Emekli Bankacının Girişimcilik Başarısı
Osmaniye'de, emekli ikramiyesiyle kurduğu serada sebze yetiştiren bankacı, 15 ayda masraflarını karşıladı Çiftçi Güzel: "Baba ve dededen görme yöntemlerle tarım yapan çiftçilere örnek olmak için memleketimde seracılık yapıyorum.
MUSTAFA DEMİRBAŞ/ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Düziçi ilçesinde, emekli bankacı Dursun Mehmet Güzel, emekli ikramiyesiyle iki dönüm arazi üzerine kurduğu serada domates ve salatalık üreterek 15 ayda yaptığı masrafları karşıladı.
Çiftçi Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekli ikramiyesinin 60 bin lirasıyla seracılığa başladığını ve kısa sayılabilecek sürede yatırımlarının karşılığını aldığını belirtti.
Büyük arazilere ekim yaparak az kazanan çiftçilerin, seracılığa yönelerek hem daha küçük alanda tarım yapacaklarını hem daha çok kazanç elde edeceklerini ifade eden Güzel, üreticinin bu sayede yaptıkları işten daha çok keyif alacaklarını dile getirdi.
Seracılığın zor fakat ağır bir iş olmadığına dikkati çeken Güzel, "Emekli ikramiyemi değerlendirmek, boş zamanımı üretime çevirmek ve çiftçilere örnek olmak amacıyla bu işe girdim. Başka işlerle uğraşsaydım yine para kazanırdım fakat kendi memleketimde çalışmak, kazanmak ve örnek olmak istedim. Ne zaman bölgemde bin dönüm, iki bin dönüm sera olduğunu görürsem kendimi o zaman başarılı olarak göreceğim" dedi.
Çukurova'nın topraklarının verimli ve seracılığa uygun olduğuna işaret eden Güzel, "Çiftçilerimizin artık örtü altına girme zamanı gelmiştir. Kendi memleketimizin toprakları seracılıkla Türkiye'yi besleyen ve yurt dışına sebze ve meyve satan Antalya'nın topraklardan daha verimli, daha kaliteli, serayı rüzgar atma riski yok denecek kadar az. Bu serayı kuralı 15 ay oldu şu anda üçüncü ürünü yetiştirdik" diye konuştu.
Arazinin düz olması halinde bir dönüm seranın maliyetinin 30-35 bin lira olduğunu belirten Güzel, seracılığın bilinçli yapılması haline masrafını ilk yıldan sonra karşılayabileceğini kaydetti.
Tarımda modern teknikler kullanmanın önemini vurgulayan Güzel, şöyle devam etti:
"Baba ve dededen görme yöntemlerle tarım yapan çiftçilere örnek olmak için memleketimde seracılık yapıyorum. Türk çiftçisi kazanmak istiyorsa geleneksel tarımdan modern tarıma geçmek zorunda. Artık babadan kalma yöntemler çiftçiye kazandırmıyor. Alan olarak küçüleceksinki daha fazlasını kazanacaksın. 100 dönüm tarlayla uğraşacağına artık iki dönümle uğraşacaksın. Şu mücadeleyi açık alanda yapmış olsaydım tamamen zarar etmiş olacaktım. Geleneksel tarımdan, teknik ve verimli, kazançlı tarıma yönelmemiz gerekiyor."
"Seracılık, çiftçiler için yeni bir çıkış yoludur"
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bekir Coşkun da ilçeye bağlı Yarbaşı beldesinde seracılık yapan Dursun Mehmet Güzel'in örnek bir çalışma yürüttüğünü söyledi.
Tarım alanlarının gittikçe küçüldüğünü ve açık alanda yapılan tarımda kar marjının azaldığına değinen Coşkun, şu bilgileri verdi:
"Geniş alanlarda yapılan ziraat, giderek ekonomik olmaktan çıkmakta ve daha az kazanç getirmektedir. Çiftçilerimizin daha fazla gelir ve birim alandan daha fazla ürün elde edilmesi için meyvecilik, sebzecilik ve özellikle seracılık gibi tarımsal faaliyetlere yönelmesi önem arz etmektedir. Seracılık, Çukurova çiftçisi için yeni bir çıkış yoludur. İlçemizde aynı yıl içerisinde domates, marul, salatalık gibi ürünlerin yetiştirilmesi mümkündür. Kurulacak sera en geç iki yıl içinde yatırım maliyetlerinin tamamını karşılamaktadır. Sera kurmayı düşünen tüm çiftçilerimize, sera kurma işleminin her aşamasında teknik destek veriyor ve yol gösteriyoruz." - Osmaniye