Haberler

Ekoloji Meclisi Ağaç Kıyımını Kınadı

Güncelleme:
Abone Ol

Şanlıurfa Ekoloji Meclisi, tarihi Gümrük Hanı'nda kesilen ağaçlar için basın açıklaması yaparak kıyımı kınadı.

Şanlıurfa'nın tarihi Gümrük Hanı'nda bulunan yaklaşık 400 yıllık ağaçlar geçtiğimiz hafta Rızvaniye Vakfı tarafından kesilmişti. Gümrük Hanı'nda bulunan esnafların bazıları kesilmesi gerektiğini savunurken, bazıları da kesilmemesi gerektiğini söyledi. Şanlıurfa Ekoloji Derneğine bağlı Ekoloji Meclisi de tarihi handa toplanarak, "Doğana, kentine, kimliğine sahip çık" pankartı ve "Yaşamı ve doğayı koru", "Biz doğayı korudukça, doğada bizi korur" ve "Kültür ve ağacına sahip çık" dövizleri ile ağaçların kesilmesini protesto etti.

PARLAK: KENT GİDEREK BETONA BOĞULMAKTADIR

Şanlıurfa Ekoloji Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Zuhal Parlak, "Bizler Ekoloji Meclisi olarak Urfa'da doğamız, tarihimiz, kültürümüz üzerinde artan sömürü, talan ve rant ilişkisine dikkat çekmek, buna karşı mücadele etmek amacıyla örgütlenmiş topluluk olarak burada bulunmaktayız. Kültürel, tarihi ve doğal zenginliklerle dolu Urfa'mızda son zamanlarda yapılan tahribatların doğal habitat alanlarını sermayeye peşkeş çekme namına yapıldığını biliyoruz. Halkın iradesini eline almış yerel yönetimlerin halktan kopuk kararlar aldığını ve rant çevrelerinin karına kar katmanın peşinde olduklarını yapılan bu doğa katliamlarından çok açık bir şekilde görmekteyiz. Bölge ikliminin yarı koruk oluşu, ormanlık alanın hiç denilecek kadar az olması yetmezmiş gibi kentimizin sınırlı yeşil alanları da bu çevreler tarafından tahrip edilmekte ve kent giderek daha fazla betona boğulmaktadır." diye konuştu.

'BAHANELERLE SORUMLULUKTAN KAÇAMAZLAR'

Urfa'daki ağaç kıyımlarını da hatırlatan Parlak, şöyle devam etti: "Emniyet caddesinde yıllar önce dikilen okaliptüs ağaçlarının yolun estetiğini bozduğu ve aşırı su tükettiği gerekçesiyle kesilmesi, yine Harrankapı'da yıllardan beri dikili bulunan ağaçların inşa edilmek istenen betonarme yapılar gerekçe gösterilerek katledilmesi. Son olarak ise, Gümrük Hanı'nda ki anıt çınar ağaçlar katledilmesi tahammül sınırlarını zorlamaktadır. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, doğal ticaret anlayışının geliştiği, 1563 yılında inşa edilen, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde '70 Hanı' olarak çizilen Gümrük Hanı tarihsel geçmişi günümüze kadar aktarmaktadır. Avlusunda Halil-ür Rahman gölünün geçtiği ve bu sudan beslenen yaklaşık 400 yıllık anıt ağaçlarının Rizvaniye Vakfı ve Eyyübiye Belediyesi tarafından kanserli olduğu ve tehlike arz ettiği gerekçeleriyle katledilmiştir.
Çevrenin ve ağaçların korunması için yasaların kendilerine verdiği yetkiyi kullanmak yerine, bu katliama onay veren ve seyirci kalan bu kurumlar, hiçbir bahane öne sürerek sorumluluktan kaçamazlar. Urfa Ekoloji Meclisi bileşenleri olarak doğamıza, tarihimize, kültürümüze yönelik yapılan katliamlara karşı durduğumuzu, 100 yıllık ağaçların kesilip yerine yeni fidanların dikilmesini samimi bulmadığımızı ifade ediyor, bu ve benzeri ekolojik toplum hafızasını ortadan kaldırma girişimlerine izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineleyerek hukuki ve demokratik zeminde mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Ağaçların ve çevrelerin hunharca katledildiği, çarpık ve plansız yapılaşmanın hüküm sürdüğü bir Urfa değil, ağaçların ve çevrenin korunup geliştirildiği, planlı ve doğa ile barışık bir şekilde kalkınıp gelişen bir Urfa talep ediyoruz."

'AĞAÇLAR MI ÖNEMLİ İNSAN HAYATI MI?'

Urfa Ekoloji Meclisi basın açıklamasını bitirdikten sonra tarihi Gümrük Hanı'nda ayakkabı boyacılığı yapan Osman Güner gruba tepki gösterdi. Osman Güner, "Bu ağaçlar kalsaydı burada kaç insan katledilecekti ve bu bina yıkılacaktı. O ağaçlar mı önemli yoksa insan hayatı mı? Bunu sordunuz mu? O ağaçların içi boşalmış. O ağaçlar bir fırtına ile eğilip kırılsaydı burada nice kişiler katledilecekti. Bunu da düşündünüz mü? Bir ağaç için gündemi meşgul etmenin anlamı yok" diyerek tepki gösterdi. Grup da bu esnada "Doğa bizimdir, katledilemez" sloganı atıp, alkışlarla karşılık verdi. Grup daha sonra olaysız ve sessiz bir şekilde dağıldı.

TARİHİ HANIN YERİNE OTEL Mİ YAPILACAK?

Ağaçların kesilmesinin ardından tepkiler dinmiyor. Bu tepkilerle birlikte bazı iddialar da gündeme geliyor. Bunlardan en öne çıkanı ise, ağaçların kesilmesinin asıl nedeninin tarihi hanın yıkılıp yerine otel yapılmak istendiği yönde olanı. Ekoloji Meclisi'nin ağacı kesenler arasında gösterdiği Eyyübiye Belediyesi ise hesaplarından atılan, "Gümrük Han'da kesilen ağaçlar ile ilgili Belediyemizin herhangi bir tasarrufu bulunmamaktadır. Kamuoyuna duyurulur." şeklindeki tweetle iddiayı önceden yalanlamıştı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title