Ek Aliağa' da İşverenler de Meydana İndi Aliağa' da İşverenler de Meydana İndi
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Söküm Tesisleri'ndeki iş kazalarının ardından eylem yapan işçilerden sonra bu kez de işverenler Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Söküm Tesisleri'ndeki iş kazalarının ardından eylem yapan işçilerden sonra bu kez de işverenler Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) tarafından yapılan açıklamada, işçilere alınması gereken önlemlerle ilgili sürekli eğitim verildiği, ancak bunlara yeterince uyulmaması nedeniyle kazaların yaşandığı savunuldu.
Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde bir hafta içinde iş kazaları nedeniyle işçiler Nurettin Durgun (47) ve Ersin Şahin'in (22) hayatını kaybetmesi, iki işçinin de yaralanması üzerine geçen hafta işçilerin düzenlediği eylemin ardından dün (salı) de GEMİSANDER tarafından basın açıklaması yapıldı. Aliağa Demokrasi Meydanı'ndaki basın açıklamasına, 40'a yakın Gemi Yan Sanayicileri Derneği üyesi işveren ve çalışanları destek verdi. İşverenler adına konuşan GEMİSANDER'in Atık Birimi Sorumlusu Ersin Çeviker, İşçilerimize dernek ve eğitim kurumları tarafından yapacakları bireysel hataların kötü sonuçlara sebebiyet vereceği konusunda sürekli uyarılar yapılıyor. Derneğimiz son günlerde meydana gelen kazalarla ilgili, firma yetkilileriyle bir toplantı yaptı, kaza ana sebepleri masaya yatırılarak alınacak radikal önlemler belirlendi. Alt yüklenici hizmeti alan firmaların durumlarını gözden geçirmeleri konusunda gerekli uyarı ve tavsiyeler derneğimizce yapıldı. Hizmet almanın firmaların yasal sorumluluklarını ortadan kaldırmayacağı, çevresel ve iş sağlığı kurallarının uygulanmasında firmaların etkin rol üstlenmesi gerektiğinin altı çizildi dedi.
YEŞİL ENDÜSTRİ
Bakanlar Kurulu'nun 1976 yılında aldığı kararla Aliağa'da gemi söküm faaliyetlerine başlandığını hatırlatan Çeviker, Kriz dönemlerinde bile hiç destek görmeyen firmalar kendi öz kaynaklarıyla yarıtırım yaptı. Bu tesis hurdayı değerli mala çeviriyor. Gemi Geri Dönüşümü, çevreyi koruyan endüstri çeşitlerindendir. Ekolojik dengenin korunmasında etkin bir rol üstlenen Gemi Geri Dönüşümü IMO dünya denizcilik örgütünün de kabul ettiği gibi yeşil bir endüstridir diye konuştu.
KAZALARIN NEDENİ DÜZENSİZLİK
Yan sanayileri ile 10 bin kişinin sektöre çalıştığını ifade eden Çeviker, kazaların düzensizlikten kaynaklandığını savundu. Çeviker, Ülkemizde en büyük sorunlardan biri, çevre ve iş sağlığı açısından risk teşkil eden sektörlerde örgütlenme, planlama eksikliği, faaliyetlerin düzensizliği ve disiplin içersinde yapılamıyor olmasıdır. Yaşanan çevre kirlilikleri ve iş kazalarının başlıca sebebi budur. Devletimizin ilgili birimlerinin elindeki imkanlarla binlerce işletmeyi her an denetlemesi, faaliyetlerini izlemesi mümkün gözükmemektedir. Tesislerin faaliyet alanlarında örgütlenerek kendi oto kontrol mekanizmalarını kurmaları ve işletmeleri gerekmektedir dedi.
İş kazalarının sebeplerinin araştırılması ve gereken önlemlerin alınması her firmanın ana hedefi olduğunu dile getiren Çeviker, derneğin ana amacının da bu konu olduğunu vurguladı.