Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım Avrupa'daki Kobi'lere Destek Çeşitlenerek Devam Edecek
Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım Avrupa'daki KOBİ'lere destek çeşitlenerek devam edecek Londra'da Avrupalı Türk Markalar Birliği'nin Londra'da düzenlediği 'Şimdi Markalaşma Zamanı toplantısında yaptığı konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, ihracatı artıracak enstrümanlara sahip her boyuttaki firmaya devlet desteklerinin çeşitlenerek devam edeceğini açıkladı.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım Avrupa'daki KOBİ'lere destek çeşitlenerek devam edecek
Londra'da Avrupalı Türk Markalar Birliği'nin Londra'da düzenlediği 'Şimdi Markalaşma Zamanı toplantısında yaptığı konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, ihracatı artıracak enstrümanlara sahip her boyuttaki firmaya devlet desteklerinin çeşitlenerek devam edeceğini açıkladı.
Dün akşam Londra'nın Islıngton bölgesindeki Mem & Laz Restaurant'ta düzenlenen toplantıda Adnan Yıldırım'a Türkiye'nin Londra Ticaret Müşaviri Aytuğ Göksu, Ticaret Müşavir Yardımcısı Zeynep Arslan ve Özel Kalem Müdürü Halit Harput eşlik etti.
Toplantıya İngiltere'de farklı sektörlerde servis veren giyim, turizm, gıda ve restaurant sektöründen işadamları ve iş kadınlarının yoğun olarak katılması dikkat çekti.
Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu toplantıda yaptığı takdim konuşmasında, Türkiye'nin yurtdışında markalaşmasının, Avrupa ülkelerindeki küçük ve orta ölçekli firmalar üzerinden daha kısa sürede gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi.
Yeni bir ürünün yurtdışında markalaşmasının zorlu ve uzun zaman alacak bir süreç olduğunu belirten Mahiroğlu, Türkiye'de marka olmuş veya olma yolundaki firmalara, bu ülkelerde edindikleri tecrübeleri paylaştıklarını söyledi. Mahiroğlu, Avrupa ülkelerinde birikim ve tecrübeye sahip olan küçük ve orta ölçekli şirket evlilikleri ile sürecin daha da kısaltılabileceğini, devlet teşvikleri ile hızlandırılabileceğinin altını çizdi.
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiyenin 2023 hedefinin 500 milyar dolar ihracat hedefine yoğunlaştığını belirterek, Teknolojiye, markalaşmaya, innovasyona çok önem veriyoruz. Bugün sahip olduğumuz 160 milyar dolar ihracağı 500 milyar dolara çıkarmak için, daha fazla değerli mal satacağız. Daha fazla üretmekten ziyade daha fazla ihracat yapacağız. Çünkü üretmenin de bir sınırı var. İhracat hedefine ulaşmak için daha çok teknoloji ve inovasyona ağırlık verilecek dedi.
TEKNOLOJİ VE İNOVASYONA YATIRIM VE İHRACAT
Konuşmasında, hükümetin, ihracat hedefine daha çok üreterek değil, teknoloji yatırımı ile varması gerektiğini hatırlatan Yıldırım, Biz bakanlık olarak, hizmet ihracatımızı 600- 650 milyara yükselteceğiz derken, mevcuta göre 3-4 kat daha fazla üreteceğiz anlamında söylemiyoruz. Olması gereken mevcuta göre teknolojik ve daha katma değerli ürünler üreteceğiz ve satacağız ve rakamlar oraya ulaşacak. Bunu yapabilmek için de, bunu yapabilecek ve bu yolda olan şirketlere, markalaşan, innovasyon ve yeni yüksek teknolojiyi üreten, katma değerli üreten firmalara daha öncelik verelim, onlara yoğunlaşalım, onlara olan teşviklerimizi yeni enstrümanlarımızla geliştirerek artıralım istiyoruz. Hükümetin politikası da öyle, bakanlık olarak çalışmalarımız bu şekilde yapıyoruz. Biz bakanlık olarak ürün dizaynına çok önem veriyoruz, markaya gerçekten çok önem veriyoruz. Yoksa devamlı üreterek, sadece üretmeyle oraya varamayacağımızı iyi biliyoruz şeklinde konuştu.
KOBİ'LERE DESTEK ÇEŞİTLENECEK
Bakanlık olarak ihracata yoğunlaşan her boyuttaki firmaya ihracata başladığından itibaren destek verildiğini hatırlatan Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü
Daha sonraki aşamada, firmalarımızın ürettikleri ürünlerle markalaşma aşamasında ilave desteklerden yararlanabiliyorlar. Yurtdışında dağıtım kanalları oluşturan, mağazalar açan, ofisler açan veya fuar ve sergilere katılan firmaları ilave desteklerle destekliyoruz. Ayrıca Turqualİty kapsamına giren firmalara da destek veriyoruz. Londra'da 13. gerçekleşen Londra Tekstil Fuarındaydık. Geçtiğimiz yıllara göre sayıyı ikiye üçe katlamışız. Yaklaşık 85 Türk firması katılıyor. Toplam 200 civarından fazla firma katılıyor. Fuara katılanların üçte birini Türk firmaları oluşturuyor. Tek tek firma yetkilileriyle görüştüm, memnun olduklarını gözlemledim. Bazı firmaların talep ve beklentilerini dinledik, onlar için çalışmalar yapacağımız. UK Export Credit Agency ile Türk firmalarının finansman almaları konusunda temaslarımız oldu.
Yıldırım toplantıda işadamlarının sorularını da cevapladı.
ATMB Başkanı Cafer Mahiroğlu, Birlik olarak Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Şubat ayı sonunda Londra'da markalar ve teşviklerle ilgili bilgilendirme konferansı düzenleneceğini, konferansa Bakan Nihat Zeybekçi'nin de katılmasının beklendiğini kaydetti.