Elektrik Ve Doğalgaz Faturalarında Tasarrufun Akılcı Yolu
Havalar ısınıp doğalgaz faturaları düşünce derin bir 'oh' çektiyseniz büyük ihtimalle ülkemizdeki yaklaşık 16 milyon yalıtımsız evden birinde oturuyorsunuz.
Dyo Klimatherm'den 10 adımda doğru ısı yalıtımı
Kış bitti ama fatura derdi bitmiyor, evinizde klima varsa bu yaz elektrik faturası da cebinizi yakacak gibi görünüyor. Yazın soğutma amaçlı kullandığınız elektrik, kışın ise doğalgaz faturasını yarı yarıya azaltmak istiyorsanız şimdiden harekete geçmenizi ve binanıza yalıtım yaptırmanızı öneriyoruz. Isı yalıtımı yaptırmanın şimdi tam zamanı…
Ülkemizde enerjinin yüzde 34'ü binalarda kullanılıyor ve bu enerjinin yüzde 80'ini ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiyoruz. Enerjimizi verimli kullanamadığımız için milyarlarca doları havaya savuruyoruz. Binalarımızda yalıtımsızlık nedeniyle boşa harcadığımız enerjinin maliyeti yılda ortalama 9 milyar 265 milyon dolar. Sadece geçen yıl doğalgaz ithalatına ödediğimiz rakamın 20 milyar dolar olduğunu düşünürsek, yalıtımın önemi daha da iyi anlaşılıyor. Üstelik boşa giden enerji sadece bütçemize değil, yarattığı sera gazı emisyonu ile çevreye de zarar veriyor. Oysa ısı yalıtımı ile binalarda yüzde 50'ye yakın enerji tasarrufu sağlamak mümkün.
Isı yalıtımı pazarında 2006 yılından bu yana Klimatherm markası ile faaliyet gösteren Dyo, ısı yalıtımı yaptırmayı düşünenlere rehberlik edecek 10 altın öneri hazırladı. Yalıtım yaptırmaya karar verdiğinizde doğru ve uzun ömürlü bir yalıtım uygulaması için bazı kriterlere dikkat etmeniz hem bütçenizi hem binanızı korur…
Binalarda en yüksek ısı kaybı duvarlardan kaynaklanır. Ancak ısı yalıtımı yaptırmadan önce mutlaka pencereler, çatı ve zeminde yalıtımın yapılmış olması gerekir. Böylece en yüksek enerji tasarrufunu sağlayabilirsiniz.
Yalıtım pazarında çok fazla alternatif bir arada bulunuyor. Hangi ürünün sizin için doğru olacağına karar verirken işini bilen uzmanlara danışmanızda fayda var. Bulunduğunuz ilin iklim koşulları, binanızın özellikleri, hangi noktalarda ısı kaybı yaşadığınız gibi birçok faktör, ürün ve malzeme seçiminde etkili olacaktır. Doğru ürün seçimi ile ısı yalıtımından en yüksek verimi almanın ilk adımını atacağınızı unutmayın.
Yalıtımda en yüksek enerji performansını sağlamak için malzemenin kalitesi kadar etkili bir faktör de uygulamadır. Isı yalıtım malzemesinin yapının soğuk yüzeyinde kullanılmasının, su buharının yapıdan atılmasını zorlaştırdığını ve ortaya çıkan yoğuşmanın duvarların iç yüzeyinde rutubet ve küflenme oluşma riskini artırdığını sizin bilmenize olanak yoktur. Ancak iyi bir usta bunu bilir. Isı yalıtım uygulaması ve teknikleri konusunda eğitim almış, sertifikalı ustaları tercih edin.
Satış öncesi Keşif Hizmeti sunan ve uzman teknik kadrosu olan firmalar sizi doğru yönlendirir. Uzman gözü ile yapılan değerlendirme ve Termal Kamera ile binanızdaki ısı kaçaklarını belirleyip buna göre bir uygulama yaptırmalısınız. Binanızda enerjiyi adeta yutan noktalar vardır ve bu nedenle yüksek oranda ısı kayıpları yaşarsınız. Deneyimli bir teknik ekip bu açıkları saptar ve size öneriler getirir.
Güvenilir bir markanın sunduğu paket sistemleri tercih edin. Böylece ısı yalıtım levhasından sıvaya, fileye, dübele, boyaya kadar uygulamada kullanılan tüm malzemelerin kalitesinden emin olursunuz. Üründen kaynaklı bir sorun yaşanması durumunda karşınızda güvenilir bir firma bulursunuz.
2011 yılında yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği, binalarda Enerji Kimlik Belgesi'ni zorunlu kılıyor. Bazı firmalar, sadece yetkilendirilmiş kurumların verdiği bu belgeyi, herhangi bir ek ücret ödemenize gerek kalmadan yalıtım hizmeti kapsamında sunuyor. Marka tercihinizi yaparken böyle bir hizmetleri olup olmadığını sorun.
Yalıtım yaptırmayı düşündüğünüz markanın malzeme ve uygulama kalitesi kadar satış sonrası hizmetlerini de iyi araştırın. Kalite farkını yaratan çoğu zaman satış sonrası sunulan hizmetlerdir.
TSE, İKOS, ETAG gibi kalite belgelerinden hangilerine sahip olduğunu sormayı ihmal etmeyin.
Isı yalıtımında yüzeyin hazırlanması, ısı yalıtım levhalarının yapıştırılması, dübellenmesi, ısı yalıtım sıvasının uygulanması ve dekoratif sıvanın ardından son işlem boyadır. Boya da yalıtım gibi binayı dış etkenlerden korur ve güzel bir görünüm sağlar. Binayı yağmur, kar gibi dış etkenlerden ve suyun olumsuz etkilerinden koruma noktasında boyanın kalitesi ve teknolojisi devreye girer. Sıradan bir boya yerine teknolojisi yüksek bir boya tercihi binanız için artı değer yaratır.
Hiçbirimizin sokağa atacak parası yok. Sonuçta yaz, kış elinizi yakmayan faturalar ödemek ve evinizde rahat etmek için yalıtım yaptırmaya karar verdiniz. Tüm aşamalarda araştırın, sorun, en iyi hizmeti ve garantiyi kim sunuyor ona göre karar verin. Uygulama garantisi ve sigorta konusunu dikkate almayı unutmayın.