Haberler

Elazığ - Bayraktar´A Fırat Üniversitesi Öğrencilerinden ``Yı

Abone Ol

Bayraktar, Elazığ'da 52 Kişinin Öldüğü Depremin Ardından Kalıcı Konutların Yapımını Hızlı Bir Şekilde Sürdüğünü ve 5 Ay Sonra Teslim Edileceğini Söyledi.

Bayraktar, Elazığ'da 52 kişinin öldüğü depremin ardından kalıcı konutların yapımını hızlı bir şekilde sürdüğünü ve 5 ay sonra teslim edileceğini söyledi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Elazığ Fırat Üniversitesi öğrencileri tarafından 'Yılın bürokratı' seçildi.

Bayraktar, Elazığ'da 52 kişinin öldüğü depremin ardından kalıcı konutların yapımını hızlı bir şekilde sürdüğünü ve 5 ay sonra teslim edileceğini söyledi.

Fırat Üniversitesi öğrencileri tarafından 'yılın bürokratı' seçilen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ödülünü üniversitede düzenlenen törenle Elazığ Valisi Muammer Erol'un elinden aldı. Törenin ardından mini bir konferans veren Bayraktar, TOKİ'nin yaptığı çalışmaları anlattı. Bayraktar, şöyle dedi:

"Barınma insanın en temel hakkıdır. Türkiye'de 1924 yılından bu yana barınma ihtiyacına önem verildiğini görüyoruz. Fakat 1950'li yıllara doğru göçten kaynaklanan sebeplerden dolayı gecekondulaşmanın ciddi bir problem haline geldiğini de biliyoruz. Özellikle sanayileşme ve imar afları, bu çarpık ve kaçak yapılaşmayı içinden çıkılamaz hale getirmiştir. 1984 yılında TOKİ kurulmuş, ancak daha sonra kooperatifler atağa geçince TOKİ uzun bir süre duraklamıştır. Bu duraklama, Bayındırlık Bakanlığı, TOKİ ve belediyeler işbirliği içerisine girince sona ermiştir. Toplu Konut İdaresi'nin, geçmişinden günümüze 100 bin nüfuslu 17 şehir ürettiğini görüyoruz"

Bayraktar, şehirlerde ne varsa köylere de getirerek üretim kaynağı olan köyleri tekrar atağa geçirmenin gerekliliğine dikkat çekti. Bayraktar, "Köylerimiz şu anda yüzde 24 azalmış durumda. TOKİ şu anda, gerek kentler ve gerekse köylerde Bayındırlık Bakanlığı ve belediyelerle neler yapabileceğimizi araştırıp, istişare ederek hazırladığımız projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, TOKİ Başkanı Bayraktar'a "Ülkemiz deprem bölgesi. Sadece gecekondulaşma yok, çarpıklık ve dayanıksızlık ta var. Belediyelerle bu konuda ne gibi görüşmeleriniz var? Ayrıca, üniversitemiz öğretim görevlilerinin konut sorunu ile ilgili TOKİ ile yazışmalarımız mevcut. Bu konu nasıl sonuçlanacak?" şeklinde sorular yöneltti. Bayraktar, sorulara şu yanıtı verdi:

"Öğretim görevlileriniz için proje hazırlıyoruz, bunu sunup onay aldıktan ve hazineden gerekli arsayı aldıktan sonra hayata geçireceğiz. 1700 öğretim görevlisi için, 2 tip proje hazırlayacağız ancak talep yoğunluğu nedeniyle büyük olasılıkla kura çekilecek. İlk sorunuza gelirsek, ülkemizdeki binaların çoğu maalesef 6.5 büyüklüğündeki üstündeki depremlere dayanıklı değil. Bu dayanıksız binaların tespiti için 150 belediye ve Bayındırlık Bakanlığı ile çalışmalarımız sürüyor. TOKİ olarak bir bölgeye giriyorsanız, insanları kendi bulundukları yerde ev sahibi yapmak zorundasınız. TOKİ'nin ana görevi, kentsel ve deprem dönüşümüdür zaten. Zaman zaman speküle edilse de, bu iş çok zor bir iş, bunu görmek lazım. Bizim konumumuz ancak mukayese ile ortaya çıkar. Kentsel dönüşüm, tek başına ne devletin ne hükümetin yapabileceği bir iş değildir. Bu işte önce insanların size inanması lazım. Bakın bugün Japonya'da insanlar 8 şiddetindeki bir depremle alay ediyorlar artık. Türkiye de bu seviyeye gelmek zorunda"

Bayraktar, Elazığ'da 8 Mart tarihinde meydana gelen ve 52 kişinin ölümüne neden olan 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından depremzedeler için konut yapımının hızlı sürdüğünü belirtti. Bayraktar, "Çoğunun betonarmesi bitti. İnşallah 5 ay sonra afetzede vatandaşlarımızı konutlarına kavuşturacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title