Emanete İhanet Ettik
Aslan, "Ne yazık ki Yaradan'ın bize emanet ettiği dünyamızı hoyratça kirlettik, emanete ihanet ettik" dedi.
TÜKÇEV Başkanı Av. Beyhan Aslan, bütün dinlerin çevreci olduğunu, en çevreci dinin ise İslamiyet olduğunu belirterek "Ne yazık ki Yaradan'ın bize emanet ettiği dünyamızı hoyratça kirlettik, emanete ihanet ettik" dedi.
4'üncüsü gerçekleştirilen Ulusal Yeşil Kamera Üniversiteler Arası Kısa Film Yarışması nedeniyle Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen bir panele katılan Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı(TÜKÇEV) Başkanı Av. Beyhan Aslan, insanlığın adeta çevreyi kirletmek için yarıştığını ve kendisine emanet edilen tüm canlı ve doğal nimetleri hoyratça kirlettiğini veya yok ettiğini belirterek şöyle konuştu:
"Dünya bize mülk değil, emanet. Yaratan, 'Hava ve oksjien verdim, kirletmeyin' diyor. Biz olmazsak bitkiler yaşayabilir ama bitkiler ve hayvanlar olmazsa biz yaşayamayız. Bütün dinler çevrecidir. Bana göre en çevreci din İslamiyet'tir. Kutsal kitabımız Kur'an'da çevreyle ilgili meselelerde yol gösteren ve çevreye nasıl muamele edeceğimizi öğreten yüzlerce ayet vardır. İslam çevre ahlakının belki en temel yapı taşı olan bu ilkeye Kur'an da sıklıkta vurgu yapılmış "yeryüzü ve gökyüzüyle ikisinin arasındaki her şeyin Allah (cc)'a ait olduğu ısrarla ve sıklıkla aktarılmıştır. Çevre aynı zamanda Allah'ın eseridir, ayetleridir. Onu korumak, Allah'ın bir âyeti olarak, onun değerini muhafaza etmektir. Ama biz ne yaptık? Ne yazık ki Yaradan'ın bize emanet ettiği dünyamızı hoyratça kirlettik, emanete ihanet ettik. Ölçüsüz üretimle hava kirlendi. Bu durum bir yanlış insan davranışı. Dünyayı insanlık hasta etti. Tedavi edecek olan da insan. Davranışlarımızı düzeltirsek dünyayı kurtarırız. Sadece ülkemizi temiz tutmamız yetmez. Bütün insanlığın çevre için elini taşın altına koyması lazım. Çevre sınırları aşan bir kavramdır. Yaşam şeklimizi çevreyle uyumlu hale getirmeliyiz."