Haberler

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Senegal'de (2)

Abone Ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Senegal'de inşaat malzemeleri, tekstil ve hazır giyim, otomotiv yedek parçası, elektrikli ev aletleri ve turizm gibi pek çok alanda iş fırsatları bulunduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Senegal'de inşaat malzemeleri, tekstil ve hazır giyim, otomotiv yedek parçası, elektrikli ev aletleri ve turizm gibi pek çok alanda iş fırsatları bulunduğunu söyledi.

Zeybekci, çoğunluğu iş adamlarından oluşan heyet ile Senegal- Türkiye İş Forumu toplantısına katılmak üzere başkent Dakar'a geldi.

Toplantıya Zeybekci'nin yanı sıra Senegal Ticaret Bakanı Alioune Sarr, Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkan Yardımcısı Daouda Thiam, Türkiye Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün, Türkiye'nin yeni Dakar Büyükelçisi Nihat Civaner de katıldı.

Senegal'in, Afrika'nın doğal güzellikleri ile dikkati çeken ülkesi olduğunu kaydeden Zeybekci, "Türklerle Senegallilerin bir ortak yanı var. İki milletin de ülkesinin güzelliği, hakikaten kalplerine ve yüzlerine yansımış. İnşallah, ruhları birbirine benzeyen bu iki millet, önümüzdeki yıllarda ekonomik hayatta daha fazla yan yana yürüyecekler." diye konuştu.

Zeybekci, Dakar'ın, giderek Afrika'nın hızla gelişen ekonomik merkezi haline geldiğini ifade ederek, Türk iş dünyasının dost ülke Senegal ile ekonomik ilişkileri derinleştirme konusunda istekli olduğunu vurguladı.

"Afrika kıtası ile ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz"

İki ülke arasındaki ticaret hacmini 2020 yılında bir milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Zeybekci, Türkiye'nin kıtadaki yatırımlarının ise 6,2 milyar dolara ulaştığına işaret etti.

Zeybekci, 2016 yılı itibarıyla Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacminin 18 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Türkiye'nin Afrika'daki müteahhitlik projelerinin büyüdüğüne dikkati çeken Zeybekci, Türk Hava Yollarının (THY) adeta Afrika kıtasının yerli havayolu haline geldiğini ve 33 ülkede 51 noktaya sefer düzenlediğini anımsattı.

Zeybekci, Afrika'nın istikrarlı ülkesi Senegal'de, Dakar'ı adeta Türk firmalarının Afrika'ya açılan kapısı haline getirmek istediklerini anlatarak, "Önümüzdeki yıllarda, Afrika kıtası ile ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Türkiye'de nasıl Afrika rüzgarları esiyorsa Afrikalı dostlarımıza yatırımlarla, karşılıklı ticaretle iki tarafa da zenginlik sağlayacak bir Türk rüzgarı estirmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Çok olumlu sonuçlara ulaşacağımıza inancım tamdır"

Türkiye ve Senegal ekonomisinin çok iyi bir dönemden geçtiğini gördüğünü ifade eden Zeybekci, Senegal'in, son üç yılda ortalama yüzde 6,5 hızla büyüyen istikrarlı ve dikkati çeken ekonomiye sahip olduğunu anlattı.

Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye ise 2017 yılında dünya ekonomisinin yüzde 85'ini kapsayan G-20 ekonomileri içinde büyüme hızında birinci sırada. 3'üncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüdük. Bu oran Çin (yüzde 6,8) ve Hindistan'ın (yüzde 6,3) çok daha üstünde bir büyüme oranı. Kısacası, iş dünyamızın arkasında iki ekonominin ve dinamizmin rüzgarı güçlü şekilde var."

Türk iş adamlarını, ülkede yatırım yapmaya davet eden Zeybekci, iki ülke arasında yatırımlar konusundaki hukuki zeminin tamamlandığını müjdeledi.

Zeybekci, Türk firmalarınca yapımı tamamlanan Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı'nın projesinin yanına başka Türk yatırımlarının da ekleneceğini söyleyerek, "Senegal'de inşaat malzemeleri, tekstil ve hazır giyim, otomotiv yedek parçası, elektrikli ev aletleri ve turizm gibi pek çok alanda iş fırsatı olduğunu görüyorum. Bugün bu fırsatları değerlendirmek amacıyla bir araya geldik. Çok olumlu sonuçlara ulaşacağımıza inancım tamdır." şeklinde konuştu.

"Hepiniz suya girip ıslanacaksınız"

Senegal Ticaret Bakanı Alioune Sarr da Devlet Başkanı Macky Sall'in Türk iş adamlarını Senegal'deki iş imkanları konusunda en iyi şekilde destekleme talimatı verdiğini söyledi.

Kazan-kazan ortaklığında tüm koşulların sağlanacağını belirten Sarr, iş adamlarına hitaben "2020 yılının hedefinin gerçekleşmesi için hepiniz suya girip ıslanacaksınız." dedi.

Sarr, ülkesinin 300 milyonluk tüketici pazarına giriş kapısı olduğuna işaret ederek, Senegal'in serbest ticaret bölgesi oluşturulması ve iki bölge arasındaki çeşitliliğin genişletilmesinde Türkiye'nin destekçisi olacağını vurguladı.

Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkan Yardımcısı Daouda Thiam de Türkiye ile Senegal'in "kazan kazan" modeline dayalı iş birliği içinde olduğunu söyledi.

Thiam, Senegal'in Batı Afrika ülkeleri arasında lojistik ve bölge sanayisi bakımından da önemli merkez konumunda olduğunu ifade etti.

Türkiye menşeli yatırımlar ile ülkesinin bölge ülkeleri arasında ekonomik anlamda daha da güçlenmeye başladığını kaydeden Thiam, Türk firmalarının yakın zamanda Senegal'de büyük işler başardığına dikkati çekti.

Thiam, Türk firmaları Limak ve Summa ortaklığı tarafından yapımı tamamlanan ve başkent Dakar'a 40 kilometre mesafede inşa edilen 3 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanının ve Uluslararası Abdou Diouf Konferans Merkezi'nin bunun bir kanıtı olduğuna işaret etti.

İki ülke ticaret hacminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarıyla 2017 yılı itibarıyla iki katına çıkarak 166 milyon dolara ulaştığının altını çizen Thiam, bu hedefin ticari ilişkilerde bir milyar dolara ulaşmak olduğunu dile getirdi.

Türkiye Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Senegal ziyaretinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin az olduğuna işaret ederek, Türk iş adamlarına "Artık ne bekliyorsunuz. Bu iş size düşüyor, iş adamları olarak bu hacmi genişleteceksiniz ve büyüteceksiniz." talimatı verdiğini, şimdi bu talimatın gerçekleştiği günlerden birini yaşadıklarını anlattı.

Şahin, Türk iş adamlarının halihazırda var olan potansiyel ve avantajları doğru şekilde kullanması durumunda iki ülke arasındaki ortaklığın, kardeşlik ve dostluğun gelişimine büyük katkı sağlayacağını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall arasında var olan dostluk ve kardeşlik bizim için büyük bir avantajdır. Bu kardeşlik hem Senegalli iş adamlarının Türkiye'yi tanımasını hem Türk iş adamlarının Senegal'de büyük oranda iş yapmasını sağladı."

Şahin, bu dostluğun Senegal'e DEİK referansıyla gelen tüm iş adamlarının ülkede rahatlıkla iş yapabileceğini gösterdiğini söyleyerek, iki ülkenin demokrasilerine sahip çıktığını ve bunu korumak için her şeyi yaptığını vurguladı.

DEİK Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün de toplantının iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacağını kaydetti.

Yenigün, Senegal ve Türkiye arasında son yıllarda cumhurbaşkanı ve bakan düzeyindeki ziyaretlerle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde görünür canlanma olduğunu ifade etti.

Türk iş adamlarını Senegal'deki yatırımları değerlendirmeye davet eden Yenigün, Türk iş adamlarının burada gurur kaynağı olacak eserler yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Yenigün, Türkiye'nin Afrika ülkeleri için buluşma yeri haline geldiğini anlatarak, 2016 Kasım ayında Türkiye'de yapılan Afrika İş ve Yatırım Forumu'nun ve 2017 Kasım ayındaki Afrika Tarım İş Forumu'nun ardından ve 2018 Şubat ayında da Batı Afrika Devletleri Ekonomi Topluluğu (ECOWAS) toplantısının da Türkiye'de gerçekleştirileceğini bildirdi.

Zeybekci, toplantının ardından fuar alanındaki Türk iş adamlarının stantlarını gezdi.

Kaynak: AA / Güncel

Şahin Türk Türkiye Senegal Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title