Haberler

Emeklilik İşlemleri SGEP'le Kolaylaşacak

Güncelleme:
Abone Ol

SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'nın veri alt yapısının birleştirilmesi için hazırlanan proje, 2015 yılında tamamlanacak.

GAZİ NOGAY - İSMAİL ÇİMEN - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında toplandığını ancak üç kurumun veri alt yapısının halen birleştirilemediğini belirterek, 2015 yılında tamamlanması hedeflenen Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi (SGEP) ile başta emeklilik işlemleri olmak üzere birçok hizmetin daha kolay ve hızlı bir şekilde sunulacağını söyledi.

İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformu ile büyük bir atılım yapıldığını, reform niteliğinde değişiklikler olduğunu belirtti. 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında birleştirildiğini hatırlatan İlhan, ancak üç kurumun veri alt yapısının halen birleştirilemediğine dikkati çekti.

Çok önemli olan bu kurumların veri alt yapılarının birleştirilmesi için Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi'ni (SGEP) hazırladıklarını ifade eden İlhan, 2015 yılında tamamlanması hedeflenen projeyle, sosyal güvenlik reformunun tam anlamıyla gerçekleştirilmiş olacağını vurguladı.

SGEP'in, birçok hizmet konusunda işleri kolaylaştıracağını dile getiren İlhan, "Vatandaşlarımız emeklilik için başvurduğunda yaşadıkları sıkıntılar, kesintiler, dosyalardaki aksaklıklar, bazı bilgi ve belgelere ulaşılamamasındaki sıkıntılar SGEP'le  tamamen aşılmış olacak. Bu projeyle çok kısa bir sürede vatandaşlarımıza emekli aylıklarını bağlayabileceğiz. 2015 yılında projemizi tamamladığımızda, hizmet kalitemizi çok ciddi oranda arttırmış olacağız" diye konuştu.

"76 milyonluk nüfusa, 26 bin kişiyle hizmet veriyoruz"

SGK olarak e-devlet uygulamalarını önemsediklerini ve üst düzeyde kullanan kurumların başında yer aldıklarını İlhan, bu alana çok ciddi kaynak aktardıklarını vurguladı.

Türkiye nüfusunu kapsayan bir işlem hacmine sahip olduklarının altını çizen İlhan, "Bütçe büyüklüğü ve işlem çeşitliliği itibariyle bakıldığında 76 milyonluk tüm nüfusumuza hizmet veriyoruz. Personel sayımız ise sadece 26 bin. 76 milyonluk nüfusa, 26 bin kişiyle hizmet veriyoruz. Etkin ve kaliteli hizmeti bu şartlarda, teknolojiyi kullanmadan ya da daha az kullanarak verebilmemiz çok zor. Bu nedenle teknolojiye ağırlık veriyoruz. e-devlet uygulamasının yüzde 62'sini SGK'nın hizmetleri oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

SMS ile reçete uygulaması yaygınlaştırılacak

SGK'nın e-devlet alanında diğer kamu kuruluşları arasında önemli bir konumda olduğunu ifade eden İlhan, şunları kaydetti:

"Çok kısa bir sürede e-reçete uygulamasını tüm Türkiye'ye yaygınlaştırdık ve şuanda yürüyen bir sistem haline geldi. Bununla da kalmadık ve yeni kurduğumuz sistemleri sürekli geliştiriyoruz. Online SMS uygulamasıyla e-reçete numaralarını vatandaşlarımıza gönderiyoruz. Bunu 42 ilde uyguladık ve şimdi tüm Türkiye'ye yaygınlaştırıyoruz. Reçete yazıldıktan sonra vatandaşlarımızın bir kağıtla eline verilen numaralar, artık SMS yoluyla onlara gönderilmiş olacak. Bir sonraki çalışmamız da bilgilendirme üzerine olacak. Sadece reçetenin numarası değil, aynı zamanda kaç ilaç yazıldığı konusunda bilgilendirme yapılacak. Böylece bazı yanlışlıkların ve suistimallerin de önüne geçilmiş olacak." - Çorum

Kaynak: AA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye Bağ Kur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title