Haberler

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel: "Türkiye'nin Dünya Ekonomisiyle Daha Çok Entegre Olmasını...

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantıdaki konuşmalar ve detaylar 'Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasını istiyoruz' Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel: "Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasını, insanlarımızın refahını ve gelir seviyesini artırmak en temel gayemiz" Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Vardan: "Son bir buçuk yılda üye sayımız yüzde 50'nin üzerinde arttı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toplantıdaki konuşmalar ve detaylar ' Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasını istiyoruz'

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel:

" Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasını, insanlarımızın refahını ve gelir seviyesini artırmak en temel gayemiz"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Vardan:

"Son bir buçuk yılda üye sayımız yüzde 50'nin üzerinde arttı. Asıl amacımız Türk diasporası ve sesimizi duyurmak"

NEW - Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasının istendiğini söyledi.

New York'da düzenlenen ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Amerika Bölge Başkanı Ömer Er ve New York Başkonsolosu Ertan Yalçın'ın katılımıyla düzenlenen DTİK Amerika Üyeleri Toplantısında konuşan Şenel, " Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasını, insanlarımızın refahını ve gelir seviyesini artırmak en temel gayemiz. Bu gayeyi gerçekleştirirken de en önemli çalışma ve çözüm ortağımız iş alemi." dedi.

Şenel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve özellikle DEİK'e işaret ederek, iş aleminin kurmuş olduğu organizasyonların önemini vurguladı.

DEİK'in TBMM'de çıkan bir kanunla Ekonomi Bakanlığıyla ilişkilendirildiğini hatırlatan Şenel, yeni oluşan yapıyla beraber DEİK'in geniş bir organizasyon halini aldığını ifade etti.

Şenel, uluslararası alandaki birçok ekonomik soruna rağmen Türkiye'nin ekonomisinin en az seviyede etkilendiğinin altını çizerek, geçen yıl bütçe açığının gayrısafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 1,2 seviyesinde, toplam borç yükünün gayrısafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 33 seviyesinde gerçekleştiğini vurguladı.

Yaklaşık 25 çeyrek boyunca düzenli büyüyen bir ekonomiye sahip olan Türkiye'nin, geçen yıl iki önemli genel seçimi geride bırakmasına rağmen, yüzde 4'lük büyüme başarısını elde ettiğine dikkati çekti.

Şenel, bu başarının, Avrupa Birliği, Çin ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerin ciddi sarsıntılar geçirdiği bir dönemde yakalandığını dile getirerek, "Türkiye'nin yönetimi ve iş aleminin gayreti, disiplini, özverisi ve çabası sayesinde bu başarı sağlandı. İhracatımız miktar bazında yüzde 2 civarında arttı" dedi.

Geçen yıl Türkiye'nin ilk defa gayrısafi yurtiçi hasılasının yüzde 1'ini ARGE'ye harcadığını anımsatan Şenel, bu oranın yüzde 3'e ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti ve "Bugün gelişmiş ülkelerin yüzde 3'ün üzerinde ARGE harcaması yapıyor. Bizim en önemli avantajımız ve sahip olduğumuz en önemli servetimiz beşeri sermayemiz, genç insanımız, eğitimli nüfusumuz" ifadesini kullandı.

DEİK Başkanı Vardan da dünyanın her tarafına yayılmış birçok Türk yatırımcının olduğuna işaret ederek, Afrika'nın ücra köşelerinde 9 bin kişiyi çalıştıran, Asya'nın kuzeyindeki steplerinde milyarlarca dolarlık yatırım yapan ve fabrikalar kurmuş Türk yatırımcıların olduğuna dikkati çekti.

Vardan, DEİK'in 1986 yılında Türk işadamlarının yurtdışına çıkması için kurulduğunu anımsatarak, "Bugün toplam 133 tane iş konseyimiz var. İş konseylerimiz vasıtasıyla temasta olduğumuz ülkeler ve ilgilendiğimiz sektörler bazında ticaret hacmimizin ve yatırımımızın artmasını istiyoruz ve ticaretin genel anlamda artmasına çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'de ilk defa yapılan ve Türk girişimcilerin çeşitli ülkelerde yatırım yapmasında faydalı olacak yurtdışı yatırım endeksine işaret eden Vardan, Türkiye'nin yurtdışında yatırım yapması gereken gelişmiş ülkeler içinde ilk sırada ABD'nin, ikinci sırada da Çin'in geldiğini belirtti ve şunları ekledi:

"Nasıl Ekonomi Bakanlığı Türkiye'nin dış ilişkilerinde kamu tarafını teşkil ediyorsa, biz de özel sektörü tarafını temsil ediyoruz. Son bir buçuk yılda üye sayımız yüzde 50'nin üzerinde arttı. Asıl amacımız Türk diasporası ve sesimizi duyurmak."

DTİK Amerika Bölge Başkanı Er de şuanda yurtdışında yaşayan yaklaşık 6 milyon Türk'ün yaklaşık 4,5 milyonunun Batı Avrupa'da, geri kalan 1,5 milyonunun Amerika, Asya ve Avustralya coğrafyalarında bulunduğunu kaydetti.

Şu anda diaspora olarak Türkiye'nin dünyada 10'uncu sırada bulunduğunu belirten Er, hedefin 3'üncü sıraya taşınmak istendiğini ifade etti ve "Bunun için yurtdışında yaşayan iş adamlarımızın, sanatçılarımız ve sporcularımızın daha başarılı hale gelebilmesini, ve sivil toplum kuruluşlarımızın daha aktif faaliyet gösterebilmeleri gibi noktalarda daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmek için de eş güdüm içinde çalışmamız gerektiğini biliyoruz" dedi.

New York Başkonsolosu Ertan Yalçın da, Başkonsolosluk olarak ABD'deki Türklerle her sektörde bir araya gelindiğini dile getirerek, bu tür girişimlerin daha çok olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ekonomi Bakanlığı İbrahim Şenel Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title