Haberler

Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, Afyonkarahisar'da Açıklaması

Abone Ol

"Ülkemizde, Allah'a şükür bir ekonomik kriz yok, terörle ilgili, çözüm süreciyle ilgili polis teşkilatı  açısından iyi bir dönem yaşanıyor diyebiliriz. En azından biz bu sene hiç terör yüzünd...

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, çözüm sürecinde polis teşkişlatı açısından iyi bir dönem yaşandığını belirterek, "En azından biz bu sene hiç terör yüzünden şehit olmuş polisimizin cenazesine gitmedik. Çok şükür, böyle bir hadise olmadı" dedi.

Kılıçlar, Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından Afyonkarahisar'da bir termal otelde, bu yıl 6'ncısı düzenlenen "Emniyet Teşkilatı Psikolojik Danışma ve Rehberlik" konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda şehirleşmenin hızla artması, ekonomik gelişmeler gibi nedenlerin insanın stresle yaşamasını kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.

Özellikle son yıllarda toplumda artış gösteren boşanma ve intihar gibi psikolojik temelli sorunların, yazılı ve görsel basında sürekli gündeme geldiğini anımsatan Kılıçlar, bununla birlikte polislik gibi zaman mefhumu gözetmeksizin çalışmayı gerektiren mesleklerde, fiziki ve ruhsal yıpranma riskinin yüksek olduğunu ifade etti. Kılıçlar, personelin zaman zaman psikolojik olarak zorlandığının da açıkça görüldüğünü dile getirdi.

Bu durumun, yaşanabilecek sorunlara farklı bir gözle bakarak, pratik çözümler geliştirecek ve kişiye problemlerinde bilimsel yaklaşımlarla yardımcı olabilecek bir uzman desteğini de gerekli kıldığına dikkati çeken Kılıçlar, "Teşkilatımızın silahlı bir kolluk kuvveti olması ve vatandaşlarımıza güvenlik hizmeti sunarken yaşanan zorlukların da personelimizin psikolojisini etkilemesi, bu konunun önemini daha da artırmaktadır. Biz de emniyet teşkilatı olarak ihtiyaçlar doğrultusunda personelimize önleyici ruh sağlığı hizmeti sunmak amacıyla rehberlik ve psikolojik danışma birimlerini başarıyla faaliyete geçirdik" diye konuştu.

Kılıçlar, dünya genelindeki polis teşkilatlarında intihar oranlarına bakıldığında ABD'de yüz binde 18, Avusturya'da yüz binde 32, Almanya'da yüz binde 23, Türkiye'de ise bu oranın 2013 yılı itibariyle yüz binde15 olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Kılıçlar, 2001 yılında Türkiye'de 41 polisin intihar ettiğini ve bu oranının yüksek olduğunu söyledi. 2002-2003'te bu oranın yüz binde 12-13'lere kadar düştüğünü ve 2005'te yüz binde 9'a kadar gerilediğini anlatan Kılıçlar, şöyle konuştu:

"Yılda ortalama 20-25 personelimiz intihar ediyor. 2013 yılına gelindiğinde bu sayı bizi de çok üzecek şekilde 40'a çıktı. 2013'te maalesef 40 personelimiz intihar etti. Geçen yıl 24'tü, 2011'de 29'du, bu yıl yüz binde 16 civarında. Bu yılı ve 2001 yılındaki yüksek oranı çıkartırsak bizim polis teşkilatının intihar oranı yüz binde 10 civarında. Diğer ülkelere baktığımızda düşük bir intihar oranına sahibiz. Üstelik bu son 12 yılda personel sayımız, iki misli arttığı halde intihar oranları azalmış durumda. Bu da arkadaşlarımızın bu konudaki gayretini gösteriyor."

Seminere, özellikle katılarak bu oranları paylaşmak istediğini aktaran Kılıçlar, "Ülkemizde, Allah'a şükür bir ekonomik kriz yok, terörle ilgili, çözüm süreciyle ilgili polis teşkilatı açısından iyi bir dönem yaşanıyor diyebiliriz. En azından biz bu sene hiç terör yüzünden şehit olmuş polisimizin cenazesine gitmedik. Çok şükür, böyle bir hadise olmadı" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyaya polisin de ilgisinin arttığını belirten Kılıçlar, şöyle devam etti:

"Özellikle bu intihar olayları, sosyal medyada polisle ilgili kurulan forumlarda çok tartışıldı. Orada çok fazla yorum yapıldı. Bunu bilim adamlarımız tartışacaklar. Olumsuz etkilediğini düşünüyorum intihar sayılarını. Bizim ülkemizde intihar sayıları Avrupa ülkelerine göre daha az. Gönül ister ki sıfır olsun. Biz bunları çalışalım, arkadaşlarımızla görüşelim, boş bırakmayalım, ne gerekiyorsa yapalım ve hiç olmasın. Personelimizin başına gelen görevle ilgili en ufak bir olay, trafik kazası ve intihar olayları bizi derinden üzüyor, acaba yapabileceğimiz bir şey var mı diye de kendi kendimizi sorgulamamıza neden oluyor."

Kılıçlar, intihar oranındaki düşüşlerde, personel seçimleri, eğitimlerin standartlarının yükseltilmesi, mesleki zorlukların ve sorunların önceki yıllara göre daha fazla çözüme kavuşturulmuş olması ve psikologların katkılarıyla psikolojik destek hizmetlerinin sunulmaya başlamasının etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise toplantının Afyonkarahisar'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Balkanlıoğlu, polislerin yaptığı işin son derece önemli ve zor bir görev olduğunu anlatarak, polislerin psikolojik yardıma ve desteğe ihtiyaçlarının olmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Programa, Afyonkarahisar Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Jandarma Komutanı Albay Yusuf Kenan Topçu, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Müjdat Karagöz, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı bazı daire başkanları, çevre illerin emniyet müdürleri ile rehberlik ve psikolojik danışmanları katıldı. - Afyon

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Kılıçlar Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title