Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekçi: Çözüm Sürecinden Asla Vazgeçmeyeceğiz

Abone Ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, çözüm sürecini önemsediklerini ve asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, çözüm sürecini önemsediklerini ve asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Adana'da düzenlenen ' Ekonomi Zirvesi'ne Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin yanı sıra

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sanayi Odası (ASO) ile Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Başkanı Adnan Kıvanç, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz ile işadamları ve davetliler katıldı. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Adana Ekonomi Zirvesinde, 2023'teki iddialı hedeflere ulaşma yolunda katma değeri yüksek ürünlere, bunun için de AR-GE ve inovasyona önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak da bakanlık tarafından uygulanan yatırım ve ihracat teşvikleri anlattı.

Vali Mustafa Büyük ise Adana'da ekonominin gelişmesi için tüm kesimlerin işbirliği içerisinde verilen hedefleri en iyi şekilde gerçekleştirme noktasında gayretleri olduğunu vurguladı. Büyük, "Net göç veren illerden birisiyiz. Geçen yıl 62 bin göç vermiş, 50 bin göç almış. Göç aldığımız iller genellikle doğudan, göç verdiğimiz batı, özellikle İstanbul. İdeal olanı, bu göç hareketinin eşit olması. Gelenden fazlasını veriliyorsa bu olumsuz bir göstergedir. Ekonomiyi kalkındırma adına sunulacak katkı, göç verme yerine burada gelişmeyi sağlayan bir yapı ortaya çıkarır" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise, konuşmasında çözüm sürecini önemsediklerini ve asla vazgeçmeyeceklerini anlattı. Bakan Zeybekçi, "Osmaniye'den Hakkari, Siirt, Tunceli, Muş, Ağrı, Doğubayazıt'a kadar tüm coğrafyayı tek tek dolaştım. Geceleri bir yerde konakladım. Hiç unutmam Batma'nın Sason İlçesi'ni. Muhteşem bir yer. Sanki filmlerdeki gibi bir yer. Diyarbakır'da bir miting düzenledi, Cumhurbaşkanımızın da katıldığı, Barzani'nin geldiği. Oradan Ergani'ye geçtik. Orada bir resim vardı. 20 yaşında bir genç kardeşimiz Cumhurbaşkanımıza sarılmış gözü yaşlı, yalvarıyor 'bitir bu işi' diye. Çocukların yüzü değişmiş, bakışları değişmiş. Genç kızlarımızın, çocukların bakışları değişmiş. Bunu sağlamak zorundayız. İnşallah bunu da sağlayacağız. Ne pahasına olursa olsun sağlayacağız. Mesele kardeşlikse birlik ve beraberlikse eğer tek devlet, tek vatan, tek bayrakta uzlaştıysak ne pahasına olursa olsun bunu sağlayacağız, İnşallah ondan sonra Türkiye'yi kimse tutamayacak. Asla vazgeçmeyeceğiz. Elimiz ayağımız çözülecek. Birlik beraberlik içinde kardeş türküleri söyleye söyleye yolumuza devam edeceğiz" dedi.

'PAMUKTA HATA YAPTIK'

Pamuk üretiminin yerine mısıra teşvik ederek yanlış yaptıklarını anlatan Bakan Zeybekçi, şöyle konuştu: "Niyet olarak doğru, ama sonuçlar olarak yanlış bir teşvik yasasıydı. 2012 yılındaki bölgesel teşvik, 5 ayrı enstrümanla teşvik eden bu yasa aktif interaktif bir yasa, kendi içinde devamlı olarak kendi kendini düzeltebilen bir yasa. Sadece bu yıl 5 değişiklik yaptık. 4.5 milyon ton mısır üreterek mısır ithalatçısı olmaktan çıktık. Ama pamukta 800-900 bin ton ithalatçısı haline geldik. Uluslararası borsalardaki cari fiyatlarda pamuğu muhatap ederek bu noktaya geldik, Ama diğer taraftan 2003 yılında ve 2002 sezonunda pamuğa destek 4 kuruştu. Şimdi kilo başına 55 kuruş. 11-12 kat civarında artış yeterli mi? Değil. Bunu kabul ediyoruz. Pamuk priminin ve desteğinin artırılmasında en büyük savunuculardan biriyim. En az destek 90 kuruş olmalı. Tüm mücadelem bu yönde. Gönül ister ki sizin istediğiniz olsun, ama inşallah sizlerin de destekleriyle 2015'de ortada bir yerde buluşmayı hedefliyorum. Yunanistan, Avrupa Birliği'nden aldığı bunca desteğe rağmen hizmet sektörüne geçmiş ve 400 bin ton pamuk üretiyor. Türkiye, Amerika pamuğunun en büyük alıcısı. Pamuk stratejik bir üründür. Pamuk ne pahasına olursa olsun bir noktaya kadar şuan ki durumun çok daha üzerine gelecek şekilde desteklenmeli. Türkiye'de biz bu sene içinde en çok söylenen sözlerden biri şu; 'Türkiye hammadde ve enerjide sürdürülebilir şekilde geleceğini garantiye almak zorunda.' Bu da hammaddelerden bir tanesi. Pamuğa destek verilmesi sürdürülebilir bir şekilde garanti altına alınması gerekir." Konuşmaların ardından 'İhracatın Yıldızları 2013 Ödülleri' verildi. - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Büyük Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title