sınav olarak 100 üzerinden değerlendirilecek. Direksiyon eğitimi değerlendirme sınavlarında sınav süresi 15 dakikadan 30'a çıkarılmış. Sınav değerlendirmesi değişmiş. 27 kriter konulmuş ilk 20 kriterden herhangi birini, sonraki 7 kriterden herhangi ikisini yapmayanlar başarısız olacak.
Sonuç olarak, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün tüm paydaşların görüş ve önerilerinin dikkate alarak hazırlamış olduğu bu taslağı yine kamuoyuyla paylaşarak en ideali bulma çabası takdire şayandır. Taslak çok önemli değişiklikler içermektedir. Milletimize hayırlı olmasını temenni ederim." - Ankara